Under helgen höll Valve en livestreamad utvecklarkonferens med anledning av den nära förestående lanseringen av Steam Deck. Utöver enheten och hårdvaran i sig markerar det även lanseringen av Steam OS 3.0, det Linux-baserade operativsystem Valve utvecklat specifikt för Steam Deck. Detta är inte första gången Valve utvecklar en Linux-distribution, däremot har tidigare versionen 2.195 inte uppdaterats på cirka två år.

Valve: "Begränsad bildfrekvens bästa verktyget för batteritid hos Steam Deck"

Föregående versioner av Steam OS lanserades ursprungligen tillsammans med Steam Machine, Valves egenkomponerade datorer tänkta att utmana konsoler. Dessa blev aldrig någon större succé, däremot släpptes operativsystemet gratis. Så blir fallet även med nya Steam OS 3.0, som blir fritt tillgängligt att ladda ned.

Sedan senaste versionen har operativsystemet renoverats från grunden. De har bytt ut Debian-grunden mot Arch och samarbetat med både antifusksystem och kompatibilitetslagret Proton för att säkra kompatibilitet med så stor del av Steam-biblioteket som möjligt. Utöver anpassningar för Steam Deck har operativsystemet även anpassningar för större skärmar och spelande på TV. Det kan därmed vara ett alternativ för användare intresserade av att bygga en dator i mindre formfaktor för en konsolliknande upplevelse.

Något exakt datum för när Steam OS 3.0 blir tillgängligt finns inte i nuläget, då Valve primärt fokuserar på Steam Deck. Den handhållna enhetens lansering är försenad till februari och någon gång därefter är operativsystemet tänkt att släppas fritt.

Skulle du vilja använda Steam OS 3.0 till något annat än Steam Deck?