För att skrivare ska kunna identifiera huruvida en bläckpatron eller tonerkassetter är "äkta" eller inte utrustas själva patronerna med en krets. Detta gäller i allra högsta grad tillverkaren Canon, som använder metoden till en majoritet av sina bläckpatroner och tonerkassetter. Den rådande kretsbristen har dock ställt till det för Canon, så till den grad att de behövt tillverka vissa toners utan kretsar.

Canon stäms för begränsande bläckpatroner

Utan den inbyggda kretsen kan bläckpatronen eller tonerkassetten inte kommunicera till skrivaren att det rör sig om ett original. Det ska försvåra användning av ersättningspatroner från tredjepartstillverkare och framförallt rena piratkopior. Hur skrivaren påverkas varierar mellan modell och tillverkare, där det för vissa endast resulterar i felmeddelanden eller varningar som går att ignorera. Vissa skrivare blir dock helt obrukbara och fungerar inte alls om inte patronen går att verifiera.

I Canons fall har åtgärderna för att stoppa oäkta produkter nu även ställt till det för de äkta. Utan de inbyggda kretsarna uppstår framför allt två problem. Dels tolkas även äkta vara som förfalskningar, dels kan skrivaren inte längre avgöra hur många sidor som skrivits ut. Det resulterar i att användare får både felmeddelanden och huvudbry när skrivare inte fungerar eller felaktigt meddelar hur mycket färg som finns kvar. För att råda bot på problemet går Canon ut med instruktioner för att kringgå sina egna begränsningar.

Skärmbild 2022-01-10 140532.png

För närvarande är det framförallt bolagets multifunktionsskrivare i serien Imagerunner som påverkas. Dessa är huvudsakligen mer rejäla pjäser för professionellt bruk och nyttjar tonerkassetter. För att få dem att fungera råder Canon användare att beroende på felmeddelande trycka på knappar eller stänga ned mjukvarans dialogrutor i olika ordning. Detta kan även kombineras med att ta ut och sätta in tonerkassetten i omgångar.

Canon har tidigare hamnat i blåsväder för begränsningar i bolagets skrivare. Bland annat lämnades en stämningsansökan nyligen in i USA, där bolaget mötte kritik för att multifunktionsskrivare med scanner inte kan scanna utan bläckpatroner. Huruvida de nyligen rekommenderade procedurerna fungerar för att kringgå begränsningar med ersättningsprodukter eller förfalskningar framgår inte.

Med detta sagt är Canons begränsningar åtminstone tillfälligt grusade, då lösningen med största sannolikhet fungerar lika bra för att klicka sig runt mer än bolagets kretslösa originalprodukter.