När Microsoft först avtäckte Windows 11 slog bolaget på stora trumman angående operativsystemets strikta säkerhets- och hårdvarukrav, vilket omfattar en förhållandevis modern processor samt stöd för Secure Boot och Trusted Platform Module (TPM) 2.0.

Vad som till en början var stenhårda krav som påstods omöjliga att kringgå för någon lättades sedan gradvis. I samband med lansering gick till och med Microsoft själva ut med sätt att kringgå det, om än på egen risk. Operativsystemet är dock trots det inte tänkt eller rekommenderat för system som inte uppfyller kraven, något användare nu ser ut att kunna bli påminda om i form av en vattenstämpel.

Redan i slutet av februari rapporterade vissa användare i Dev-kanalen för Windows Insider-programmet att Microsoft testade en vattenmärkning i nedre högra hörnet av skrivbordet. Det liknar i mångt och mycket den märkning som används för system där Windows-licensen inte aktiverats, men meddelar istället att systemets hårdvara inte uppfyller kraven.

Genom Dev-kanalen testas dock även Microsofts mer experimentella funktioner, vilket innebär att allt inte nödvändigtvis implementeras i en slutgiltig version. I februari var det därmed osäkert huruvida funktionen skulle leta sig utanför tester. Nu framgår det att vattenstämpeln dykt upp även i senare versioner i andra kanaler, vilket tyder på att Microsoft förbereder för att inkludera det även till vanliga användare.

Vattenmärket ser dock inte ut att vara mer än bara en märkning och stoppar inte användare från att fortsätta använda Windows 11. Det kan däremot vara ett något irriterande inslag för användare som valt att kringgå kraven.

Läs mer om Windows 11: