Musik och film är underhållning som är till för att delas, och för tjänster som Spotify och Netflix är det inte nödvändigt att varje person i hushållet betalar för ett eget konto. Den senare har ett upplägg med olika användarprofiler, medan Spotify bland annat har familjeabonnemang. Nu rapporteras att Microsoft testar ett liknande upplägg för tjänsten Game Pass.

Starting today in Colombia and Ireland, Xbox Insiders can begin to preview a plan that allows multiple people to share Game Pass Ultimate benefits. This makes it even easier to play the best Game Pass games with friends and family across console, PC, and cloud by enabling you to add up to four people to your subscription, all with their own unique access to Xbox Game Pass Ultimate games, content, and benefits. – Tyler Mittleider, Microsoft

I ett inlägg på Xbox-avdelningens webbsida förklaras att en ny testversion av Game Pass sjösätts i Colombia och Irland. Precis som med andra varianter innebär det tillgång till över 100 speltitlar, bland annat från de många spelstudior som med åren hamnat under Microsoft-paraplyet. Skillnaden med det nya upplägget är att upp till fyra familjemedlemmar eller vänner kan anslutas till samma konto. I dagsläget måste alla som delar kontot befinna sig i samma land och använda PC/Windows, molnspelande eller en Xbox-konsol.

Prismässigt ligger prenumerationen på 22 euro i månaden för irländska kunder, vilket översätts till ungefär 230 kronor. De som delar på ett sådant prenumerationspaket får samma utbud och funktionalitet som Game Pass Ultimate-kunder, där nyckeln till online-spelande på konsoler – Xbox Gold – kanske är mest utmärkande. I Sverige kostar en månad Game Pass Ultimate 135 kronor, vilket innebär att två spelare som delar ett abonnemang kan spara en slant, medan fyra sparar en hel del.

Framtiden får utvisa när och om en bredare utrullning sker. Med tanke på att Microsoft prövar upplägget i både Sydamerika och Europa är det inte otänkbart att Sverige finns med på kartan.

Är ett delat Game Pass-konto något du kan tänka dig? Berätta i kommentarstråden.