Ett av de största problemen med Intels intåg på grafikkortsmarknaden har varit dess drivrutiner. Dessa har fått rejäl kritik från flera håll, där recensenter tidigare beskrivit drivrutinerna som "ofattbart värdelösa" och "en buggig röra". Företaget har haft en hel del att pilla med, och om detta har lett till förbättringar undersöks nu av recensenter söderut.

Den tyska webbsidan PC Games Hardware undersöker hur väl Intels drivrutiner hanterar ett spritt urval av spel. Intels småtting Arc A380 får kämpa på i totalt 50 spel med lanseringsdatum från 1999 till 2022, där de olika spelen använder ett flertal olika grafikgränssnitt. I testet används främst en grafikdrivrutin som släpptes den 19 augusti.

PCGH Arc Överblick.jpg

Överblick över 50 spel. Bildkälla: PC Games Hardware

I sin artikel delar PC Games Hardware en sammanställd överblick över hur det gick. Av de 50 spel som testas får 41 en grön stämpel, där de flesta fungerar felfritt. De resterande nio spelen lider av problem med varierande allvarlighetsgrad. De felande spelen är av varierande ålder och använder blandade grafikgränssnitt. DirectX 9, som körs med hjälp av emulering, fungerar för det mesta utan problem i testet.

Bland de nio felande spelen finns endast ett som inte startar alls, Max Payne 2 från 2003. Resterande lider av problem som visuella buggar och krascher. PC Games Hardware delar skärmdumpar från spelen, där bland annat buggigt vatten i Psychonauts 2 och flygande stenar i Halo Infinite visas upp.

PCGH Psychonauts Arc A380.jpg

Buggigt vatten i Psychonauts 2 med Intel Arc A380. Bildkälla: PC Games Hardware

PCGH Psychonauts Radeon 6400.jpg

Samma vatten med AMD Radeon RX 6400. Bildkälla: PC Games Hardware

PCGH Halo Infinite.jpg

Visuell bugg i Halo Infinite. Bildkälla: PC Games Hardware

PCGH Crysis Remastered A380.png

Crysis Remastered felidentifierar Intel Arc A380. Bildkälla: PC Games Hardware

PC Games Hardware berättar även att vissa spel klagar på felaktiga drivrutiner vid uppstart, trots att de fungerar korrekt när de väl kommer igång. Förklaringen sägs vara att spelen inte har uppdaterats för Intel Arc och därmed letar efter fel drivrutinversioner. Ett exempel på detta är Crysis Remastered, som felidentifierar Arc-kortet som ett Nvidia Geforce.

Vad tror du om Intels drivrutiner – löser det sig eller går det åt pipsvängen?