På telefonsidan har Apple lång erfarenhet av egna systemkretsar till både Iphone- och Ipad-modeller. Det var därmed föga förvånande när bolaget introducerade M-seriens systemkretsar med M1 i spetsen och senare efterföljaren M2. Där emellan hann det däremot bli fler tillskott till M1-familjen med Max- och Pro-modeller och slutligen jättekretsen Ultra.

Nu ser Max-tillägget ut att göra repris med M2. Genom Geekbench 5 tillhörande databas har ett resultat under namnet "Mac14,6" letat sig ut, med en tolvkärnig processor listad som inget mindre än Apple M2 Max. Utöver namnet specificeras bland annat klockfrekvens på 3,54 GHz och 96 GB primärminne, betydligt mer än de som högst 24 GB "Unified memory" som grafikdel och processor delar på i ordinarie M2.

m2max2.png

Med 1 853 poäng presterar nykomlingen i princip likvärdigt med M2. Desto större skillnad syns i flertrådad prestanda och påstådda M2 Max 13 855 poäng innebär ett skutt om cirka 50 procent ställt mot M2, som i samma prestandasvit landar runt 9 000 poäng. Det landar därtill ungefär 1 000 poäng högre än M1 Max. Ställt mot konkurrenterna Intel och AMD är avståndet större, särskilt i flertrådad prestanda, och både flaggskeppen Core i9-13900K och Ryzen 9 7950X har försprång om runt 10 000 poäng vardera.

m2max.png

Apple har inte officiellt bekräftat några fler medlemmar i M2-familjen och det går för närvarande inte att bekräfta att namnet i Geekbench 5 faktiskt är korrekt. Med det sagt är det är ingen högoddsare att Max- och Pro-suffix kan komma att bli aktuella igen. Med motsvarande M1-modeller låg tonvikten främst på mer tilltagna grafikdelar och ett lyft för proffsinriktade Mac Studio-serien. Namnet i databasen talar dock mer för bärbart och ett möjligt scenario är att M2 Max tar plats i en färsk uppställning Macbook Pro.

Läs mer om Mac och M-serien: