Inledning

Runt decennieskiftet 2010 var processormarknaden glödhet och båda tillverkarna hade kompetenta processorserier ute i handeln. Intel hade släppt sin, numera vedertaget kända, Intel Core-serie i form av familjerna Bloomfield och Lynnfield. AMD var relevanta på marknaden med första och framförallt andra generationen av Phenom-serien.

Phenom_II_X6_1090T_08.jpg

Phenom II-processorer slogs mot Intels LGA1366- och LGA1156-plattformar förra decennieskiftet.

AMD var något i underläge mot Intels processorer, där de sistnämnda drog det längre strået i många tester. Lättviktaren AMD hade inte gett upp kampen om spelarnas gunst upp utan gick upp mot giganten Intel och försökte leverera en högerkrok i form av fler kärnor för att konkurrera mot Intels Lynnfield-serie.

Dagen till ära för tio år sen äntrade Phenom II i ny skrud scenen och kanske här var det som AMD påbörjade sin kamp med fler kärnor mot giganten Intel. AMD Phenom II X6 1090T med kretsen "Thuban" levererade, likt modellnamnet antyder, inte mindre än sex kärnor. Intel var först ut på konsumentmarknaden med sex kärnor då de lanserade Gulftown månaden innan.

Någon större skillnad mellan AMD:s fyrkärniga och sexkärniga diton var det dock inte då den underliggande arkitekturen var densamma men med fler kärnor. Någon form av flertrådsteknik likt Intels Hyperthreading uteblev således. Häng med när vi tar en åktur till det förra decenniet 2010 och återupplever AMD:s första hexacore för konsumentmarknaden.

En tillbakablick på Intel Core i7-920 – arkitekturen Nehalem fyller tio år
Tillbakablick på AMD Phenom II 940 BE – en tioåring med fyra kärnor
Throwback Thursday – AMD Phenom II X4 955 Black Edition fyller 10 år
Intel Lynnfield fyller 10 år – Core i5-750 tar Nehalem till massorna