Testpilot: Phanteks Eclipse P400A – mesh är det nya svarta

Denna artikel är skriven av en testpilot och arrangeras på uppdrag av Phanteks.
Uppdragsgivaren har inget inflytande över artikelns innehåll.

Testpilot: Phanteks Eclipse P400A – mesh är det nya svarta

Välkända Phanteks tar omtyckta Eclipse P400 och uppdaterar denna med RGB-fläktar samt perforerad front. Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén tittar närmare på nya Eclipse P400A.

Slutsats

Till att börja med så vill jag klargöra att jag gillar Phanteks chassidesign och för mig är P400A inget undantag. De bygger vidare på många av deras bra idéer och även om denna iterationen knappast är en revolution så är det en evolution av den nu fyra år gamla modellen.

Phanteks_Eclipse_P400A_front_isometric_installed.jpg

Phanteks påstår också att perforeringen består av så pass små hål att den fungerar som dammskydd, vilket är anledningen till att det inte finns något bakom. Där vill jag applicera ett försiktigt frågetecken då jag inte testat chassit tillräckligt länge för att damm skall hinnas byggas upp i någon större utsträckning.

En notering gällande fronten är att vid beröring ungefär mitt på så buktar fronten lite lätt och jag upplevde samma sak med plåten på baksidan av chassit. De verkar använda en väldigt tunn stål till detta och med perforeringen så gör det att det flexar lite. Jag kan inte verifiera om det enbart är mitt testexemplar som har "problemet" dock, så ta det för vad det är.

Phanteks_Eclipse_P400A_top_buttons_overview.jpg

Nästa funktion som är ny för modellen är den inbyggda RGB-kontrollen som möjliggör att det går att styra de tre medföljande fläktarna direkt från knappar på chassit. Det går att ställa in ett antal nyanser och olika sätt som ljuset kan bete sig på såsom pulsera, fast sken, med mera.

En uppsjö av mjukvaror stöds också och om enheten råkar ha stöd för 3-pin digital RGB, inkluderat men inte begränsat till Asus, MSI, Asrock och Razer.

Phanteks_Eclipse_P400A_front_fan_up_close.jpg

För den som inte är intresserad av belysning i ett chassi så finns P400A i ett utförande helt utan RGB-fläktar eller kontroller för det. Med dessa modeller har Phanteks istället bytt ut RGB-kontrollen mot en fläktkontroller.

Här tycker jag tillverkaren har gjort en miss med modellen som jag testade. Där ingår nämligen ingen fläktkontroller så medan du kan samköra belysningen så kan du inte styra de tre fläktarnas beteende tillsammans utan måste koppla varje fläkt till moderkortet och sedan styra varje fläkt individuellt.

Det slutade med att jag flyttade över min fläktkontroller, som för övrigt ingick, från mitt gamla chassi till testchassit. Jag vill kunna styra alla fläktar i chassit efter värmen på processorn. Jag tycker gott Phanteks kunde kostat på sig att inkludera även en fläktkontroller, detta drar ner betyget något i mina ögon.

Phanteks_Eclipse_P400A_back_tempered_glass_thumb_screw.jpg

En detalj som ger ett bra intryck är att det härdade glaset känns väldigt kvalitativt, tjockt och gediget samt att infästningen är väldigt snygg och enkel. Sidan hängs på fyra stycken skruvhål, sedan fixeras glaset med mycket lättskruvade tumskruvar. Allt håller hög kvalité.

Phanteks_Eclipse_P400A_back_thumb_screw.jpg

Då känns det väldigt konstigt när kvaliteten tar ett uppenbart dyk i och med motstående sida som visserligen också fäster med en tumskruv men den är av betydligt sämre kvalitet och i ärlighetens namn så är den riktigt svår att matcha rätt i skruvhålet. Dessutom är den trög och jag hinner nästan fundera på om något är felgängat. Jag fick använda skruvmejseln till slut. Inget gigantiskt problem men skillnaden i kvalité gör mig förvirrad.

Phanteks_Eclipse_P400A_radiator_close_up.jpg

Angående kylförmågan så märkte jag att mitt grafikkort blev väldigt varmt och maxade sina 82 grader mycket fortare än i mitt Enthoo Pro. Detta är främst på grund av att jag inte hade några andra möjligheter än att sätta min 280 mm-radiator i fronten, den får helt enkelt inte plats någon annan stans.

Jag rekommenderar inte heller att man använder sig av en AIO-kylare i detta chassit, såvida det inte är en 120 mm-variant som man kan sätta i bakkant eller om man går custom loop och kyler samtliga komponenter via samma radiator. Chassit är för kompakt för att en radiator får plats i toppen, vilket är ett mycket bättre alternativ. Min rekommendation är luftkylning hela vägen.

Vad som är viktigt att ha i åtanke här också att denna designen med helt perforerad framsida och även topp gör att detta inte under några omständigheter är ett tyst chassi. Själv har jag alltid en väldigt hög max begränsning på hur varm processorn får bli vilket medför att fläktarna är i princip helt tysta till dess tunga laster som spelande eller redigerande av film drar igång. Då låter det en hel del. Särskilt om man likt mig väljer att ha chassit på skrivbordet.

Phanteks_Eclipse_P400A_artsy_installed.jpg

Med facit i hand så är detta övervägande en väldigt positiv upplevelse för mig. Chassit är lättarbetat, snyggt och erbjuder många möjligheter till kabelhantering och smarta lösningar för att gömma undan så många komponenter som möjligt som inte bidrar till estestiken.

Den hela glassidan tillsammans med RGB-fläktarna gör att man kan få till sin personliga design. Allt från sparsmakat vitt, fast sken till Cirkus Maximum. Valet är ditt men det finns alla förutsättningar för att få till ett riktigt snyggt och personligt bygge.

Hur Phanteks Eclipse P400A står sig i konkurrensen har jag svårt att avgöra såklart då jag inte har möjlighet att testa konkurrenterna men en sak är säker och det är att för knappa tusenlappen tycker jag detta är väldigt trevligt för den pengen och väl värt er uppmärksamhet.

Silver_small.png

Fördelar

  • Lättarbetat

  • Trevlig design

  • Enkelt att dölja fula enheter och kablar

  • Medföljande RGB-fläktar (om man går igång på det)

Nackdelar

  • Varierande kvalitétskänsla

  • Avsaknanden av fläktkontroller

Skicka en rättelse
49

Quiz: Gissa PC-spelet – del 3

Fira in helgen med den tredje delen av quizserien "Gissa PC-spelet"! Vi bjuder på noga beskurna skärmdumpar som ni där hemma ska para ihop med rätt spel. Läs mer

30

Larian Studios: "Nuvarande konsoler för klena för Baldur's Gate III"

Utvecklaren bakom spelet menar att tekniska uppgraderingar i Baldur's Gate III skulle kräva kompromisser på nuvarande konsoler. Läs mer

17

Raspberry Pi 4 med 2 GB primärminne prissänks – ersätter 1 GB

Den som suktat efter en Raspberry Pi 4 med 2 GB primärminne får den nu till samma pris som den utgångna 1 GB-modellen. Läs mer

70

Skurkar får inte använda Iphone på film

Regissören Rian Johnson förklarar varför du inte får se bovar och banditer använda Iphone-telefoner i filmvärlden. Läs mer

11

Google söker tillstånd för samarbete med Huawei

Googles ansökan om tillstånd för samarbete med kinesiska Huawei följer att konkurrenten Microsoft beviljats en handelslicens. Läs mer

71

Baldur's Gate III introducerar strider med turordning

När Larian Studios gör nytt Baldur's Gate stuvas striderna om från realtid till en turordningsbaserad variant. Läs mer

13

Test: HyperX Cloud Flight S – headset med trådlöst laddning håller inte måttet

HyperX breddar modellserien Cloud Flight med nya Cloud Flight S – ett trådlöst gamingheadset med stöd för trådlös Qi-laddning. Läs mer

53

IEM Katowice ställs in för besökare – kvällen innan öppning

E-sportfesten IEM i Katowice ställs in för alla besökare. @Lodisen från forumet är på plats i Polen, och givetvis mycket besviken. Läs mer

25

Live: Se gameplay från Baldur's Gate III

Klockan 21:00 svensk tid avtäcker Larian Studios den första videodemonstrationen av efterlängtade rollspelet Baldur's Gate III. Läs mer

27

AMD:s grafikandelar steg kraftigt Q4 2019

Marknadsanalytiker visar att AMD tog ytterligare andelar från Intel och Nvidia på grafikmarknaden under fjärde kvartalet 2019. Läs mer

29

Biostar Sandy Bridge-flörtar med LGA 1155 och styrkretsen H61

Den taiwanesiska moderkortsmakaren hör våra böner och levererar – uppföljaren till IH61MF-Q5 är äntligen här. Läs mer

I samarbete med Qnap
53

Kom igång med NAS – nätverkslagring för hemmet

Det sägs att molnet bara är någon annans dator. För den som hellre behåller ettor och nollor på hemmaplan bjuder Karl Emil Nikka på en djupdykning i ämnet nätverkslagring. Läs mer