Inledning

En gamingstol, vi har sett det förut: Samma stomme med annat skal i samma typ av kvalitet som du annars finner på lågprishyllan hos Lidl. Här har Razer omformat samma typ av stomme som du ser hos andra gamingstolar, men istället för plast och knarr får vi metall och kvalitet. Följ med så tar vi en titt på Razers purfärska Enki.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

wasp1.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Pontus Magnusson

 • Användarnamn: @WaspCustoms

 • Registrerad: 2010

 • Plats: Norrtälje

 • Specialitet: Datorer, spel och nörderier

Han kallar sig för en "redig nörd med fler hobbys än intelligenspoäng". Pontus Magnusson är till vardags högspännings-elektriker och fyller sin fritid med datorer, modding, VR, 3D-skrivare, cykling, foto och drönare – bara för att nämna några av alla hans intressen.

Som tvättäkta hobbyist är Pontus alltid på jakt efter ny, spännande teknik och intressanta produkter att undersöka. Han syns i forumet som @WaspCustoms och återfinns ofta i underhållande diskussioner om allsköns nörderier.

Namnlöst-1.jpg

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Razer som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Typ

Razer Enki

Razer Enki X

Minsta sitthöjd

44 cm

44 cm

Maximal sitthöjd

54 cm

54 cm

Justering av säte

Höj- och sänkbar, 0-15° lutning låsbar i fem lägen

Höj- och sänkbart

Ryggstöd

Justerbart steglöst 90-152°

Justerbart steglöst 90-152°

Material stol

Dubbel-texturerad EPU

Dubbel-texturerad EPU

Material extrakudde

Minnesskum med lent sammet

Ingår ej

Justering av armstöd

Metallförstärkt armstöd med 4D-justeringsmöjligheter

Armstöd med 2D-justeringsmöjligheter

Vikt

Cirka 25 kg

Cirka 25 kg

Sätesstorlek

54 cm brett, 50 cm långt

54 cm brett, 50 cm långt

Storlek hjul

60 mm i diameter

60 mm i diameter

Rekommenderat pris

449 euro

329 euro

Razer Enki (X) kommer endast i en färgkombination, som är svart med gröna inslag. Det är förstås vad man kan förvänta sig när det kommer till en produkt från Razer. Lyckligtvis är de gröna inslagen lite tillbakadragna, så för att vara en gamingstol är den åtminstone inte superskrikig.

P1080037.jpg
P1080171.jpg
P1080180.jpg
P1080503.jpg
P1080601.jpg
P1080273.jpg
P1080415.jpg

Montering

Att göra en djupdykning i monteringen är faktiskt ganska onödigt då du kan få ihop den här stolen med hjälp av en gammal tandborste och en utsliten husnyckel. Summa summarum krävs det sex skruvar och 10 minuter av din tid så har du också fått ihop din alldeles egna Razer Enki. Självklar skickar Razer ändå med en manual i lådan, en komiskt stor manual.

IMG-1193.jpg
IMG-1194.jpg

Lustigt nog så ser också Razer till att sprida kunskapen om att man inte får surfa i stolen, lägga vapen och bomber i den, samt att det tydligen också är förbjudet att i sann Matrix-stil akta sig för kulor sittandes i Razer Enki. Det är förstås bra att de är noga med att poängtera detta, vi vill ju inte att det ska kunna bli något missförstånd.

IMG-1196.jpg

Ett ord från piloten

Med monteringen avklarat kan vi väl istället gå över till det som spelar roll: Hur är stolen att sitta i? Nu tänker jag inte på butikstestet där du bara är lättad över att få sitta ned någonstans, utan någon riktig reflektion över hur bekväm den faktiskt är. Jag pratar om de långa, svettiga spelsessionerna där stolen snarare känns som en källa till värme över bekvämlighet, där man gång på gång svär över motståndets förmåga att panga headshots över kartan, där flottet från chipsen tydligt sprids över hela spelhörnan under kvällens gång och den söta stanken från energidrycken fyller luften.

Om ni känner igen er här så är det detta perspektiv ni ska hålla fast i. För på detta vis har jag krigat för att kunna utföra denna testpilot, min sista testpilot, till sin ultimata spets. Påse på påse med Gårdschips har konsumerats tillsammans med liter av energidryck, allt för att få fram det ärligaste testet för en gamingstol.

Komfort

Till att börja med ska det nämnas att jag är 180 centimeter lång och väger lika mycket som 100 mjölkpaket från ditt lokala Ica. Med det sagt går vi rakt in på stoppningen i stolen. Här har vi ett praktexemplar från Razer där de tänkt till och använt olika hårdhet på skumgummit i ryggen och i sätet. Medan du har mycket stöd i ryggen med bra svankstöd, som inte ger sig bara för att man har en redig rygg, är sätet tillräckligt mjukt för att på ett bra sätt avbelasta dina sittben.

Med andra ord är det alltså en bekväm stol, faktiskt en av de mer bekväma stolar jag provat, när jag nu leder in på nästa del av komforten: Värmen. Att sitta i en läderstol är kanske bekvämt i början, och visst är det lyxigt – men dra mig baklänges vad varmt det blir. Här tackar jag för materialet som Razer valt, nämligen någon slags tygaktigt läder, som jag skulle kunna beskriva som perforerat men samtidigt tätt.

P1080354.jpg
P1080364.jpg
Capture3.JPG
Capture5.JPG

Vad exakt det är för något är inte så viktigt, det viktiga är att det andas bra och inte klibbar fast på naken hud (Vadå, spenderar inte ni lördagsförmiddagarna iklädd endast underkläder framför datorn?) vilket denna klädsel inte gör. Materialet känns som läder men agerar som tyg vid användning. Materialet är suveränt och är en riktig uppgradering i mitt tycke när det kommer till komforten hos Razers Enki.

Capture8.JPG

Den medföljande nackkudden är för min del snarast ett krav att man använder sig av, mer än att det bara är ett tillägg. Med nackkudden kan jag väldigt lätt bara luta mig tillbaka och vara riktigt bekväm och avslappnad. Utan kudden blir det istället mitt kala huvud som direkt nuddar stolsryggen, vilket för min del orsakar en massa spänningar i nacken och som inte på något sätt är bekvämt vid tillbakalutat spelande. Sitter du däremot rak i ryggen när du spelar är detta förstås ingen faktor att väga in.

Sitthöjden är bra och passar perfekt för en bordshöjd från 65 till 80 centimeter. Det innefattar med andra ord majoriteten av datorbord, med möjligheten att dina fötter också bekvämt når ner till golvet. Detta är i mitt tycke en viktig del i att avgöra hur bekväm en stol är.

Funktioner

En titt i specifikationslistan ger oss de vanligaste funktionerna som kan förväntas av en modernare gamingstol. Med möjligheten att luta stolen eller ryggstödet, vid sidan av alla sätt du kan ställa in armstödet på, kommer du inte behöva leta speciellt länge innan du hittar en bra position.

Capture6.JPG

När vi ändå är inne på armstöden måste jag passa på att poängtera den otroliga tillfredsställelsen av att få justera metallförstärkta armstödet upp och ned. Om du har kört en japansk sportbil med manuell växellåda vet du vad jag pratar om. "Klanget" från när armstödet byter läge ska inte underskattas. Precisionen tillsammans med det metalliska ljudet är helt gudomligt och ger mig välbehag överallt. Enbart detta höjer kvalitetskänslan på stolen ett par steg. Värt att nämna är att det metallförstärkta armstödet endast kommer med Razer Enki, alltså inte den billigare Razer Enki X.

Ser vi till andra funktioner hos stolen finns det en del saker jag saknar, eller rättare sagt något jag saknar hos majoriteten av datorstolar:

 • Varför finns det inte låsbara hjul? Det hade räckt med två låsbara hjul för att enklare kunna spela racingspel utan att rulla tvärs över rummet med stolen när du ska bromsa inför första kurva.

 • Varför är hjulen i hårdplast? Jag, precis som många andra, har trägolv hemma och att få ett repat golv med dessa plasthjul är lätt hänt utan skyddsplast på golvet.

 • Varför designas stolen på det vis att nackkudden nästan är ett krav för att få en bekväm halvliggande spelsession? Om det ska vara på det viset bör Razer se till att båda Enki-modellerna får nackkudden. Just nu ingår dock nackkudden som nämnt bara med den dyrare varianten.

P1080273.jpg
P1080601.jpg
P1080290.jpg
P1080300.jpg

Kvalitet

Om jag upprepar mig litegrann är det en oerhörd kvalitetskänsla på stolen, där jag faktiskt inte har någonting att påpeka. Visst är den möjligtvis inte den senaste från Herman Miller, men för att vara en spelinriktad stol med prislapp som inte snuddar vid de allra högsta nivåerna, har vi ett utmärkt exemplar. Priset om 449 euro ska översättas till runt 4799 kronor.

Razer Enki har inget knarr oavsett hur du belastar den och armstöden är väldigt stabila samt håller sig stilla även med min apvikt hängande på dem. Utöver det är ryggstödet utrustad med stort antal lägen från 90 till 152°. När du väl låst justeringen rör sig inte ryggstödet en endaste millimeter från sitt inställda läge.

Kvalitetskänslan är alltså riktigt, riktigt bra och enligt min erfarenhet det bästa du kan få tag i söder om 10 000 kronor.

Sammanfattning

Razer Enki är inte riktigt där när det kommer till den perfekta gamingstolen, men den är åtminstone det närmaste jag hittills testat. Småsaker saknas för att jag ska ge den en riktig fullpott och benämna den som en drömstol, men den är troligen bland det bästa du kan få tag i med "gamingstol"-stämpel.

Om du som jag börjar bli gammal och inte längre kan spendera 16 timmar åt gången sittandes en trädgårdsstol av plast framför datorn utan att få en förstörd rygg, kan Razer Enki vara lösningen för dig. Det märks att Razer tänkt till lite inför denna lansering. Istället för att ta samma grund som resten av tillverkarna och förädla den med logotyp med en grön orm, har Razer gått en egen väg där de faktiskt lagt lite energi och utveckling på att få fram en bra stol.

Jag rekommenderar denna produkt helhjärtat och min rumpa kommer att sakna den när den skickas tillbaka efter att denna testpilot är avklarad. Om ni har några frågor kring produkten så har jag kvar den ett tag till. Passa på nu innan det är för sent!

Positivt

 • Redigt bekväm

 • Utmärkt kvalitetskänsla

 • Armstödet är otroligt tillfredställande att justera

 • Svalt tyg/konstläder – inga problem att panga headshots naken

 • Gungvänlig stol

 • Bra justeringsmöjligheter

 • Ingen RGB

Negativt

 • Inga låsbara hjul

 • Nackkudde ingår inte i Razer Enki X

 • Nackkudde behövs för att sitta bekvämt

 • Hjulen är i hårdplast

 • Ingen RGB