Bittorrent tar över

Numera torde CD och DVD vara döda som media för de piratkopierare som inte kräver toppkvalitet. För de som fortfarande vill göra sig besväret att piratkopiera är det fildelning från Internet som gäller. Det som möjliggjort detta är två saker. Dels har vi numera mycket snabbt Internet i hemmen, 100 Mbps är inte alls ovanligt i svenska hem, dels har olika sorters Bittorrent-tjänster spritt sig.

Pro_piracy_demonstration.jpg

Demonstration för fildelning i Stockholm 2006.
Bild: Jon Åslund, CC BY 2.5

Protokollet Bittorrent arbetar med ett peer-to-peer-nätverk och fungerar så att den som vill ha ett stycke data, en film eller liknande, skaffar en Bittorrent-klient, som kontaktar en bas (kallad tracker) vilken har länkar till användare som vill publicera hela eller delar av verket. I och med att olika användare bara publicerar smärre bitar av ett helt verk kan mycket stora datamängder flyttas runt på Internet från olika källor på kort tid.

Det är sedan upp till klienten att sätta ihop de små bitarna till en slutlig fil(m). I och med att data finns redundant på flera ställen, blir överföringen säker mot attacker, överbelastning och bortfall och i teorin ska det också öka hastigheten.

Pirate Bay är världens mest kända tracker och har så att säga blivit en hushållsartikel eller en livsstil om man så vill. Moderna ungdomar kan inte tänka sig att det har funnits en tid utan piratbukten. Det märktes nyligen då The Pirate Bay var stängd. Plötsligt fungerade inte tankningen. Hur kan det gå till?

The Pirate Bay är en nagel i ögat på samhället och mediebolagen. Egentligen gör TPB inte något direkt åtalbart, eftersom de inte lagrar copyrightskyddat material, bara pekar ut var det finns. Fildelning kan ske utan att TPB behöver vara inblandat. Det har varit polisingripanden och försök att stänga sajten, men det tycks inte ha lyckats.

traktor krossar.jpg

Kineserna vill inte vara kända som piratkopierare, för det ger så ansträngda relationer med USA. Därför förstör myndigheterna offentligt regelbundet större beslag av pirat-filmer. Om det nu hjälper...

Notera dock att många kommersiella mediaföretag och programleverantörer använder sig av bittorrent för laglig distribution av programvara, tv-program, film och ljud, helt enkelt som ett sätt att minska belastningen på sina egna servrar.

Men förmodligen är pirat-torrent-sajternas dagar räknade, eftersom tjänster som Spotify och Netflix har gjort musik och video omedelbart tillgängliga för var och en till så låga priser att piratkopiering, som trots allt tar en del tid, knappast är lönt längre.

För dyrbara spel kan torrent-laddning fortfarande vara ett alternativ, men antagligen kommer speltillverkarna att kontra med sänkta priser. Detta har redan hänt i och med att man numera kan köpa spel både på fysisk CD-skiva och som digital produkt, direkt nedladdad, till ett lägre pris än den fysiska produkten och dessutom få den nu, på en gång. Nu, på en gång, är honnörsorden för den nya, otåliga generationen.

Tankning eller inte

Det finns numera mängder av fri programvara att hämta på Internet, som ordbehandlare, bildredigeringsprogram, komprimeringsprogram och olika kommunikationsprogram. Det finns betrodda källor, som Free Software Foundation, men det finns betydligt flera icke betrodda källor som tillhandahåller kopior av märkesprogramvara, som kan verka ofarliga till att börja med.

Programmen eller drivrutinerna är gratis och lovar att lösa dina problem med ett antal trevliga funktioner, men efter ett tag börjar datorn bära sig underligt åt och när du undersöker saken visar det sig att du fått en mängd olika trojaner, annonsprogram och annat skräp i stil med bloatware, adware eller spyware på köpet.

Särskilt webbplatser som tillhandahåller program som hjälper till med piratkopiering är hårt drabbade av skadlig programvara. Risken att en användare smittas med skadliga program om denne arbetar med piratkopierade program är stor. Det är dock sällan den ursprungligen piraten själv smittar sina ”varor” utan smittan läggs in senare av tredje part.

android defender.jpg

Även mobiltelefonerna drabbas av detta. Google och Apple har insett att folk inte längre tänker betala astronomiska summor för kommersiella spel, programvara eller appar, och har startat appbutiker som Google Play och Apple Store där var och en med lämplig mobiltelefon kan hämta småprogram för att lösa sina vanligaste göromål.

Från tid till annan rensar företagen sina appbutiker för att det ständigt tycks smyga sig in falska program med dolda funktioner, spionprogram eller andra trojaner, bland apparna i butikerna.

Att skaffa sig programvara från andra än de riktiga tillverkarna har blivit allt farligare. Inte för att tillverkarna blivit aggressivare, utan för att brottslingarna på Internet börjat dra nytta av vår önskan att komma undan billigare, eller helst gratis. Nu är man inte ute efter att i förstone hindra kopiering eller användning, utan vill snarare stjäla våra personliga uppgifter och dokument för att använda i kommersiellt- eller utpressningssyfte.