Det är egentligen ingenting nytt att köpa bristvaror enbart i syfte att sälja dem vidare till ett högre pris. Begreppet scalpers har bland annat länge förknippats med de som står utanför slutsålda evenemang och säljer biljetter för ett många gånger högre pris. Fenomenet har även hittat till elektronikhyllan, där brist på datorkomponenter och spelkonsoler lockat personer som vill göra sig en hacka på begagnatmarknaden.

Scalpers stickar offerkofta: "Känner oss missförstådda"

Det är fortfarande svårt att få tag på vissa spelkonsoler och grafikkort. Scalpers som gör sitt yttersta för att köpa det som faktiskt letar sig ut är därmed inte särskilt populära, något Jack Bayliss bakom brittiska prenumerationstjänsten Aftermarket Arbitrage inte anser rättvist. Hans tjänst går ut på att notifiera prenumeranter när bristvaror finns i lager, något som ska ha lockat cirka 1 500 scalpers där många är unga personer.

Enligt Bayliss får han se en annan sida av den världen, som allmänheten missar. Han var först skeptisk över antalet scalpers som nyttjade tjänsten, men uttrycker nu att det är en bra möjlighet för unga att tjäna pengar på. Han menar att många scalpers är drivna, unga entreprenörer som gör något 90 procent av befolkningen inte orkar. Genom att sälja allt från spelkonsoler till exklusiva skor kan de tjäna in en månads lön på några dagar och sedan spendera kvalitetstid med sina familjer, renovera sina hem eller betala av skulder.

Bayliss tillägger även att han anser exempelvis spelkonsoler vara en lyxvara, som ingen egentligen behöver. De som har råd att lägga motsvarande de 5 000 till 6 000 kronor ett Playstation 5 kostar anser han borde ha råd att lägga någon tusenlapp till. Han jämför scalping med börsmarknaden och liknar det vid hur det är fullt accepterat att köpa på sig aktier som anses lågt värderade, i hopp om att de sedan ska stiga i värde.

Källa: Techspot