Piratkopiering har i många år varit ett aktuellt ämne, med en evig katt och råtta-lek mellan rättighetshavare och pirater. På senare tid har det blivit allt mer populärt med piratkopiering genom streaming, där exempelvis TV-serier, filmer och livesända evenemang letar sig ut på webben utan rättighetshavarens tillåtelse. Det vill en koalition av företag och organisationer nu få bukt med en gång för alla.

Koalitionen innehåller hela 108 rättighetshavare och får namnet End Live Piracy Now. Som namnet skvallrar om är målet att tackla Europas streamingpirater. Störst fokus läggs på otillåtna sändningar av livesända evenemang och inte minst sport, som ska blockeras och tas ned innan evenemanget hinner avslutas. Angreppsvinkeln som används är något annorlunda än vissa tidigare engagemang, eftersom enskilda individer som tar del av innehållet inte står i skottgluggen på samma vis.

Istället fokuserar koalitionen främst på de som lägger upp material. End Live Piracy Now hävdar att aktörer som streamar piratkopierat material ofta drivs av kriminella nätverk med ett flertal medlemmar för att tvätta pengar som har tjänats genom olagliga aktiviteter. Dessutom anser de att EU behöver ta ett större ansvar för att skydda konsumenter från riskerna med piratkopiering.

Piracy has and continues to drain Europe's creative and cultural ecosystems, sports and live performance sectors, depriving workers and industries from billions in annual revenues and undermining the sustainability of an essential part of our social and economic fabric. – End Live Piracy Now

Enligt End Live Piracy Now utgör piratkopiering ett hot mot europeiska samhällens sociala och ekonomiska hållbarhet. För att komma åt piraterna efterfrågar koalitionen att nya lagar ska tas fram av EU-kommissionen som ska göra det lättare för rättighetshavare att ta ned streams som visar deras material.

Bland de som är med på tåget finns ett större antal sportorganisationer, som exempelvis fotbollsjättarna UEFA och Premier League. Därtill syns stora aktörer från streaming- och underhållsbranschen likt Disney, Paramount och Discovery+. Även svenska Viaplay Group och Svensk Scenkonst har skrivit under. Huruvida koalitionen lyckas nå sina mål får framtiden utvisa.