Speltitlar exklusiva en specifik plattform är ett knep som jättarna Microsoft, Sony och Nintendo alla drar nytta av, ett knep som kan påverka många köpares val av plattform. På senare tid har marknaden för exklusivitet däremot sett en del ändringar, där exempelvis Sony efter lång väntetid gjort vissa Playstation-titlar tillgängliga på PC. Microsofts väntande köp av Activision Blizzard samt Bethesda-förvärvet är också något som märks i debatten om exklusiva spel.

Nu belyser Bethesda att spel öronmärkta en viss plattform inte enbart är ett sätt att sälja hårdvara eller låsa spelarna i ett ekosystem – det kan även drastiskt påverka utvecklingstiden. Efter försening på nästan ett år lanseras det efterlängtade rymdäventyret Starfield den 6 september. Bethesdas Pete Hines berättar att "Starfield inte hade lanserats om nio veckor om det haft stöd för en extra plattform". Bättre kvalitetsgranskning är en annan positiv aspekt.

Call of Duty till fler plattformar en överraskning

Uttalandet görs i samband med att Federal Trade Commission (FTC) utreder Microsofts Activision Blizzard-köp. Utredningen lyfter fler intressanta aspekter, som att Microsoft erkänner nederlag i kriget om konsolmarknaden. Microsoft har dock all anledning att övertyga om att ett köp av den stora utgivaren inte påverkar konkurrensen negativt, vilket ligger i linje med att företaget bland annat lovat att den storsäljande spelserien Call of Duty ska förbli på många plattformar.

I samband med Starfield-uttalandet antyder Bethesdas Pete Hines att Microsofts strategi med att släppa sådana spel på fler plattformar är aningen förvånande och stick i stäv med de direktiv som företaget givit Bethesda: Xbox- och PC-exklusivitet. Att detta inte ska gälla Activision Blizzard-spel uppges vara något som överraskat Bethesda, som inte fått någon förklaring kring varför Starfield och The Elder Scrolls VI inte också kan släppas på bred front.

Källa: IGN