Svensk advokatbyrå skickar kravbrev på 7 000 kronor till fildelare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Kan tänka mig att du riskerar någon form av straff i fall du har varit vårdslös i hur du förvarar ditt gevär. Men här finns det ju också tydliga lagar för hur man ska förvara vapen. Det finns ju inga lagar för hur man ska sätta upp en router precis.

Skulle tippa på att Herr Block har läst kommentarer på bland annat Sweclockers när dessa kravbrev kommit på tal, för då brukar ju argumenten vara man ska strunta i att betala samt att man kan säga att någon annan har laddat ner.

Men återigen. De kan inte dra tusentals människor inför rätta. Det är ekonomiskt ohållbart. Kravbreven är billiga att skicka ut och har visat sig vara effektiva i bland annat Tyskland. Det har blivit lite av en inkomstkälla för filmer som är riktigt dåliga och därför också säljer dåligt. Kravbrev är inget nytt, och vi har hittills inte sett någon av dessa advokatbyråer dra tusentals människor inför rätta, för de vet hur jävla svårt det kommer bli att bevisa för en domstol att samtliga har begått brott.

Frågan är varför man då väljer att ladda ner filmer om de är så dåliga? Om man nu ska bränna tid på att titta på något, varför laddar man då inte ner något som faktiskt är sevärt?

Permalänk
Medlem

Kan man kanske kräva dem på 7000:- för trakasseri?
Jag menar, vem är de att komma med sådan valser?
Var finns bevisen?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av magma86:

"Block berättar också att argument såsom att någon annan använt nätverket för att ladda ned upphovsrättsskyddat material inte fungerar, då personen rent civilrättsligt är ansvarig för allt som sker via dennes uppkoppling."

Fast om någon hackar sig in i mitt nätverk för att ladda hem via min IP som är det väl inte mitt fel? För har man på all typ av säkerhet som finns att tillgå på routern så finns det inget mer man kan göra såvida man inte kör med VPN också....

Jag har för mig det finns en EU Dom som säger precis det motsatta. Att man inte ska hållas ansvarig (När trådlöst nätverk är oskyddat). Det är ju inte exakt samma sak som vid skyddat nätverk men finns ju paralleller.

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Men om nån "hackar" mitt wifi och börjar ladda ner massa porr så åker jag ju dit i alla fall även om jag inte har gjort något.

Jo, men det är fortfarande säkrare om du inte laddar ner något själv...oavsett vad någon annan gör eller inget gör på ditt nätverk. Det blir helt enkelt en riskfaktor mindre

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av ANDI:

Jag tycker också att frågan om vilken skada nedladdningen faktiskt åsamkar bolagen? Enligt den stora studie som publicerades för en tid sen så har de inte så mycket att att komma med egentligen. Bara för att någon valt att ladda ner en skitfilm så betyder ju inte att man istället valt att betala för att se den om den endast varit tillgänglig via "lagliga" kanaler.

Länk till studien: https://cdn.netzpolitik.org/wp-upload/2017/09/displacement_st...

Fast alltså upphovsrätten är inte bara tänkt att ersätta ekonomiska förluster. Upphovsrätten ger även skaparen rätt att styra över publicering vilket inte heller är orimligt. Om man skiter i att ta hänsyn till det här så kan det bli skadestånd oavsett om någon lidit ekonomisk skada eller ej.
Jag har exempelvis en vän som ritat en del grejer och lagt upp detta på deviant art. Han jobbar som grafiker.
Några år senare får han nån fin kommentar om att han gjort en snygg avbildning av något spels huvudlogga. Detta tyckte min vän lät märkligt då han ritat allt från eget huvud.
Det visade sig att företaget sonika tagit hans bild och använt denna bild som front för deras spel. Så får man inte göra utan lov så min vän krävde betalt för att företaget använt hans bilder. Denna ekonomiska ersättning var inte baserad på någon ekonomisk förlust utan man får helt enkelt inte ta andras upphovsskyddade verk och publicera dem utan lov.
Så är det och skiter man i lagen så kan det bli konsekvenser.
Ganska rimligt egentligen.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Avstängd
Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Eller så låter man helt enkelt bli att piratkopiera så sitter man ännu säkrare

Nu är jag klart skeptiskt till detta med kravbrev som koncept med allt vad de innebär med rättssäkerhet mm, men det bästa sättet att undvika detta är faktiskt att endast utnyttja de lagliga kanaler som finns. Och är man missnöjd med pris/kvalitet/utbud så gör som med det mesta annat, dvs låter bli att konsumera...vilket faktiskt även det är ett alternativ

Vare sig du väljer att vara pirat eller inte så är det aldrig att rekommendera att låta en 3e part ta del av hela ditt liv.
Saker som i efterhand kan användas emot dig i olika instanser eller situationer.

Du hade inte haft dagens streaming tjänster till dom priserna som finns utan piraterna, var tacksam. det har ju trots allt tvingat fram en förändring till hur man "säljer/publicerar" media. Spotify har lyckats galant men Netflix är giriga och ogenomtänkta med äldre releaser och tveksam kvalitet på strömmarna.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem
Citat:

Block berättar också att argument såsom att någon annan använt nätverket för att ladda ned upphovsrättsskyddat material inte fungerar, då personen rent civilrättsligt är ansvarig för allt som sker via dennes uppkoppling.

Vem är "personen"? Mitt fiber ingår i hyran på ett hyreskontrakt som fler än en person står på.

Permalänk
Medlem

Sen ska ju uppsåt styrkas också, blir nog svårt att påvisa.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

i7 6700k (Alphacool Eisbaer 360) | Aorus Z270X Gaming K5 | Aorus GTX 1080ti (Phanteks Glacier) | Corsair Vengeance 2x8 3000mhz | 2x Corsair Force Series LE 240GB RAID 0 | Corsair RM1000 | Fractal Design Meshify C

Permalänk
Medlem

Seriöst vad är det för luffar-advokater? För 7000 orkar väl dem flesta seriösa advokater inte ens resa sig ur stolen? Baltic-Inkasso nästa?

Visa signatur

System #1 - Intel 6700K@4.8GHz + Corsair H110i PnP ~ ASUS ROG MAXIMUS VIII RANGER ~ 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz ~ 2x Gainward GeForce GTX 980 Ti 6GB 'GS' ~ 2x 512GB Samsung EVO 850 ~ Corsair RM1000W ~ Acer 27" Predator G-Sync XB271HU
System #2 - Intel 2500K@5.0GHz + Corsair H60+PnP ~ ASRock P67 Extreme4 ~ 16GB DDR3 ~ Gainward 980Ti 'GS' ~ BenQ 24" XL2430T ~ 2x512GB Samsung EVO 840 ~ 750W Corsair TX

Permalänk
Inaktiv

Skaffa seedbox, betala med bitcoin; sov lugnt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakd:

Samtidigt så sitter Bahnhof och Bredband2 användare (plus någon mera) vars ISP inte lagrar data säkert.
Förra gången samtliga kravbrev till Telias kunder.

Väljer man en ISP som säljer ut en och lagrar det man gör så får man skylla sig själv.

Skrivet av Pusher:

Vadå väljer? I de flesta lägenheterna har man knappt något val.

Mhm. Har använt Bahnhof i hela mitt vuxna liv tills vår hyresförening valde att nu ska alla tvingas över till T3 (Nu A3). Vet dock inte hur A3 ställer sig till allt detta men man kände sig lite säkrare med Bahnhof.

Permalänk

Har väl aldrig prövats i domstol om man har strikt ansvar för sin uppkoppling? Tror inte det stämmer riktigt. Skulle inte vara förvånad om det blir omvänd bevisbörda dock, alltså att du måste visa på att du blivit hackad eller liknande.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

i5 8400 / Gigabyte B360N Wifi / GTX 1080 / CoolerMaster NR200P / EVGA SuperNova GM 650 / Corsair Vengance LPX 16 GB DDR4 @ 2666mhz / Sandisk A110 & OCZ Trion 150 / Noctua NH-L12S

Permalänk
Medlem

"... skickar brev till misstänkta illegala fildelare som kräver att de betalar ..."
Hur kan det ens vara lagligt?
Skicka lite hot/kravbrev till höger och vänster. Helt sjuk värld vi lever i.

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 11
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Nej?

De erbjuder dig ett settlement, där 7000:- är priset de bestämt för stölden av vad det nu råkar vara.
Du kan också kasta brevet i soporna och riskera betydligt högre kostnader i domstol.

Med tanke på att det inte var någon stöld är det maffia fasoner då de hotar folk med något som inte hänt.

Slemmiga advokater och giriga ekonomer, vad mer kan man önska sig för att förstöra ett samhälle.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Nej?

De erbjuder dig ett settlement, där 7000:- är priset de bestämt för stölden av vad det nu råkar vara.
Du kan också kasta brevet i soporna och riskera betydligt högre kostnader i domstol.

Där var inte många rätt i det påståendet.

En uppgörelse är en diskussion mellan parter där man gemensamt kommer överens om en förlikning, det dom sysslar med här är utpressning alternativt hot.

Det är ingen stöld det rör sig om, lär dig sak skillnaden.

Skall man se det som en typ av bot så får endast en åklagare utfärda ett strafföreläggande i form av böter, inte en advokatbyrå.

Sen att dom påstår att man är ansvarig för allt som sker via ens uppkoppling är ren och skär lögn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Forsgren:

Mhm. Har använt Bahnhof i hela mitt vuxna liv tills vår hyresförening valde att nu ska alla tvingas över till T3 (Nu A3). Vet dock inte hur A3 ställer sig till allt detta men man kände sig lite säkrare med Bahnhof.

För mig som älskar Bahnhof känns detta helt häpnadsväckande. Fy fan!

Jag skulle inte flytta in i en fastighet som inte erbjuder Bahnhof.

Alltså... Även om man helt tar bort integritetsbiten så kvarstår faktum att de bygger eget nät och har låga priser, vad är det för jävla ärthjärnor som VÄLJER BORT DEM?? Jag hade ju satt mig på tvären så det sjöng i väggarna kan jag säga. Helt otroligt...

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem

@spinxen Många bäckar små?

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av xcluzive:

"... skickar brev till misstänkta illegala fildelare som kräver att de betalar ..."
Hur kan det ens vara lagligt?
Skicka lite hot/kravbrev till höger och vänster. Helt sjuk värld vi lever i.

Kanske skicka tillbaka brev om misstänkt våldtäkt och kräva 70000 för att inte gå vidare. Verkar ju vara den sortens personer det handlar om så träffsäkerheten lär bli bra mycket bättre än deras.

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

@spinxen Många bäckar små?

Jo det är väl så, fixar man x per månad så blir det väl det.

Visa signatur

System #1 - Intel 6700K@4.8GHz + Corsair H110i PnP ~ ASUS ROG MAXIMUS VIII RANGER ~ 32GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz ~ 2x Gainward GeForce GTX 980 Ti 6GB 'GS' ~ 2x 512GB Samsung EVO 850 ~ Corsair RM1000W ~ Acer 27" Predator G-Sync XB271HU
System #2 - Intel 2500K@5.0GHz + Corsair H60+PnP ~ ASRock P67 Extreme4 ~ 16GB DDR3 ~ Gainward 980Ti 'GS' ~ BenQ 24" XL2430T ~ 2x512GB Samsung EVO 840 ~ 750W Corsair TX

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakd:

Vare sig du väljer att vara pirat eller inte så är det aldrig att rekommendera att låta en 3e part ta del av hela ditt liv.
Saker som i efterhand kan användas emot dig i olika instanser eller situationer.

Du hade inte haft dagens streaming tjänster till dom priserna som finns utan piraterna, var tacksam. det har ju trots allt tvingat fram en förändring till hur man "säljer/publicerar" media. Spotify har lyckats galant men Netflix är giriga och ogenomtänkta med äldre releaser och tveksam kvalitet på strömmarna.

Oavsett om du vill hindra 3e part att ta del av ditt liv så kommer det fortfarande att vara en riskfaktor mindre ifall du inte laddar ner piratmaterial, det är svårt att komma ifrån

Sedan så skulle jag tro att Netflix och Spotify hade dykt upp förr eller senare oavsett piraterna. Troligen hade det dröjt längre och hade antaligen inte sett ut exakt som det gör nu, men internet och bredband är en så pass smidig distributionskanal att någon hade börjat utnyttja det ändå. Se på utvecklingen för e-handel kontra vanliga butiker de senaste åren.

Permalänk
Medlem

@hakd: nu ska du inte lyssna på bahnhof propagandan allt för mycket, det finns lagar i sverige som alla ISP måste följa, det spelar ingen roll hur många blogginlägg eller betalda facebook notices bahnhof sprider om hur de gynnar om din anonmitet, i slutändan måste de lagra vissa uppgifter och har de domstolsbesult med sig lämnar alla ISP ut dessa uppgifter.

Nu är det klart, Telia och andra ISP kanske ger ifrån sig dessa uppgifter enklare, men i slutändan måste alla infatta sig inom lagarna, även bahnhof (även fast hela deras succe marknadsföringskampanj har gått ut på att få det att se ut som att de ligger utanför lagarna på nått sett).

TLDR: använd en VPN tjänst, vpn tjänster är inte ISP, de behöver inte lagra uppgifter. Jag rekommenderar ipredator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon127948:

Kanske skicka tillbaka brev om misstänkt våldtäkt och kräva 70000 för att inte gå vidare. Verkar ju vara den sortens personer det handlar om så träffsäkerheten lär bli bra mycket bättre än deras.

Det jag funderar på är, är inte det olagligt? Om jag skulle skriva ut ett brev till varje hushåll i Sverige där det står att "Din internetuppkoppling har brukats till att se på barnpornografi vilket är olagligt. Betala 5000kr till detta PG annars drar vi dig inför rätta" så skulle jag ju säkerligen få napp på i alla fall ett par skrämda människor, oavsett om de gjort något eller ej. Det är väl rimligen inte lagligt att göra så dock?

Permalänk
Medlem

Hur fungerar det med internetleverantörer vars nät är NATat? Där flera olika hushåll delar på en publik ip? Skickar dom inkassokrav till var och ett av dessa?

Visa signatur

“More Human Than Human”
kniffswelt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Oavsett om du vill hindra 3e part att ta del av ditt liv så kommer det fortfarande att vara en riskfaktor mindre ifall du inte laddar ner piratmaterial, det är svårt att komma ifrån

Sedan så skulle jag tro att Netflix och Spotify hade dykt upp förr eller senare oavsett piraterna. Troligen hade det dröjt längre och hade antaligen inte sett ut exakt som det gör nu, men internet och bredband är en så pass smidig distributionskanal att någon hade börjat utnyttja det ändå. Se på utvecklingen för e-handel kontra vanliga butiker de senaste åren.

En stor fördel med e-handel för butikerna lär ju vara att svinnet minskar. Eller postens felhantering kanske överväger det vanliga svinnet?

Permalänk
Medlem

Får döpa om det trådlösa till GodaBullarPaICA...

Citat:

I sin dom i mål C-484/14 av den 15 september 2016 uppger domstolen att ett kostnadsfritt tillhandahållande av ett trådlöst nätverk till allmänheten i syfte att uppmärksamma potentiella kunder på en affärs varor och tjänster utgör en ”tjänst inom informationssamhället” i enlighet med direktivet och bekräftar att en tjänsteleverantör som tillhandahåller tillgång till ett kommunikationsnät, under vissa omständigheter, inte får hållas ansvarig. Upphovsrättsinnehavaren har följaktligen inte rätt att begära ersättning på grund av att nätverket använts av tredje part för att göra intrång i dennes rättigheter. Att skydda internetanslutningen med hjälp av lösenord säkerställer en balans mellan å ena sidan rättighetshavarnas immateriella rättigheter och å andra sidan internetleverantörernas näringsfrihet och nätanvändarnas informationsfrihet.

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/sv/displayFtu.htm...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av KniFF:

Hur fungerar det med internetleverantörer vars nät är NATat? Där flera olika hushåll delar på en publik ip? Skickar dom inkassokrav till var och ett av dessa?

Nä så lär det inte gå till. Inetnetleverantörerna har väl krav på sig att logga och hålla isär hushållen oavsett intern teknisk lösning så om det begärs ut uppgifter om vem som anslutit mot server xyz vid viss tidpunkt så har ISPn antagligen möjlighet att plocka fram vilket hushåll det gäller på beställning.

Gissar jag på iaf...

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av xcluzive:

"... skickar brev till misstänkta illegala fildelare som kräver att de betalar ..."
Hur kan det ens vara lagligt?
Skicka lite hot/kravbrev till höger och vänster. Helt sjuk värld vi lever i.

Om det är samma som tidigare så har de bevis på att ditt internetabonnemang varit delaktigt i en torrentsvärm för en viss film. De erbjuder en förlikning och lägger ner framtida ekonomiska krav på dig mot att du betalar. Sedan om det skulle hålla i domstol är nog inte helt självklart, men "erbjudandet" i sig är troligen helt lagligt.

Skrivet av anon127948:

Med tanke på att det inte var någon stöld är det maffia fasoner då de hotar folk med något som inte hänt.

Slemmiga advokater och giriga ekonomer, vad mer kan man önska sig för att förstöra ett samhälle.

Inte har hänt? Skulle tro att den absoluta merparten av de som finns med i listorna över ip-nummer faktiskt laddat ner filmer/filmerna det handlar om. Nedladdningen/delningen är olaglig och de har då rätt att dra dig till domstol för att kräva ekonomisk kompensation. Så jo, det har nog hänt i de allra flesta fallen

Skrivet av anon127948:

Kanske skicka tillbaka brev om misstänkt våldtäkt och kräva 70000 för att inte gå vidare. Verkar ju vara den sortens personer det handlar om så träffsäkerheten lär bli bra mycket bättre än deras.

Varför dyker alltid våldtäkt upp som liknelse i denna typ av trådar?

I dessa fallen handlar det om att man faktiskt har bevis (ip-nummer) som visar att man varit delaktig i en torrentsvärm, så träffsäkerheten lär vara mycket hög. Problemet med träffsäkerheten är att den inte är 100% vilket inte är samma sak som att den skulle vara speciellt låg.

Permalänk

Någon som fortfarande får brev från den danska firman? Eller hur löste ni det ni som fått?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus ROG Swift PG348Q | MSI Tomahawk X570 WiFi | AMD Ryzen 5900X | Asus ROG 1000W | Corsair Vengeance 32GB DDR4@3200MHz | MSI GEFORCE® RTX 3080 VENTUS 3X OC EDITION | Fractal Design Meshify S2 | ASUS Xonar Essence STX | Noctua NH-D15 Cromax Black | WD Black SN750 nvme 1TB, KINGSTON KC2500 1TB, Samsung 850 EVO 1TB

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Chrisj:

Det jag funderar på är, är inte det olagligt? Om jag skulle skriva ut ett brev till varje hushåll i Sverige där det står att "Din internetuppkoppling har brukats till att se på barnpornografi vilket är olagligt. Betala 5000kr till detta PG annars drar vi dig inför rätta" så skulle jag ju säkerligen få napp på i alla fall ett par skrämda människor, oavsett om de gjort något eller ej. Det är väl rimligen inte lagligt att göra så dock?

Jag tycker med att det är helt absurt men detta är advokater, det är väl olika regler för de eller så hoppas de tjäna tillräckligt mycket innan myndigheter säger att det är olagligt. Företag går aldrig i fängelse efter allt och sagan om chefers ansvar är sådant man berättar för fåren.