Krönika: Trusted Computing

Permalänk
Medlem

Detta är ett exempel på Microsoft's baklänges-säkerhet. Ett exempel på detta det är t.ex att inaktivera visning av bilder ger högre säkerhet i IE. Du ska inte behöva stänga av funktioner eller inaktivera saker för att känna dig säker. Det är fel håll att gå.

Själv ser jag detta med TCG som lite av en domedag. Då anonymitet och valfrihet tar slut. Min nästa dator blir nog en Apple (jag vet att dessa kommer ha DRM/TCG med, men det är ändå längre ifrån MS)

Permalänk
Medlem

[QUOTE]Ursprungligen inskrivet av MOrKiz
[B]Jag har nog aldrig hört någon som köper shareware över nätet och sen sprider det illegalt. 99% av mjukvaran som piratkopieras är sån som folk har köpt eller fixat från butik. FlashFXP är nog det enda jag kan tänka mig, men där har merparten senare köpt en legal kopia. Varför ska man ens begränsa köparens rätt att göra kopior huvudtaget. Har man köpt en produkt ska man få nyttja denna på det settet man känner för. Hade varit kul ifall volvo hade sagt till sina köpare att de inte får låna ut sina bilar till andra eller att de bara hade fått köra med den ett par begränsade timmar.

Citat:

Ordet "crack" (eller tuffare "crackz") säger dig ingenting? Anledningen till att begränsa köparens rätt är för att de flesta inte håller sig till sina skyldigheter, det torde stå ganska uppenbart. Jag förstår att du, liksom alla andra, gillar iden med att kunna kopiera utan att betala "gratis är gott" men det är ju ganska uppenbart att upphovsrättsinnehavaren förlorar på detta. Och att han därför undviker distributionssätt där kopieringsrisken är stor.

Din liknelse med Volvo är inte direkt ny och blir inte mindre löjlig för att man hör den flera gånger. Ingen mening med att kommentera detta mer varken från din eller min sida.

Citat:

[B]
Erhmm.. finns många kanaler så väl statliga som privat som är utan reklam i sändningarna. Hade personligen aldrig fått för mig att lyssna på MixMegapol pga all skitreklam.
Streama kan du göra nu med ifall du vill, finns mycket enkla och lättkonfigurerade tilläggs packet till WinAmp ifall du vill prova.

[/B]

Ok, jag är inte så insatt i nätradio. Men om de inte har reklam, varifrån får de pengar till Stim (eller utländska motsvarigheter) då?

Sen tror jag du missuppfattade du vad jag menade. Jag pratar alltså om en tjänst där man för x kr i månaden kan lyssna på vilken musik man _vill_, inte bara den de råkar sända ett givet ögonblick. Se det som att du har alla världens skivor hemma men att de försvinner när du slutar betala. Inte alls samma sak som radio alltså.

Citat:

[B]
Antar att du menar Wallhack, och ja, det blir du bannad för nu också. Du lär aldrig kunna stoppa någon från att modifiera conf filerna till spelen. Hade man försökt göra det på tex Quake hade du inte kunnat få bra fps mätaren eller ändra ljussättning i konsollen. Det är därför som många spel levereras tillsammans med tex punkbuster. Vissa servers kräver att du har det installerat för att du ska kunna spela.

[/B]

Med TC så är det just det du kan stoppa! Datorn tillåter helt enkelt inte att du gör modifieringar av såna filer. Idag kan man alltid gå runt skydden även om du inte vet hur man gör. Dessutom är som sagt skyddet väldigt jobbiga att implementera. Problemet försvinner över en natt när TC införs.

Citat:

[B]
Verkligen? Antar att du inte har suttit på en privat server på ett tag då. Ska med glädje fixa in dej på en så kan du se hur länge du hade klarat av det. Serverprogram varan är laddade med funktioner idag som upptäcker fusk, dessutom sitter förmodligen en hel drös av op:sen med DCMC-klienter där du kan confa för anomiter i share-size, udda tags, felmatchande rar filer, disconnects, version mis-match mm... Ska vara glad ifall du klara dig 5 min på en seriös server

[/B]

Jag vet inte vad du menar med privat riktigt, men tro mig när jag säger att det inte är några problem att fuska. Om du tror att det inte förekommer så är du bara naiv.

Citat:

[B]
Verkligen? Varför vill man då lägga in begränsning på hur många kopior man får ta?

[/B]

För att hindra missbruk.

Citat:

[B]
Det är ju precis det som är problemet. Ifall det räcker med att några stora tillverkare väljer att ta ut stora summor i form av licensavgifter. Sen är det kört för OpenSoure utvecklaren nere på gatan. Meningen är ju att det inte ska kosta pengar. Därför är DRM, TC, Palladium och allt annat skit de planerar inget annat än en fiende...

[/B]

Jag ser inte logiken i det du skriver. Jag kan inte säga säkert hur det blir, däremot kan jag säkert säga att ingen annan säkert vet det heller.

Citat:

[B]
Enda man hör tala gott om tekniken är till 99% storföretagen, så som MS, film -och musikindutrin. Undrar varför, eller hur? Jag ser då ingen fördel alls med denna tekninken. Dess enda funktionen är att styra in konsumenterna i de banorna som företagen tycker är passande.

[/B]

Att du inte ser någon fördel beror på att du är helt indoktrinerad till att inte göra det. Du har läst massa skit (som krönikan här) som bara är byggd på domedagsprofetior med mycket löst byggt faktaunderlag. Om du inte ser fördelar så verkar du inte ens ha läst mina inlägg här eller iaf inte förstått dem.

Citat:

Att Frankrike skulle lagstifta om detta har jag inte hört, däremot stod det något på Uppsnappat att de hade tillåt viss form av kopiering genom omröstning nu innan nyår.. Ska se ifall jag hittar länk om det...

Jag tänkte på den här http://www.nordichardware.se/nyhet,9216.html

Permalänk
Medlem

Bra skrivet!

Visa signatur

Bytt användarnamn till Epsi.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av FL3JM
Kan inte alla börja maila DN och tipsa om den här artikeln? Här är deras nyhetstips-mail: nyhetstips@dn.se

Om många mailar lär dom kanske åtminstonde läsa artikeln!
Jag har mailat dom nu iaf, hoppas ni också gör det!

letade efter den tack

Visa signatur

Gammal

Permalänk
Medlem

http://media.sweclockers.com/nyhetsbilder/20060108-trusted3.j...

Kan inte låta bli att fråga vad bilden längst upp till höger föreställer? En betalstation?

Visa signatur

Din sökning - läsningsvänlig - matchade inte något dokument. Your search - site:sweclockers.com mats-ats - did not match any documents.

Permalänk

Till de som tycker att det är få på det här forumet som inte ser de positiva sidorna med "trusted computing", kan jag säga att det skulle funntis en massa bra funktionalitet med "trusted computing", om det varit DU SJÄLV som hade haft kontrollen.
Det skulle ju varit du som med ett litet val skulle kunna ställa in om du ville att t.ex. ett spel skulle köras i säker miljö, eller om dina heta kärleksmail endast skall kunna öppnas på din tjejs dator. Men nu är det inte så det kommer att fungera, det är inte du som har kontrollen och bestämmer hur din dator skall kunna användas, du får inte möjligheten att välja om du vill att "trusted computing" skall användas. Istället är det företag och stat som gör det valet åt dig. Har du inte "trusted computing" kretsar i din hårdvara, så kan du inte köra program, läsa filer mm.
Det mest troliga scenariot är att de företag som är marknadsledande aktiverar funktionen att filer skapade i deras programvara enbart kan läsas/spelas upp i just deras programvara, adjöss med valfriheten där.

Ang. "Har man rent mjöl i påsen så..." så är jag så trött på den kvasiargumenteringen. Den funkar lika bra på avlyssning, registrering, övervakning mm. Felet med den retoriken är att det förutsätter att du kan lita till 100% på den som övervakar. Du måste veta att det som framkommer vid övervakningen inte används i felaktiga syften. Du måste alltså släppa kontrollen över vad du anser vara lämpligt att säga och göra till någon annan, vilket jag anser är fel. Jag menar, har du politiska åsikter som inte är i linje med den för tillfället rådande dogmen, så börjar du ligga risigt till. Vad finns det som säger att inte makten hamnar i fel händer? (Japp, vi har demokrati, men det är i sig ingen garanti)

När det sedan gäller "rent mjöl i påsen" vid användning av programvara, så innebär det att du lämnar över beslutsrätten till vad du skall köra för program och kunna öppna för filer till någon annan (företag). Vill du använda din egen läsare för textdokument så kan du inte öppna textfiler skapade med ett program från (valfritt stort företag), eftersom de kräver att filerna öppnas med just läsaren från (det valfria stora företaget)

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem

allt detta som händer nu påminner en del om de kristna korstågen på medeltiden :/.

Liberty lies raped,crused, broken!

det ska vara folket som bestämmer vilka lagar som ska följas, så gör som jag som tänkt rösta på sosarna rösta på reinfeldt istället då slipper vi nog bodstrom.

Jag har tänkt på en sak att när man laddar ned en film så snattar man, alltså borde man få samma straff som för snatteri ellerhur??? inte samma straff som vi har på grov rattfylla eller pedofili???
finns det inte någon som man kunde sparka HÅRT SOM FAN I RÖVEN så att de vaknar och skriver om lagarna???

Sedan undrar jag bara vilka här som har rent mjöl i påsen??? vissa priser är helt jävla sjuka. Mjölet i min påse är nog bland de svartare här på forummet...

Visa signatur

Asus P&T se l I7 930 @ 4ghz l Corsair h70 2x silent typhon 1850 l 6 Gb Corsair XMS3 l G500 l Anatec sonta II l Sparkle 250 gts 512 l Corsair 750w l

Permalänk
Medlem

Det verkar inte finnas någon övre gräns för politikers idioti. Skrämmande. Nästan så att man vill engagera sig i piratpartiet :S

Visa signatur

Varför får inte rika bli rikare? Varför är det så farligt att va rasist? Vad är vitsen med att ha minst en särskrivning per mening? Hur kan man med att ge sig själv ett oseriöst intryck genom att skriva dåligt? 100% av alla mac-ägare kan inte ha fel.

Permalänk
Medlem

Ja, lite olyckligt att kalla det trusted computing då. Enforced computing kanske?

Visa signatur

4670K@4.4, GTX760-DC2OC-2GD5, Z87I-PRO, 8GB RAM (CML8GX3M2A1600C9), Seasonic G-550 550W

Permalänk

Allvarligt grabbar. Om ni skriver ett kärleksbrev så kan ni själva bestämma om bara din brud ska kunna läsa det på sin dator eller om ni vill att alla ska kunna läsa det.
Inte som att MS gör att alla dina filer är läs och skrivskyddade direkt utan din åsikt om det.

Du kan göra program också, dock fungerar de inte på en dator med hög säkerhet påslaget.
Tror ni seriöst att det skulle fungera på något annat sätt?

Att endast programvara gjord i windows Vista fungerar med windows vista?
Klart som fan att ett program gjort i XP fungerar i Vista dock finns möjligheten till att stänga av sånt.

Det här påminner om ryktena om att företagen själva såsom MS kan gå in och bestämma vad du får köra på din dator. Ändra dina inställningar och din säkerhetsnivå m.m.

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk
Medlem

WE MUST FIGHT!

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CO + 2133 MHz FCLK GPU: Sapphire RX 7900 XT Pulse OC
RAM: Corsair 2x16GB 6000 MT/s CL30 (Hynix) BZ subtimings
MB: ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI SSD: Kingston KC3000 2TB PSU: Corsair RM850x

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rumpel
/.../
Jag har tänkt på en sak att när man laddar ned en film så snattar man, alltså borde man få samma straff som för snatteri ellerhur??? inte samma straff som vi har på grov rattfylla eller pedofili???
finns det inte någon som man kunde sparka HÅRT SOM FAN I RÖVEN så att de vaknar och skriver om lagarna???
/.../

Hur menar du då? De som har blivit straffade för något som har med fildelning att göra har väl ändå inte "laddat ner en film", utan tillhandahållit ett flertal filmer och dylikt för nerladdning. Vad gäller brott och straff så är väl skillnaden mellan snatteri och annan stöld just värdet på det som stjäls. Troligt är väl att de här fildelningsbrotten som åsyftas har varit i klass med "grov stöld" eller dylikt, och straffats därefter.

Visa signatur
Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dataper
Hur menar du då? De som har blivit straffade för något som har med fildelning att göra har väl ändå inte "laddat ner en film", utan tillhandahållit ett flertal filmer och dylikt för nerladdning. Vad gäller brott och straff så är väl skillnaden mellan snatteri och annan stöld just värdet på det som stjäls. Troligt är väl att de här fildelningsbrotten som åsyftas har varit i klass med "grov stöld" eller dylikt, och straffats därefter.

Vad jag vet har det bara gällt 1st film, inte fler.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av WrongTarget
Till de som tycker att det är få på det här forumet som inte ser de positiva sidorna med "trusted computing", kan jag säga att det skulle funntis en massa bra funktionalitet med "trusted computing", om det varit DU SJÄLV som hade haft kontrollen.

Det du vill är alltså att _du_ ska ha kontroll att göra vad du vill med det _du_ har skapat, men det som _andra_ har skapat ska _de_ inte ha någon kontroll över?

Citat:

Det skulle ju varit du som med ett litet val skulle kunna ställa in om du ville att t.ex. ett spel skulle köras i säker miljö, eller om dina heta kärleksmail endast skall kunna öppnas på din tjejs dator.

Vad är det för mening att köra spelet i en "säker miljö" mha TC? Redan idag kan du göra en separat användare för spelet (om de har följt MS rekommendationer på hur inställningar ska sparas etc) och för spelet är det _ingen som helst skillnad_ på om kontrollen finns i OSet eller i hårdvaran! Allt ett program gör måste nämligen gå genom OSet.

Angående kärleksmailet så är det precis så som kommer gå att göra! Det kommer lätt skapas program som fungerar just på det sättet, t ex är jag övertygad om att MS Outlook kommer implementera det. Och även om de inte gör det så kommer andra företag göra såna program. Skillnaden mot idag med kryptering är iofs inte jättestor i det här fallet.

Citat:

Men nu är det inte så det kommer att fungera, det är inte du som har kontrollen och bestämmer hur din dator skall kunna användas, du får inte möjligheten att välja om du vill att "trusted computing" skall användas. Istället är det företag och stat som gör det valet åt dig. Har du inte "trusted computing" kretsar i din hårdvara, så kan du inte köra program, läsa filer mm.

Företag begränsar bara användningen av sina _egna_ program, och du går med på det iom att du köper programmet och godkänner EULAn. Att staten skulle bestämma är bara propaganda du gått på.

Citat:

Det mest troliga scenariot är att de företag som är marknadsledande aktiverar funktionen att filer skapade i deras programvara enbart kan läsas/spelas upp i just deras programvara, adjöss med valfriheten där.

Japp, det här är en risk. Möjligtvis att konkurrenslagarna kommer förbjuda detta, särskilt som statliga myndigheter och liknande förlorar på det själva när de måste köpa dyra licenser istället för att använda billigare alternativ. Du får heller inte glömma att det faktiskt finns fördelar med detta också, t ex för att hindra folk att ändra i high-score-listan på ett spel.

Citat:

Ang. "Har man rent mjöl i påsen så..." så är jag så trött på den kvasiargumenteringen. Den funkar lika bra på avlyssning, registrering, övervakning mm. Felet med den retoriken är att det förutsätter att du kan lita till 100% på den som övervakar. Du måste veta att det som framkommer vid övervakningen inte används i felaktiga syften. Du måste alltså släppa kontrollen över vad du anser vara lämpligt att säga och göra till någon annan, vilket jag anser är fel. Jag menar, har du politiska åsikter som inte är i linje med den för tillfället rådande dogmen, så börjar du ligga risigt till. Vad finns det som säger att inte makten hamnar i fel händer? (Japp, vi har demokrati, men det är i sig ingen garanti)

Håller med, men det har inget med TC att göra. Sån funktionalitet du beskriver kan skötas av OSet utan hjälp av hårdvara, om OS-tillverkaren skulle vilja det. Inte heller kan enskilda program göra det med TC utan att det stöds av OSet. Dessutom så är det en stark "folie-hatt-varning" på såna argument, dvs det finns risk att man kan klassas som en paranoid konspirationsteoretiker som ju inte är mycket att ta på allvar.

Rent allmännt så måste jag säga att de flesta i tråden inte tycks ha så stor koll på hur varken TC eller datorer i allmännhet fungerar. Att då bara repetera de domedagsprofetior man hört utan att förstå vad det är författaren ville föra fram eller ens vad han menar är aningens korkat. Ska man ha en diskussion så måste det ju vara på seriösa grunder.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maglar
[/B]
Med TC så är det just det du kan stoppa! Datorn tillåter helt enkelt inte att du gör modifieringar av såna filer. Idag kan man alltid gå runt skydden även om du inte vet hur man gör. Dessutom är som sagt skyddet väldigt jobbiga att implementera. Problemet försvinner över en natt när TC införs.

[/B]

Jag har hållit på och modda till spel länge och har god koll på vad du snackar om. Om det är som du säger att TC inte tillåter modifikationer av sånna här filer så är TC ett slag i käften på alla som gör mods till spel. Fusk är inte bra men om det är onlinespel ni pratar om nu så är det upp till servern man spelar på att stoppa det och utesluta folk för det.

TC är ett sattyg, punkt slut. Idén var bra men det har gjorts FULLSTÄNDIGT fel redan från början.

Visa signatur

Desktop: MSI MPG X570 GAMING PLUS, AMD Ryzen 9 5950X, Be Quiet Dark Rock Pro 4, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200,
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 8GB GAMING, Samsung 970 EVO Plus 500GB
Notebook: Macbook Pro 14" M1 Pro

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KTL
Jag har hållit på och modda till spel länge och har god koll på vad du snackar om. Om det är som du säger att TC inte tillåter modifikationer av sånna här filer så är TC ett slag i käften på alla som gör mods till spel. Fusk är inte bra men om det är onlinespel ni pratar om nu så är det upp till servern man spelar på att stoppa det och utesluta folk för det.

TC är ett sattyg, punkt slut. Idén var bra men det har gjorts FULLSTÄNDIGT fel redan från början.

Modd-comunityn vill man självklart inte stoppa! Speltillverkarna tjänar ju multum på detta, vilket givetvis är anledningen till att man gör spelen enkla att modda! Vad man kommer stoppa är att man inte kan modda sitt spel och sedan låtsas som man inte gjort det, vanliga moddar kommer fortsätta som vanligt.

Ytterligare ett exempel på hur folk inte förstår hur tekniken fungerar eller hur den kan användas.

Eller menar du att du moddar EXE-filerna? Visst finns det exempel på när det behövs (t ex för att ändra paletten i Quake 1) men det känns ju faktiskt lite onödigt i dagens läge.

Permalänk

Bra krönika! Träffsäker och seriös! Skicka in den till DN-Debatt.

Visa signatur

Macbook PRO, 2.33Ghz, 3Gb RAM.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.c.s.i.
*Text*

Tack, Äntligen en vetting person här

Visa signatur

"Linux användare, släng er i väggen, fast ni har ju tillräckliga problem med MacOSX som är ett kommersiellt fungerande nix system till skillnad från Linux." - Meme, 2005-07-22 22:10
Självutnämnd expert inom mobil kommunikation.
Solaris Vs Linux, An indepth view. | Halflife.nu

Permalänk

Mycket otäckt och sant. Som tidigare sagts, skicka den till DN-debatt!

Visa signatur

People... What a bunch of bastards... | Mac Pro 2x2.26GHz QuadCore - Nehalem, 24GB DDR3, ATI HD4870, 3TB HDD | MacBook Pro 13.3 ", Core 2 Duo - 2.26GHz, 8GB DDR3, 9400M 256MB, 120GB SSD | PowerMac G4 MDD, Dual 1,25GHz, 2GB DDR, 1,45TB HDD | FCNSA | VCP4

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thallid
Har man rent mjöl i påsen så...

Haha! Nu var du allt rolig, lilla skämtare där. Dra samma skämt för någon av alla politiska fångar världen över. Fråga om han tycker att du är rolig.

Visa signatur

Coola låtar i massor!
http://revolvermen.com

Permalänk
Medlem

Mycket bra skriven artikel. Tyvärr ser det ut som att bli som skribenten varnar för. Dragiskt att vi låter våra friheter och integritet tas bort. Den stora massan låter sig styras av övermakten. det är skrämmande.

Visa signatur

-”It’s amazing to think that we’ve come so far as to put man into space and beyond, that we still cannot cut cheese without risking amputation of our own hands/fingers. A bit sad really...” - Film11

Permalänk
Medlem

borde det inte heta "trust us computing" eller nåt sånt? för det är ju verkligen "them" som man måste lita på för att våga köra det hela.

"vi kan läsa dina mail och innehållet på din hårddisk. men vi ser samtidigt till att ingen annan kan läsa dem"

fy fan.

och till thallid: de har ju varit snälla och fixat nu så att de får läsa hårddisk och göra intrång utan att man har smutsigt mjöl i påsen. betryggande, inte sant?

Visa signatur

Var med och vik proteiner med Sweclockers du också!

Permalänk
Medlem

Jag hoppas åtminstone att priser på mjukvara sjunker pga detta. Samt att kasettersättningen försvinner helt.

Visa signatur

MSI K9N SLI Platinum - A64 X2 5600+ @ 3 GHz - 4GB Corsair XMS2-6400 4-4-4-12 - MSI GeForce 8800GTS 320MB OC - Aspire 520W

Permalänk

Både bra krönika och bra skrivet... Här diskuteras det för fullt;)

Verkar skrämmande men det kan hända och oskyldiga och vanliga människor drabbas av detta om de inte vet om det...

Allt kan inte vara gratis men nuförtiden är filmer,spel osv för dyra.... Så det finns en nackdel och fördel med detta... Att begränsa ska man inte göra,man ska kunna ha rätt att få det fritt när man surfar osv..

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maglar
Det du vill är alltså att _du_ ska ha kontroll att göra vad du vill med det _du_ har skapat, men det som _andra_ har skapat ska _de_ inte ha någon kontroll över?

Eeeh, hur lyckas du få det till det? Andra får gärna ha kontroll över sina alster, men inte över mina och min användning av dem. Dessutom vill jag kunna välja om jag vill att ett program skall köras i "säkert läge" eller inte. Mao, jag vill själv kunna bestämma om jag vill aktivera "trusted computing"

Citat:

Vad är det för mening att köra spelet i en "säker miljö" mha TC? Redan idag kan du göra en separat användare för spelet (om de har följt MS rekommendationer på hur inställningar ska sparas etc) och för spelet är det _ingen som helst skillnad_ på om kontrollen finns i OSet eller i hårdvaran! Allt ett program gör måste nämligen gå genom OSet.

Angående kärleksmailet så är det precis så som kommer gå att göra! Det kommer lätt skapas program som fungerar just på det sättet, t ex är jag övertygad om att MS Outlook kommer implementera det. Och även om de inte gör det så kommer andra företag göra såna program. Skillnaden mot idag med kryptering är iofs inte jättestor i det här fallet.
[/B]

Detta var bara för att försöka hitta tänkbara positiva användningar av TC, du har helt rätt i att det mesta är redan möjligt att göra utan TC, det är bla därför jag inte är så förtjust i att TC kommer att hamna i hårdvaran. Ang. spelexemplet så, visst kan det lösas enbart via OS, men hårdvara är ju jobbigare att mixtra med, det är väl det som är tanken med TC-kretsar (hårdvara + OS)?

Citat:

Företag begränsar bara användningen av sina _egna_ program, och du går med på det iom att du köper programmet och godkänner EULAn. Att staten skulle bestämma är bara propaganda du gått på.
[/B]

Så du tror på fullt allvar att en lösning som innebär att i stort sett all hårdvara innehåller en krypteringskrets inte innehåller en bakdörr för statliga organ? Dessutom känner jag mig inte direkt bättre till mods om ett storföretag bestämmer precis hur jag får använda deras program. Dessutom finns det saker i amerikanska EULA, som inte har stöd i europeisk lagstiftning, skall den ändå gälla?

Citat:

Japp, det här är en risk. Möjligtvis att konkurrenslagarna kommer förbjuda detta, särskilt som statliga myndigheter och liknande förlorar på det själva när de måste köpa dyra licenser istället för att använda billigare alternativ. Du får heller inte glömma att det faktiskt finns fördelar med detta också, t ex för att hindra folk att ändra i high-score-listan på ett spel.
[/B]

Argumenterade du inte just mot mitt lilla spelexempel, detta skulle ju kunna göras via OS (ang. High Score-listan)?

Den stora anledningen till att jag är mot TC är att i den nuvarande utformningen så för det över för stor makt över konsumenten på ett fåtal stora företag. Visst, det går säkert att hitta bra saker som kan göras med TC, men då måste man vara säker på att negativa effekter inte överskuggar den positiva effekten.
Jag skulle själv vilja ha makten att i t.ex operativet välja om jag vill använda TC eller inte. Väljer jag att inte köra med TC, så kanske jag får begränsad funktionalitet, men det är mitt val.
Med TC ständigt aktiverat i både hårdvara och OS har jag inget val, annat än att köra på äldre hårdvara och OS utan TC-krets, som inte kan kommunicera med nyare system. (OS tillåter ju inte datorn att utbyta information med datorer utan TC-krets)
Inlåsningseffekten blir stor, då all hårdvara innehåller TC och om man måste betala licens för att använda TC, hur blir det då med Open Source - programvara, som kanske inte har ekonomiska resurser att licensiera TC?

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maglar
Företag begränsar bara användningen av sina _egna_ program, och du går med på det iom att du köper programmet och godkänner EULAn. Att staten skulle bestämma är bara propaganda du gått på.
[/B]

Du verkar ju ha koll, så har några frågor. Hur många procent av världens PC användare kör ett Windows system? Om TC införs kommer alltså inte någon av dessa användare kunna konvertera sina filer till ett annat OS vilket skulle göra ett byte ganska, låt oss säga minst sagt jobbigt. Kan man då antyda att TC etc bla bla är ett sätt för MS att hålla användare kvar i Windows? Ett sätt att fortsätta ta ut stora licensavgifter etc.

En fråga till. Om TC införs kommer man alltså kunna lägga in en kopia på sin dator av en film man köpt, men inte sprida den till någon annan? Kan man inte se TC som ett jävligt bra kopieringsskydd i så fall om det nu binds i hårdvara? Är det vad det egentligen är, ett kopieringsskydd? Kommer filmbolag etc fortsätta ta ut sjuka priser för en DVD som man kanske bara ser ett fåtal gånger istället för att anpassa sig till marknaden?

Som sagt verkar du ha bra koll på TC och allt annat vad det heter så du får gärna ge mig lite klarhet i saker och ting.

Vi får se vad du har för svar, men att inte se att det är ett sätt att fortsätta suga ut pengar ur folk och att försöka övertala andra om att det är bra för att man inte ska kunna fuska i spel, det tycker jag då är naivt.

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022

Bra skrivet!

Tillåt mig citera herr Bodström...
"Den som har rent mjöl i påsen har inget att vara rädd för"

fy fan... vart är vi på väg.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

De stora bolagen borde ägna sig åt att göra bra produkter till bra priser istället för att stoppa användarnas flexibilitet. Som systemvetare ruskar jag på huvudet och funderar på hur användbara framtidens datorer blir när de ska spärra och kontrollera allt. Men det är ingen idé att de försöker, kommer alltid finnas personer där ute som knäcker alla koder. Den dag då det blir för omständigt både för de som lagligt använder program och de knäcker program så kommer folk att överge de stora etablerade alternativen.

Permalänk
Medlem

Tänk om alla som inte har en aning om vad de pratar om kunde hålla tyst? Då skulle vi kunna hålla en saklig diskussion kring för- och nackdelar med TC. Fördelarna är som jag ser det i princip oexisterande - jag vill inte ha TC - men att sitta och ljuga och snacka skit vinner bara motståndarsidan på...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av WrongTarget
Eeeh, hur lyckas du få det till det? Andra får gärna ha kontroll över sina alster, men inte över mina och min användning av dem. Dessutom vill jag kunna välja om jag vill att ett program skall köras i "säkert läge" eller inte. Mao, jag vill själv kunna bestämma om jag vill aktivera "trusted computing"

Grattis! TC är med anra ord precis vad du vill ha! Skillnaden mot dagens läge är att om du bestämmer att bara din flickvän får läsa brevet blir det omöjligt - eller i alla fall väldigt svårt - för alla andra att läsa det.

Tror du verkligen på full allvar att du inte kommer att kunna bestämma om filen ska kunna läsas eller inte? Då behöver du verkligen, verkligen läsa på lite.

Citat:

Så du tror på fullt allvar att en lösning som innebär att i stort sett all hårdvara innehåller en krypteringskrets inte innehåller en bakdörr för statliga organ? Dessutom känner jag mig inte direkt bättre till mods om ett storföretag bestämmer precis hur jag får använda deras program. Dessutom finns det saker i amerikanska EULA, som inte har stöd i europeisk lagstiftning, skall den ändå gälla?

OMFG! Vilket praktexempel på rå-FUD.

Visa signatur

http://ubuntu-se.org - Ubuntu Sverige. Hjälp och support för Ubuntu
Svensk IRC-kanal för Ubuntu

Permalänk
Medlem

postar denna på whoa.nu
tror folket där kan vara lite intresserade

Visa signatur

MBP: 13" - M1
Stationär: Win11 - Ryzen 5900X - 128GB - GTX 4080
Server: Ubuntu - i5 4670k - 32GB - 4x5TB Raid-Z
Server: Rpi4 8GB, 1TB USB SSD