Inlägg

Inlägg som dool har skrivit i forumet
Av dool
Citat:

Tack för ditt mail.

Jag kommer föra vidare dessa bilder till det ärende som du skapat med referens 403208. Dessvärre är det extremt ovanligt att det förekommer böjda pins på moderkort och därför brukar det inte räknas in på någon typ av garanti. Vi kan fortfarande ta in moderkortet på bedömning men som sagt kommer det med högsta sannolikhet att nekas. Om vi tar in moderkortet kan vi därför se om vi kan böja tillbaka pinsen så gott det går, eller så kan du pröva det på egen hand.

Tveka inte på att höra av dig ifall du har några andra frågor eller funderingar!

Det här var det första mailet jag fick från Inet efter att tagit kontakt efter felanmälan. Deras första reaktion var att avfärda min felanmälan med att garantin troligtvis inte skulle gälla.

Av dool
Skrivet av Kaleid:

Ska inte kapa tråden, men har förstås installerat in win10 igen. Men i det här fallet så kan man ju också påpeka att felet redan dök upp på BIOS nivå. Kontrollmätte även PSU med multimeter och kollade igenom med Corsairs mjukvara (bytte alltså även PSU för att vara på säkra sidan). Även minnena testades med memtest.

Poängen är att de ersätter om de hittar fel, och att de även kan missa när de säljer fyndvaror.

Ja, det var såklart inte min avsikt att ifrågasätta din kompetens på ämnet. Jag bara spann vidare lite på resonemanget utifrån mina erfarenheter från branschen. Om du gjorde allt det där så har du ju uppenbart koll på vad du sysslar med.

Av dool
Skrivet av anon5930:

Lite oftopic kanske men LGA är verkligen ingen trevlig socket som kund. Ju fler pins det blir, ju större risk att någon felar och kanske inte syns. Och krånglet med ÅF och kanske också tillverkare som hävdar att kontrollen är perfekt...

Ja. Det är ju inte helt enkelt att upptäcka enstaka sneda stift. Hade jag inte lyst med min ficklampa så hade jag inte sett defekterna på moderkortet jag fick hem.

Av dool
Skrivet av Kaleid:

Har haft ett moderkortsärande hos inet.
En annan Asus b550 bräda som började krångla, först gick det inte att köra 3600mhz minnen, bara 3200. Sen började det krascha i spel.

Köpte en annan Asus b550 bräda som fyndvara eftersom jag behöver ha datorn dagligen, den saknade m.2 skruvar men de skickade dessa. De hade missat att nämna att skruvarna saknades på deras websida.

När jag skickade tillbaka gamla moderkortet så tog det dem ca 1.5 vecka att konstatera fel och fick hela beloppet återbetalt på kontot. Dock så fanns det inga synliga fel i det här fallet.

Mmmm. Med sånt kan jag ju efter egen erfarenhet förstå att det är svårt att peka på ett konkret hårdvarufel. Jobbade som support på en större datortillverkare och där var det ju mycket konstiga fel där kunden var arg och skyllde på "dator trasig". Datorerna togs in och rensades och ominstallerades och testkördes utan problem. Datorn skickas ut till kund igen och några dagar senare ringer kunden och har samma problem. Den typen av fel är ju väldigt svåra att hitta en lösning på och beror ofta på att kunden installerar massa junk och går på diverse websidor som plockar in massa fuffens på datorn.

(Vi reggade oss visst samma månad en gång för så länge sen nu)

Av dool

Jag har faktiskt aldrig blivit bemött så här nånsin när jag har felanmält en vara, har alltid blivit trevlig bemött och det har inte varit nåt problem att få varan utbytt eller fixad. Riktigt trist attityd att direkt i första mailkontakten bli ifrågasatt och få höra att det inte går att göra nåt.

Av dool
Skrivet av PeCe:

@dool Jag tror dock det kommer lösa sig. Min gissning är att någon mellanchef kommer kliva in och gå dig till mötes, samt skylla det hela på någon sommarvikarie.

Jo, det där med semestertider och vikarier är ju en aspekt som även kan tänkas påverka hur pass noga man granskar returnerade varor.

Jag har själv jobbat inom service och support och vet att surdegar ofta löses med att en ansvarig går in och tar beslut om att kunden helt enkelt får en ny vara eller pengarna tillbaka för att slippa tjafsa mer.

Av dool
Skrivet av Cenorida:

Du avgör hur du vill göra, men som många andra redan har nämnt bör du åberopa konsumentköplagen och inte garantin. Att använda din lagstadgade ångerrätt kan dock bli problematisk eftersom återförsäljaren då förmodligen kommer ålägga dig skulden för problemen eftersom de vid ångerrätt inte har bevisbördan.

Nu har jag ju inte direkt åberopat nån garanti eller några lagar. Jag har bara gjort en felanmälan där jag förklarar att jag hittat ett fel på varan jag fått hem och förklarat felets natur och hur jag upptäckte det. Där förväntar jag mig att åtminstone tas på allvar från butikens sida utan att behöva börja stångas med att börja kasta lagparagrafer på dem.

Av dool
Skrivet av m4gnify:

Inet lämnar egen garanti, även på produkter från Fyndhörnan. Vad gör den garantin isåfall?

https://www.inet.se/fyndhornan

Och med fyndvaror som varit ute hos kund kunde man ju förvänta sig en medvetenhet om möjligheten till dolda fel som missats istället för att avfärda kunden direkt i den första mailkontakten.

Att helt enkelt visa lite goodwill i läget och säga att jag då får ett nytt kort borde inte vara orimligt och att då ta en kostnad på 2500:- för den goodwillen borde ju inte vara nån jättesmäll för en av Sveriges största IT-butiker.

Nu Köpte jag ju dessutom en del andra prylar på en order på över 10000:-. Ett alternativ vore ju att returnera hela ordern, allting jag köpte...

Av dool
Skrivet av PeCe:

@dool Var du tydlig med att det var en tidigare öppnad vara från fyndhörnan? Nämndes det bara i förbifarten så kan det lätt ha missats från deras sida (försöker inte försvara dem, (alltför) många företag har stora brister i sin kundservice, men det är inte en helt otänkbar möjlighet).

Ja, det var tydligt och det var dessutom tydligt att dom uppfattade det då jag fick till svar att varor inspekteras noggrant efter att ha returnerats från kund.

Av dool
Skrivet av TKD_1337:

Jag håller med dig i fråga men just att du felanmälde samma dag säger ingenting i fallet. Även en kund som förstört det medvetet skulle ju ha intresse av att felanmäla/hitta på samma dag om denne klantade till det samma dag.

Där har du givetvis rätt. Men jag tycker ändå att läget blir lite annorlunda när det handlar om en returnerad produkt, då borde man iaf fundera över möjligheten att man helt enkelt levererat en slarvigt inspekterad vara som visat sig vara defekt.

Och att i första mailet i kunden då dessutom föreslå att kunden borde prova att böja tillbaka stiften på egen hand, det tycker jag är ett direkt olämpligt kundbemötande.

Av dool
Skrivet av PeCe:

Dock så har det i praktiken blivit så att reparation generellt anses som det billigare alternativet, och att det då brukar accepteras utan att säljaren uppfyller kravet på att visa oskäligheten (@Petterk så till stor del har du praktiken rätt p.g.a. detta). Om konsumenten aktivt ställer krav på säljaren att visa att omleverans är oskäligt dyrt i förhållande till reparation med hänvisning till lagtexten så är dock frågan om säljaren kan komma undan med att neka. Skulle vara intressant att testa.

Repareras verkligen elektronikprylar i den prisklassen i nån större mån? Är det inte så att det kostar mer att börja felsöka prylar än att leverera en ny?

Av dool
Skrivet av Petterk:

Har du fått en fraktsedel för att skicka in den än?

Nä. Det var igår som jag fick paketet och gjorde felanmälan i går eftermiddag/kväll där jag förklarade hur jag upptäckte felet med att lysa med ficklampa på sockeln. Tittade man på sockeln i vanligt ljus från taklampan syntes inget konstigt och även med ficklampan var det inte heller helt uppenbart att det var nåt knas. Det var med fotografierna jag tog som det blev tydligt att stiften vara böjda/sneda.

Så en snabb inspektion från personalen som tog emot varan och klistrade på returlappen kan som jag ser det mycket väl ha missat felet om det inte gjordes en noggrann inspektion med rejält med ljus och förstoringsglas. Min känsla baserat på hur pass mycket varor som ändå säljs i fyndhörnan som "öppnad förpackning" är att det nog lätt blir rutin att snabbkolla prylen så att alla tillbehör är med och inga tydliga skador och sen kryssa OK och lägga upp den på sidan igen och få den såld.

Mailade separat till deras kundservice där jag bifogade de bilder jag tog på sockeln. Fick som första svar att det var "extremt ovanligt" med det här typen av fel och förslaget att jag kunde prova att böja tillbaka stiften på egen hand och att varan troligtvis ändå inte skulle gå genom som garantiärende.

Kändes som att det bara blev avfärdat med noll intresse att ändå fundera lite på om en returnerad vara som felanmäls samma dag som den tas emot av en ny kund, att det skulle kunna vara så att dom ovetandes tagit tillbaka nåt defekt och skickat ut det.

Av dool
Skrivet av Petterk:

Omleverans genom att de skickar ett nytt likvärdigt moderkort eller pengarna tillbaka är givetvis lämpliga åtgärder som är att föredra över reparation i ditt fall. Är det inom ångerperioden blir det svårt för butiken att hävda att de behöver tid på sig för att kolla om de kan reparera.

Fast då kan dom ju hävda att det är jag som förstört prylen och vägra att göra nåt åt det. Och så åker jag på att betala felsökningsavgifter, porto etc.

Sen stod ju inte heller när jag beställde att varan varit ute hos en kund som returnerat den. Det står bara öppnad förpackning och då ser jag som köpare att jag ändå köper en vara där jag ska förvänta mig nyskick.

Av dool
Skrivet av Petterk:

Är inte ett garantiärende, det är en reklamation mot butiken. Det är inte Asus jobb att ersätta dig när det är fel på produkten från dag ett och hur Asus hanterar garanti och kvalitetskontroll är inte väsentligt för en begagnad produkt.

Men ja det är okej att få en reparerad vara, man kan inte kräva omleverans i första hand.

Nä ok, men det där borde inte jag som köpare behöva sätta mig in i. Det jag gjort är att registrera en felanmälan på butikens hemsida, ärligt förklarat läget och e-postat några gånger. Att jag köpt en vara på fyndhörnan ser inte jag som att jag köpt en begagnad vara och om varan är uppenbart defekt från leverans så förväntar jag mig en snabb och smidig lösning på läget. Tycker inte heller att jag ska behöva acceptera tillbakaböjda stift med de risker för mekaniska skador detta sannolikt kan innebära. Om metallen är försvagad så lär ju rejält med värme medföra en risk att stiften böjer sig igen.

Självklart har säljaren rätt att inspektera varan man felanmäler men i det här fallet är det ju liksom uppenbart vad felet är och jag ser det som tveksamt att det går att åtgärda på ett sådant sätt att varan kan anses som fri från defekter.

Av dool
Skrivet av Viita:

Med tanke på avståndet mellan stiften som är böjda, samt att de ser ut som att de är böjda på liknande sätt, är min första tanke att den som tidigare hanterat moderkortet klantat sig vid "återinstallation" av sockelskyddet.

Kanske det. Dock känns det ju som att de som designat prylarna på Intel borde ha minimerat risken för sånt i utformningen av plastluckan. Känns som att det är rätt osannolikt att bara råka orsaka en skada på tvp stift och lämnat resten orörda. Nu är jag ju iofs inte helt säker på att andra stift är helt orörda...

Tittar jag på bilden så ser det ju även ut som om det kan vara sneda stift i det guldfärgade området där det ser ut om ränder i sidan mot DIMM_A1 på moderkortet. Men det är svårt att säga, kan lika gärna vara nån som uppstått i fotot och att den delen är ur fokus på bilden.

Och jag har ändå byggt ihop datorer sedan 486-tiden utan missöden. Är alltid jätteförsiktig och noggrann och vet att sånt här ska falla på plats enkelt och att det bara går att sätta cpun på ett sätt och att man aldrig ska trycka hårt. Är absolut inte nån klåpare på området även om alla kan råka göra misstag.

Och dessutom är det ju så att jag bestämde mig för att inspektera sockeln ordentligt direkt efter att jag tog av plastbiten innan jag provade att montera cpun.

Av dool
Skrivet av asus574:

Jag skulle inte "böja tillbaka pinnarna på egen hand" finns risk att du bränner cpu:n (någon jag lyckats med).

Ja, precis. Och det känns ju rätt olämpligt av Kundservice att uppmana en kund till en sådan riskfylld operation i första kontakten med företaget där jag på en vänligt och sansat sätt förklarar läget och backar upp det med bilder på defekten.

Av dool
Skrivet av KAD:

Ditt problem består nog mest i att du använt fel terminologi i konversationen med återförsäljaren. Det smidigaste sättet att lösa den här typen av problem är inte att åberopa garantin.

Jo kanske, men nu vill jag vara ärlig med läget och jag förväntar mig en krångelfri lösning på en trasig vara som varit ute hos en tidigare kund.

Om det rörde sig om en oöppnad inplastad vara så kan jag köpa argumentet med "extremt ovanligt" med den här typen av defekt. När det rör sig om en returnerad vara så borde man hellre fria än fälla och lösa det här smidigt. Tror inte det är så jätteovanlig med folk som råkar sabba nåt dom köpt och drar en rövare och helt enkelt lämnar tillbaka varan.

Av dool
Skrivet av m4gnify:

Skulle väl kunna vara fel från fabrik, eftersom som du säger det endast är enstaka pinnar som är fel. Inet har antagligen missat det när det gick i retur också.. skumt.

Ja, lite konstigt är det ju med ett par enstaka böjda pinnar. Man måste ju ha tryckt med nåt väldigt litet för att inte skada fler stift om det nu är en tidigare kund som har orsakat felet.

När det rör sig om en defekt returprodukt så kan jag tycka att företaget borde visa goodwill och helt enkelt skicka ut ett nytt kort tillsammans med en retursedel för den trasiga varan. Om det nu ens är värt att plocka in det trasiga kortet när risken känns stor att pinnarna kommer gå av om man börjar böja tillbaka dom.

Av dool

Ja, nu vill dom ju att jag ska skicka in det för inspektion och att jag inte kan få ett nytt. Råder det inte nån slags praxis att DOA ska ersättas med en ny produkt och inte behöva repareras?

Här känner ju jag att om stiften har böjts så har ju metallen där troligtvis försvagats och att böja tillbaka stiften om man lyckas med det ändå innebär en risk att det är mekaniska skador på stiften. Det på ett ställe som kommer utsättas för rejält med värme under de år jag ska ha kortet.

Av dool
Skrivet av fragande:

Verkar ha blivit någon slags praxis att nya moderkort inte kan ha böjda pinnar i sockeln p.g.a. automatiserade optiska inspektioner och fotografering i fabriken, men på en returvara som är öppnad är det ju en helt annan femma.

Har Inet några bevis för att det inte fanns böjda pinnar innan de skickade iväg det? De måste ju rimligtvis ha inspekterat returen innan den såldes vidare. Såvida de inte har fotobevis ser jag inte hur de skulle slippa undan att ersätta det.

Jo. Som sagt krävde skadan noggrann inspektion i starkt ljus och inzooming i fotografier tagna. Tittade man lite snabbt så såg allt okej ut, men i starkt ljus från en ficklampa syntes det att det var nåt som inte stämde på ett par ställen.

Självklart tror jag att sånt här inte slipper genom från fabriken, det är nog rätt lätt att automatisera den inspektionen.