Unified Extensible Firmware Interface eller UEFI är under ständig utveckling. Den moderna startmiljön kan liknas vid ett fullfjädrat operativsystem och ger både grafiska gränssnitt och möjlighet att ladda drivrutiner. Det sistnämnda används inte minst för att komma åt både lokala nätverk och internet.

I Intels referensimplementation av UEFI 2.5 finns nu den nya funktionen HTTP Boot. Den är i första hand avsedd för att underlätta administrationen av större företagsnätverk, där klienter redan från uppstart är anslutna till centraliserade servrar. Funktionen kan dock användas till mer än så.

Att starta datorn mot internet gör det även möjligt att initiera installationen av ett nytt operativsystem utan att själv behöva leta upp installationsfiler och trilskas med DVD-skivor eller USB-minnen. Det skulle kunna räcka med att välja vilket operativsystem som önskas från en enkel meny.

Apple erbjuder redan en motsvarande finess för att återställa Mac-datorer till ursprungsskick med en ren installation av operativsystemet OS X, men moderkortstillverkarna skulle kunna tillhandahålla desto större flexibilitet. Exempelvis att låta datorn initiera installationen från valfri webbadress.

Att åstadkomma detta är dock inte helt oproblematiskt. Utöver att kunna hantera uppenbara säkerhetsrisker måste någon sätta upp allmänt åtkomliga servrar och, åtminstone i fallet Windows, räta ut eventuella licensbekymmer. Det finns dock ett påtagligt intresse från moderkortstillverkarna:

– Vi tycker det är en väldigt intressant funktion och samarbetar med Intel för att undersöka om det är möjligt erbjuda detta i kommande produkter, säger Rasmus Persson på Gigabyte Sverige.