Tidigare under sommaren lanserade AMD processorfamiljen Epyc, som innebar en återkomst till servermarknaden. De upp till 32 kärnorna och 64 trådarna med åtta minneskanaler och 128 PCI Express 3.0 uppnås genom att kombinera fyra kretsar i en kapsel, något Intel var snabbt ut med att kritisera.

AMD återvänder till servermarknaden med Epyc 7000-serien

Tillvägagångssättet ger inkonsekvent prestanda mellan olika arbetslaster och höga latenser när kretsarna ska kommunicera med varandra. Samtidigt medför detta en stor fördel i form av kostnadsbesparingar, då en monolitisk krets är mycket svårare att tillverka än fyra mindre.

Under den årliga Hot Chips-konferensen berättar AMD att samma krets, kodnamn Zeppelin, används för såväl Ryzen som Ryzen Threadripper och Epyc. Detta har gjort att AMD sparat in på kostnaderna för forskning och utveckling (FoU, eng. R&D), jämfört med att göra en krets för varje marknadssegment.

Vidare går AMD in på övergripande detaljer om själva tillverkningskostnaden. En Epyc-processor bygger på fyra Zeppelin-kretsar om 213 mm2 vardera, det vill säga totalt 852 mm2. Enligt AMD:s beräkningar är detta motsvarande 10 procent större än en teoretisk monolitisk krets på 777 mm2.

Trots detta medför tillvägagångssättet med fyra mindre kretsar att kostnaden för att tillverka en Epyc-processor nära halveras, jämfört med en monolitisk. Tillsammans ska dessa faktorer gjort att AMD kunnat pressa priserna på Epyc och samtidigt bibehålla goda marginaler.

Källa: Techpowerup