Operativsystemet Android körs idag på majoriteten av världens mobila telefoner och telefontillverkare har ofta egna versioner eller tillägg för Android. Operativsystemet baseras på öppen källkod och användarutvecklade Android-baserade utgåvor finns att tillgå, där LineageOS är en populär variant.

Nu rapporteras att utvecklare på forumet XDA developers tagit fram en Android-version baserad på sistnämnda utgåva, som är anpassad spelkonsolen Nintendo Switch. Utgåvan är också baserad på Nvidias mjukvarupaket till bolagets egna Shield TV, vilket innebär stöd för den strömmade speltjänsten Geforce Now.

Android Switch.JPG

Bildkälla: XDA developers

I övrigt gäller Android 8.1 och fortsatt fungerande användning med dockningsstationen och handkontrollerna. Genom Android ges möjlighet att hämta spelapplikationer men även Valves Steam Link, som används för att strömma spel från en dator på det lokala nätverket. Allt fungerar dock inte optimalt och bland annat kort batteritid och ostadig Wifi-anslutning är kända problem.

Det Switch-kompatibla operativsystemet ersätter inte det system som kommer förinstallerat på enheter och användare kan alltså byta mellan dessa. Nämnvärt är dock att alla Switch-konsoler inte kan användas, utan mjukvaran som initierar systemet (eng. bootloader) måste vara "Hekate".

Huruvida Nintendo kommer att försöka stoppa Android-stödet framöver återstår att se, men i dagsläget finns instruktioner och länkar till nedladdning hos XDA-forumet. Där finns också en fullständig lista med kända problem, som uppdateras i takt med att användare upptäcker sådana.

Läs mer om Nintendo Switch: