Ända sedan Facebook köpte upp VR-bolaget Oculus år 2014 har bolaget låtit det nya dotterbolaget utveckla nya produkter utan täta integrationer med de egna sociala tjänsterna. Detta började företaget rucka på mot slutet av 2019 då krav infördes på att länka Oculus-kontot med ett Facebook-konto för att nyttja sociala tjänster i VR-upplevelsen.

Oculus meddelar nu nästa steg mot en tätare integration med moderbolaget. Med start i oktober månad måste alla nya användare logga in på sin enhet med ett Facebook-konto. Den som redan har ett existerande Oculus-konto kan välja att sammanfoga detta med en Facebook-variant efter inloggning. Den som däremot väljer att inte sammanfoga konton har möjlighet att fortsätta använda sitt Oculus-konto i ytterligare två år.

Efter den 1 januari år 2023 avslutas dock allt stöd för fristående Oculus-konton. Det kommer då fortsatt vara möjligt att logga in med sitt gamla konto, men användaren får då reducerad funktionalitet då nya funktioner utvecklas med Facebook-kopplingen som förutsättning framöver. Företaget meddelar att planen är att låta användarnas köpta VR-innehåll vara tillgängligt även för de som väljer att inte sammanlänka konton, med brasklappen att tillgänglighet för alla spel och applikationer inte kan garanteras.

Möjligheten att fortsätta använda gamla Oculus-konton gäller endast befintliga VR-headset, och alla framtida produkter kommer kräva inloggning via Facebook-konton. Enligt bolagets pressmeddelande görs ändringen då det gör den sociala upplevelsen smidigare och bättre, såsom kommunikation via meddelanden och dela innehåll i grupper. Bolaget lyfter också fram möjligheten att hitta livesända VR-upplevelser som smidigare med Facebook-integrationen.

Facebook meddelar också att företaget planerar att introducera stöd för inloggning med olika konton på samma enhet framöver, utan en konkret tidslinje för när detta sker. När kravet på Facebook-inloggning träder i kraft i oktober anammar även Oculus-produkter Facebooks etiska riktlinjer och uppförandekod (eng. Code of Conduct).

Hur ser du som Oculus-användare på denna ändring? Uppskattar du smidigare sociala funktioner eller är detta motivation till att leta dig vidare till andra VR-headset?