I början av oktober avtäckte AMD processorerna i Ryzen 5000-serien, där arkitekturen Zen 3 bjuder på ett flertal framsteg. Utöver högre klockfrekvenser och effektivitet per klockfrekvens (IPC) bjuder nyheterna också på fördelar när de sällskapas av nya grafikkort i Radeon RX 6000-serien. Intel vill påminna komponentköpare om att bolaget har nyheter planerade till början av år 2021.

Intel_11thgen-1.jpg

Påminnelsen kommer i form av ett pressmeddelande där Intel lyfter fram nästa års stationära processorer i familjen elfte generationens Core, även känd under kodnamnet "Rocket Lake-S". Här introduceras bättre prestanda genom höjd IPC. Intel nämner att arkitekturen i fråga är Cypress Cove, men nämner också att de faktiska kärnorna som används kommer från Ice Lake-familjen som använts i bolagets processorer för bärbara datorer Presentationsbilder avslöjar att elfte generationens Core bestyckas med upp till 8 kärnor och 16 trådar, och processorerna tar plats i 500-seriens styrkretsar.

En ny minneskontroller ger stöd för ökade minneshastigheter i form av DDR4-3200. I Ice Lake används Sunny Cove-arkitekturen, och vad detta antyder är att Intel har konverterat Sunny Cove på 10 nanometer i Ice Lake till Cypress Cove i Rocket Lake-S på 14 nanometer. Bolaget nämner att processorerna får en "tvåsiffrig procentuell förbättring av IPC-prestanda", och "bättre prestanda från generation till generation". TDP-nivåer anges som 125 watt för standardfrekvenser (PL1), och 250 watt för högsta turbofrekvenser (PL2).

Intel_11thgen-2.jpg
Intel_11thgen-3.jpg

Sett till den Xe-baserade grafikdelen lyfts den in från "Tiger Lake"-familjen, och även denna har konverterats från 10 nanometer i "Tiger Lake" till 14 nanometer i "Rocket Lake-S". När det kommer till framsteg som görs nämner Intel att Xe-grafiken väntas leverera cirka 50 procent högre prestanda ställt mot Gen 9-grafiken som används i nuvarande "Comet Lake-S"-processorer. Uppgifterna anges dock som "uppskattade", och kan ändras till dess att processorerna lanseras.

Ur detta kan utläsas att IPC ökar med minst 10 procent, och att nyheterna blir snabbare än föregångaren "Comet Lake-S". Luddiga detaljer sträcker sig också till grafikdelen som bygger på nya arkitekturen Xe. Här ska den integrerade grafikdelen kort och gott vara förbättrad, utan vidare detaljer. Fler mjuka värden anges då processorerna får "nya funktioner för överklockning för mer flexibel justering av prestanda".

Videokodning med Intel Quick Sync Video uppges också bli bättre med stöd för moderna codec-standarder, vilket inkluderar stöd för AV1-kodning i 4K UHD-upplösning i 60 Hz. På listan över konkreta uppgifter återfinns antalet PCI Express-banor, som för "Rocket Lake-S" mäter in på 20 PCI Express 4.0-banor. Processorerna bestyckas också med instruktioner för accelerering av neurala beräkningar (VNNI), maskininlärning (DL Boost) och AVX-512.

Pressmeddelandet avslutas med att processorerna i elfte generationens Core för stationära når marknaden under första kvartalet år 2021.

Läs mer om "Rocket Lake-S":