Det är nu endast veckor kvar till Intels lansering av processorfamiljen "Rocket Lake" och det blir första gången på mer än fem år en ny arkitektur står på menyn. Redan innan processorerna hittat ut i butik har de kritiserats på entusiastforum då antalet kärnor stannar vid åtta stycken, vilket är två färre än för dagens toppmodell Core i9-10900K.

Intel-Rocket-Lake-temp.jpg

Nu har en användare på kinesiska forumet Chiphell fått tag på en Core i9-11900KF, som förutom att ha den integrerade grafikdelen inaktiverad är helt identisk flaggskeppet Core i9-11900K. I det publicerade inlägget finns en skärmdump på när processorn kör ett stabilitetstest i AIDA64 och når 98° Celsius. Detta trots användning av en stor AIO-vattenkylare med 360 mm-radiator. Samtidigt rapporteras en strömförbrukning om 250 W.

Processorn har i normalfallet en maximal turbofrekvens på 4,7 GHz med samtliga kärnor och 4,8 GHz vid Thermal Velocity Boost (TVB), där det senare värdet endast ska vara möjligt upp till 70° Celsius. Detta tillsammans med en angiven spänning om 1,4 V talar för att det kan vara moderkortet i fråga, Asrock Z590 Steel Legend, som åsidosätter Intels specifikation och får processorn att köra i sin maximala flertrådade turbofrekvens oavsett temperatur.

För testet används inställningen "Stress FPU" som är AIDA64:s värsta scenario. Med denna utförs stora delar av beräkningarna med processorkärnornas flyttalsenheter och använder instruktionen AVX. Det är därför inte otroligt att processorn skulle gå några grader svalare med någon av mjukvarans andra stresstester.

Huruvida de publicerade mätningarna överensstämmer i andra mer realistiska scenariona återstår att se, men att "Rocket Lake" går varm är mycket troligt. Anledningen till att Intel behövt skala bort två kärnor beror på att arkitekturen Cypress Cove är en backport av Sunny Cove från 10 till 14 nanometer. Det handlar således om något som ursprungligen varit avsett en mer avancerad och energieffektiv nod än Intels nu sex år gamla 14-nanometersteknik.

Lanseringen av Intel "Rocket Lake" och Core 11000-serien för stationära datorer äger rum senare under årets första kvartal.

Läs mer om Intel "Rocket Lake":