Dagens metoder för mjukvaruhantering av data är ineffektiva, trots att stödet på hårdvarusidan förbättrats avsevärt över det senaste decenniet. Tekniker såsom NVM Express ser till att IO-anrop kan skjutas ut mot lagringsenheter på löpande band – anrop som mjukvaran sedan hanterar och behandlar sekventiellt innan nästa anrop påbörjas då kön i mjukvaruänden endast tillgodoser ett anrop åt gången.

Detta har Microsoft löst med vad de kallar Directstorage i Xbox Series X, som minskar flaskhalsen i mjukvaruänden. Här klumpas dels anrop ihop i olika batches för att minska belastningen, och samtidigt tillämpas ett NVM Express-inspirerat kösystem med fler köer med större kapacitet än tidigare. Detta leder till drastiskt minskade laddtider i kompatibel mjukvara, i första hand spel som hanterar stora mängder data.

Läs mer om Directstorage

Nu meddelar Microsoft att tekniken kommer visas för Windows som en del av DirectX 12 under konferensen Game Stack Live den 20–21 april. I exakt vilken omfattning tekniken ska visas återstår att se, men med tanke på att eventet riktar sig mot utvecklare lär det i ett första läge röra sig om ramverk för spelutvecklare att baka in stöd för Directstorage inför ett skarpt släpp vid ett senare tillfälle.

Under konferensen kommer även AMD och Nvidia närvara, där båda aktörerna ska tala om ray tracing. AMD ska dessutom tala om optimering av speltitlar för bolagets Ryzen-processorer. Utöver de två bolagens närvaro utlovar Microsoft presentationer inom bland annat grafik, multiplayer, spelproduktion samt ljud – med tonvikt på bolagets Xbox-konsoler.

Läs mer om DirectX 12 Ultimate: