Utanför sfären av riktigt strömsnåla komponenter och de gigantiska passiva kylarlösningarnas domäner, svarar fläktar för att hålla luften flödande. Den händige Youtube-profilen Matt från kanalen DIY Perks presenterar nu ett alternativt sätt för att flytta luften, med ett rejält skåp innehållande senaste snittets prestandakomponenter och en rytmisk bälg.

DIY Perks 1.jpg

Bildkälla: DIY Perks

DIY Perks 4.jpg

Bildkälla: DIY Perks

DIY Perks 3.jpg

Bildkälla: DIY Perks

DIY Perks 2.jpg

Bildkälla: DIY Perks

Grunden till datorbygget är den blåsbälg som skapades i en video publicerad redan förra året. Det rör sig om en konstruktion som kan transportera ungefär lika mycket luft som fyra 140 mm-fläktar. I en större låda med sidor av glas, huserar en skiljevägg som ljudlöst löper på glasstavar och förflyttas med hjälp av en kraftfull magnet som vattenpumpar skjuter från sida till sida. Lösningen för tyst inbromsning är också signerad magneter, orienterade på ett repellerande vis.

För att inte cirkulera samma luftmassa utökar Matt det rejäla bygget med klaffar som endast släpper in luft, luft som leds genom en 360 mm-radiator ansluten till datorkomponenter. Konkret syns Nvidia Geforce RTX 3080 och 16-kärniga AMD Ryzen 9 5950X, monterade på ett Mini ITX-moderkort och sammankopplade med radiatorn med en enkel skräddarsydd slinga av mjuka slangar.

Kylarlösningen omvandlar ett Mini ITX-system till en större möbel, men stresstesterna Prime 95 och Furmark visar att pjäsen gör sitt jobb – temperaturerna för processor respektive grafikkort stannar på respektabla 60 samt 62 °C. Matt understryker att kylsystemet är mycket tyst, men att det finns förbättringspotential, där exempelvis magneter kan dämpa ljudet från klaffarna ytterligare, varför den udda fläktersättaren säkerligen kommer att dyka upp i fler videoklipp framöver.

Skulle du kunna tänka dig en blåsbälgskyld dator?