År 2006 släpptes den första delen i spelserien Saints Row – en titel som med sin öppna spelvärld och teman med kriminella gäng i mångt och mycket jämfördes med de populära Grand Theft Auto-spelen. Spelet fick generellt goda omdömen, vilket gav upphov till en serie uppföljare, där den senaste delen Saints Row IV släpptes för åtta år sedan. Det sistnämnda spelet fick även en fristående expansion i form av Saints Row: Gat out of Hell, vilket släpptes år 2015.

Under den pågående spelmässan Gamescom utannonserar nu utvecklaren Volition ett nytt spel i serien. Titeln blir kort och gott Saints Row, där det denna gång inte rör sig om en uppföljare utan istället en så kallad reboot av serien. Spelet utspelar sig innan de tidigare delarna i Saints Row-serien, med helt nya huvudkaraktärer och en ny stad i form av Santo Ileso att utforska och panga loss i.

Spelet utspelar sig i vad utvecklarna kallar för “weird American south west”. En soldränkt, konstig öken med diverse olagliga upptåg. En skillnad mot tidigare delar i serien är att du ofta befinner dig ute i naturen bortom neonskyltarna och skyskraporna i city.

I en förhandstitt av spelet hos FZ berättar Mattias Frost att de urbana miljöerna från de tidigare titlarna nu får samsas mer med naturnära upplevelser i exempelvis öknen. Det skämtsamma temat som serien gjort sig känd för, med ostiga repliker och galna upptåg, har dock inte gått förlorat i det nya spelet utan väntas fortsätta vara stående inslag.

Saints Row släpps den 25 februari år 2022 till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S samt till PC/Windows. För den sistnämnda plattformen är det Epic Games Store som gäller under en tidsexklusiv period.

Har du någon kärlek för Saints Row-serien? Dela med dig i kommentarstråden!