Mer än ett år efter lansering är Nvidias Geforce 3000-serien fortfarande bristvaror och dyrgripar som säljs väl över sina rekommenderade priser, både hos återförsäljare och andrahandsmarknaden. Det hindrar inte Nvidia från att uppdatera serien med tillspetsade specifikationer för grafikkretsarna och att lägga till mer grafikminne.

Inom den senare kategorin har det länge talats om två grafikkort – Geforce RTX 3080 med 12 GB GDDR6X istället för dagens 10 GB och RTX 3070 Ti som tar ett rejält kliv upp från dagens 8 GB till 16 GB. Tidigare uppgifter har talat för att Nvidia skulle dra skynket av den nya RTX 3070 Ti-varianten den 17 december och lanseras den 11 januari nästa år, något som nu inte blir fallet.

Nu rapporterar Igor's Lab att Nvidia skjuter på lanseringen av Geforce RTX 3080 12 GB och RTX 3070 Ti 16 GB till någon gång efter det kinesiska nyåret, som går av stapeln i början av februari och pågår i två veckor. Då en stor del av fabriksarbetarna i Kina under det kinesiska nyåret går på ledighet är det en viktig brytpunkt när det kommer till produktlanseringar.

Anledningen till senareläggningen uppges vara att Nvidias partnertillverkare har "extrem" brist på komponenter, något som omöjliggör tillverkning av grafikkort i volymer. En annan mer intressant aspekt är att Nvidia uppges vilja avvakta med Geforce RTX 3070 Ti till dess att Intel tågat in på marknaden med sina Arc-grafikkort.

Flera av varandra oberoende rapporter har talat om att Intels toppmodell i Arc-serien levereras med 16 GB GDDR6 och prestandamässigt möter Geforce RTX 3070 eller rentutav RTX 3070 Ti. Nvidia vill därför se hur väl Intels grafikkort presterar, för att om den blå jätten överraskar kunna justera klockfrekvenserna hos RTX 3070 Ti 16 GB för att få övertaget.

Läs SweClockers test av RTX 3070 Ti med 8 GB GDDR6X:

Nvidia Geforce RTX 3070 Ti – en enda stor axelryckning