I kategorin smart ljud är Sonos bland de stora namnen, ett amerikanskt bolag som specialiserat sig på trådlösa högtalarsystem sedan början av 2000-talet. De är bäst kända för sina system med multiroom-streaming, där flera trådlösa högtalare bildar ett nätverk. På det viset kan de sedan styras både tillsammans eller individuellt för att spela ljud i flera rum samtidigt.

Sonos är inte ensamma om att erbjuda lösningar med multiroom-streaming. Det används flitigt i flera smarta högtalare och röstassistenter, däribland Googles Nest-enheter som med funktionen "Speaker Groups" fungerar mycket snarlikt. Sonos har dock flera patent på teknik för att styra och konfigurera trådlösa högtalare. Under år 2020 stämde de Google för att "uppenbart och medvetet" kopierat tekniken, med målet att få Google att betala licensavgifter. Nu har amerikanska myndigheten ITC dömt till Sonos fördel och Google döms för otillåten användning av flera patent.

Google har nu 60 dagar på sig att åtgärda problemet. De tvingas annars sluta importera de produkter de tillverkar utomlands, samt förbjuds från fortsätta sälja redan importerade produkter som inkräktar på Sonos patent. Då Google inte ser ut att vara villiga att betala licensavgifter till Sonos blir det i form av mjukvarujusteringar. I en ny uppdatering implementerar de istället en rad nedgraderingar för flera enheter, där funktioner för bland annat Google Nest-serien helt sonika tas bort.

Skärmbild 2022-01-10 112128.png

I ett blogginlägg meddelar Google att de bland annat tar bort funktionen som gör det möjligt att höja och sänka volymen på alla enheter i en "Speaker Group" samtidigt. Användare måste nu istället höja och sänka dessa individuellt. Därtill försvinner funktionen som gör det möjligt att styra volymen för grupper direkt med telefonens volymknappar.

Förändringarna är inte väl mottagna i blogginläggets kommentarsfält, där ett hundratal användare är upprörda över nedgraderingen. Huruvida funktionerna återvänder vid senare tillfälle framgår inte.

Källa: Ars Technica, Bloomberg

Använder du Googles högtalare eller "Speaker Group"-funktionen i Google Home?