Android fick stöd för 64-bitars applikationer redan år 2014 och sedan 2019 har utvecklare varit tvungna att ta fram 64-bitars-varianter av sina applikationer. Både 32- och 64-bitars-applikationer har kunnat köras av samtliga Android-enheter, men med lanseringen av Pixel 7-serien vill Google visa att framtiden är i 64 bitar.

Pixel 7 och 7 Pro är de första enheterna på marknaden som endast har stöd för 64-bitarsapplikationer. Android-utvecklarna ser detta som en startpunkt för utfasningen av 32-bitarsapplikationer och spår att fler kommer följa Googles fotspår i framtiden.

I ett inlägg på officiella Android-bloggen skriver produktchefen Serban Constantinescu att borttagningen av stöd för 32-bitarsapplikationer kommer med ett par fördelar. Bland annat minskar minnesanvändningen och prestanda samt säkerhet förbättras.

Användning av primärminnet ska också lättas upp i samband med slopandet och ytterligare spelrum på 150 MB blir tillgängligt, vilket tidigare allokerats oavsett om 32-bitarsapplikationer körts eller ej. Testtiden för applikationer väntas även halveras, då utvecklare slipper ta fram dubbla versioner.

Stöd för 32-bitar finns dock kvar bland Googles andra mjukvaruprodukter Android Go, Android TV och Android Wear tills vidare.