AMD och Intel har avfyrat varsin salva färska processorer och i båda fall handlar det om högpresterande pjäser för både spel och produktivitet. När det gäller AMD och Ryzen 7000-serien finns dock en skara som inväntar ytterligare uppväxling, i form av utlovade modeller med extra L3-cacheminne enligt tekniken 3D V-Cache. Förra året tog det Ryzen 7 5800X3D till nya höjder, en processor som i spel många gånger drar jämnt med nya modeller.

Ryzen-familjen sträcker sig upp till 16 kärnor, men för spelande är prestandaskillnaden försumbar ställt mot exempelvis 8-kärnigt utförande. Därför förvånades få när uppgifter för en månad sedan pekade på att AMD inte ämnar gå högre än 8 kärnor när Ryzen 7000 föräras 3D V-Cache. Via den koreanska sajten Quasar Zone framkommer nu uppgifter som hävdar motsatsen.

Det är den skarpsynte Twitter-profilen "harukaze5719" som snappat upp rapporten, som påstår att 16-kärniga Ryzen 9 7950X3D, 12-kärniga 9 7900X3D samt ett 8-kärnigt syskon står i kulisserna och väntar. Namnet för den senare ska i skrivande stund vara oklart, men spekuleras landa i antingen Ryzen 7 7700X3D eller 7 7800X3D. Enligt Wccftech-skribenten Hassan Mujtaba har samtliga modeller TDP-värde om 170 watt.

► Test: AMD Ryzen 7 5800X3D – spelprestanda i toppklass

Vidare talas om att AMD till skillnad från Ryzen 7 5800X3D inte tummar på klockfrekvenserna, som ska landa på samma eller nästan samma nivå som hos de 3D V-Cache-lösa modellerna. Hos nämnda processor krävde spänningskrav hos minnet kompromissen låst överklockningsstöd och reducerade klockfrekvenser, varför processorn är aningen klenare i sammanhang när L3-cacheminnet inte är lika viktigt. Så ska alltså inte bli fallet med de kommande efterträdarna.

Avslutningsvis står tidigare uppgifter om förväntat avtäckande fast, något som rimligtvis sker under CES 2023. Teknikmässan går av stapeln den 5 januari 2023 och SweClockers är på plats på mässgolvet. Det återstår att se om 3D V-Cache följer med upp till 16 kärnor och vilka fördelar AMD menar att det medför, om spel fortsatt är primärt fokus för varianten.