Under hösten rullade en följetong om problem med smältande 12VHPWR-kontakter hos Nvidias Geforce RTX 4000-serie. Efter många turer presenterades slutsatsen att det endast handlar om ett 50-tal incidenter, orsakade av glappkontakt. När nu också AMD:s färska grafikkort hamnar i rampljuset till följd av värmeproblem, menar överklockningsprofilen Roman "der8auer" Hartung att alla Radeon RX 7900 XTX-kort som följer AMD:s referensdesign är i riskzonen.

Moderna grafikkort är designade för att fungera även med relativt höga temperaturer, nivåer som inte är särskilt ovanliga hos de mest effekthungriga produkterna. De AMD Radeon-kopplade problemen handlar om att vissa användare noterar att den varmaste delen av grafikkretsen kan nå högsta tillåtna temperatur och stanna där. Detta trots maximal fläkthastighet och automatiskt sänkt prestanda, så kallad thermal throttling.

Nyligen tog AMD bladet från munnen och bekräftade att "ett begränsat antal användare upplever oväntad thermal throttling", med uppmaning att kontakta AMD:s supportsida. Vid sidan av detta officiella kvitto på att något kan vara fel, presenterar "der8auer" sin förklaring på vad som felar. I en 20 minuter lång video visas arbetsprocessen, med start i misstankar om att vissa Radeon RX 7900 XTX levereras med otillräckligt tryck mellan grafikkrets och monterad kylare.

Med ett gäng problematiska Radeon RX 7900 XTX-exemplar i testlabbet undersöker "der8auer" om monteringsriktning, gravitationen, samt om syntetisk eller spelbaserad last påverkar temperaturer eller throttling. Så är inte fallet. Överklockaren modifierar därefter referenskylaren för att öka trycket i monteringen, för att mötas av samma resultat och nå en slutsats: Problemet ligger hos ångkammaren och kylaren.

Avslutningsvis lyfter "der8auer" att det finns många möjliga aspekter som kan vara felaktiga hos ångkammaren. Trycket, vätskemängden samt utformningen är några alternativ. Eftersom samtliga Radeon RX 7900 XTX i referensutförande levereras med samma kylarlösning kan ett sådant designfel medföra värmeproblem hos alla sådana kort, något "der8auer" menar kan leda till att AMD måste återkalla dessa.