Processorer av x86-typ är det som dominerar bland dagens datorer, men inte för att det är bästa alternativet. När x86 sakta men säkert växte till standard anpassades teknikvärlden runt detta, men med en grund som har ett halvsekel på nacken finns starka argument för att försöka få mer modern teknik att anammas – i produkter och i mjukvara. Telefonvärlden har omfamnat ARM-processorer och sedan 2020 är Apple ett levande exempel på att ARM att det är ett bra alternativ även i datorer.

Både ARM och x86 följs dock av ägare, som styr tekniken som antingen säljs eller licensieras. RISC-V är ett öppet alternativ som många stora företag är nyfikna på, med utveckling som pågår på många fronter. Hårdvara utan mjukvara är dock inte mycket att hurra för, varför det var ett stort steg när Google under december-konferensen RISC-V Summit meddelade att RISC-V får Android Open Source Project-stöd (AOSP) – verktygen som krävs för att ta Linux-baserade Android till en enhet.

Nu finns en video från nämnda konferens att beskåda på Youtube-kanalen RISC-V International. Från Google-håll intar Lars Bergstrom scenen, och som ansvarig för ingenjörerna bakom AOSP-utvecklingen berättar han om hur Android, som rullar på tiotusentals olika enheter med olika hårdvara, öppnar för en gemensam plattform att utveckla mjukvara för. Här kommer RISC-V-arkitekturen in i bilden. Sedan september är den med på tåget genom AOSP-patcher, för att successivt få ett välutvecklat, officiellt Android-stöd.

Bergstrom menar att AOSP anser att RISC-V är mogen nog och därför arbetas det nu med att lägga till stöd för arkitekturens funktioner, och försiktigt skära bort delar som inte längre underhålls eller används. Detta innebär exempelvis att endast 64-bitarsversion får stöd, där viktiga säkerhetsfunktioner i Android pekas ut som en anledning till att 32-bitars inte håller måttet.

För närvarande är det exempelvis möjligt att genom terminal prestandatesta RISC-V-hårdvara, medan utvecklare också kan börja konstruera egna Android-versioner med de byggstenar som tillhandahålls. Optimeringar, integration mellan delsystem och fler funktioner väntar på AOSP:s långa dagordning, men Bergstrom understryker att de vill att Android för RISC-V ska fungera förstklassigt. Det återstår att se om detta tilltag ger RISC-V-hårdvara en knuff närmare bred tillgänglighet.

Läs mer om RISC-V: