När Apple rivstartade WWDC 2023 var det med ett nytt spelfokus. På mjukvarusidan introducerades bland annat "Game Porting Toolkit", en i grunden kraftigt modifierad version av kompatibilitetslagret Wine för Linux, som gör det möjligt att köra DirectX-baserade spel även med Apple-signerad hårdvara.

Moddare är i vanlig ordning snabba på bollen och demonstrerar redan nu flera moderna titlar som Cyberpunk 2077 och Hogwarts Legacy rullandes på Macbook-modeller av olika slag. Prestandan varierar kraftigt, inte minst eftersom spelen i sig inte är optimerade för det.

diablomac.png

Med Game Porting Toolkit rullar Diablo IV på en Macbook Pro med M2 Max.

Föga förvånande är prestandan bättre med färskare M2-baserade systemkretsar. Bland annat lyckas en Macbook Pro 16 med M2 Max driva Cyberpunk 2077 skruvat till Ultra i cirka 40 FPS. Motsvarande inställningar med M1-baserade Macbook Pro 16 resulterar däremot i knappa 15 FPS.

Även färska Diablo IV är spelbart, med exempel runt 80 FPS även med uppskruvade grafikinställningar. På forumet Reddit uppger användare att de till och med fått det att fungera även med äldre versioner av Mac OS, även om betaversionen av senaste "Sonoma" är vad som rekommenderas. Flera rapporterar dock frekventa krascher och problem med spelklienter.

Det bör dock noteras att Game Porting Toolkit i grunden inte är framtaget för spelsugna slutanvändare. I nuläget riktas det främst till spelutvecklare som stöd för studior som vill porta sina spel till Mac OS och Metal, snarare än en lösning för existerande speltitlar. Med det sagt finns det inget som stoppar den som är villig att ta sig an lite egen handpåläggning för att få det att fungera.