Den 12 september meddelade spelmotorn Unity helt utan förvarning att företaget ska ändra hur avgifter tas ut från utvecklare som använder motorn. Den nya modellen ska gälla från 1 januari 2024 och innebär att utvecklare ska betala en avgift per installation, både för existerande och nya spel. Reaktionen från spelutvecklare var omedelbar och extremt negativ.

Många utvecklare lovade att aldrig mer använda motorn och började undersöka om de ska byta till Unreal Engine eller någon annan motor. Vissa uppgav att de planerade plocka bort sina spel från Steam och andra butiker innan de nya avgifterna träder i kraft. Andra behåller motorn tills vidare, men kritiserar företagets kommunikation och den korta förvarningen.

Kritiken har lett till självrannsakan och Unity gör nu en riktig pudel. I ett öppet brev till alla spelutvecklare skriver Marc Whitten, chef för den avdelning inom Unity som bygger spelmotorn och den tillhörande redigeraren, att han och företaget är ledsna och ber om ursäkt. Han presenterar också en reviderad ny avgiftsmodell som ersätter den starkt kritiserade.

För det första behåller Unity gratisversionen Unity Personal och spel som är byggda med den behöver inte betala någon avgift hur populära de än blir. Att hobbyutvecklare som ofta gör gratisspel med små om några intäkter – och studenter som övar sig att göra spel – skulle tvingas betala per installation var en av de punkter som fick mest kritik.

För det andra kommer den nya avgiftsmodellen bara gälla spel som släpps efter 1 januari 2024 och inte existerande titlar, om de inte uppdateras med en uppgradering till den nya versionen av spelmotorn som ska släppas i början av året.

Andra ändringar är att spel måste passera 1 miljon USD i omsättning innan någon avgift tas ut, och att utvecklare får möjlighet att välja mellan 2,5 procent av intäkterna eller en fast avgift per installation.