Ett nytt initiativ har lett till att internetkulturminnen ska förevigas i fysiska monument på platser för virala skeenden. Det första av totalt fem planerade monument inledde med Jerry talar spanska, ett klipp som har 4,4 miljoner visningar. Monumentet finns nu på plats vid Grillbyskolan i Enköpings kommun. En av deltagarna vid ceremonin var Jerry Wallinder, killen som talade spanska.

GlobalConnect har gått i bräschen för initiativet och de fyra återstående monumenten är "Kom igen Britt-Marie" i Norrköping, "Jag fick bilen i hövve!" i Söråker, "Kaj du simmar ur bild" i Ryggesbo och till slut "Ola skulle pissa, då kom björnen" i Ljusdal. Omröstningen som arrangerades av GlobalConnect tillsammans med Filmfabriken och det svenska folket är över för den här gången. GlobalConnect lät allmänheten rösta om Sveriges mest minnesvärda klipp de senaste 30 åren. Orsaken är att skapa en hyllning till kultur som bör hyllas.

Internetkultur har länge varit en stor del av våra liv, men endast i digital form. Med en omfattande utbyggnad av digital infrastruktur i Norden sedan 90-talet, är vi glada över att nu kunna bidra till att vår tids digitala kultur får en naturlig plats även i den fysiska världen. Det här är en hyllning till de virala klipp som fyllt våra liv med skratt och gemenskap genom åren, säger Kamran Alemdar, marknads- och kommunikationsdirektör på GlobalConnect, i ett pressmeddelande. 

Nästa år kommer omröstningen att spridas vidare till grannlandet Finland som kommer låta allmänheten rösta fram sina mest virala ögonblick som ska hyllas med fysiska monument.

Det första monumentet är tillverkat i ljus granit, med en bronsfigur som representerar klippet som den här gången är ett brev med Jerrys citat "¡Gracias, señorita!".

Vilket internetminne skulle du vilja se förevigat?