D-Link DIR-655

Specifikation

Egenskap

Standard:

802.11n (draft), 802.11g & 802.11b

Hastighet:

Upp till 300 Mbit/s

Kryptering:

Wpa2-psk, wpa-psk, wep 64-/128-bit

Mjukvara:

1.03

Wan-port:

1 st., 10/100/1000 Mbit/s

Lan-portar:

4 st., 10/100/1000 Mbit/s

Löstagbar antenn:

Ja, 3 st.

Storlek:

195 x 120 x 30 mm

Tillbehör:

Ställ, nätadapter, nätverkskabel och installationsskiva

Garanti:

11 år

Usb-port

Ja, för Windows Connect Now

Övrigt:

Nat, spi, dmz, upnp, qos, wmm, wish, Streamengine samt stöd för dyndns.org och dlinkddns.com

Cirkapris:

1300kr

D-Link är testets mest fullmatade router och den enda med Gbit/s-hastighet på lan-portarna. Denna variant har tre standardantenner med vanlig skruvanslutning vilket gör att de enkelt går att byta ut. I design och utförande känns routern gegiden och även D-Link har lackat sin skapelse glänsande vit. På framsidan har vi mängder av dioder som lyser med blått sken. På baksidan sitter de vanliga anslutningarna samt en usb-port. Till vår besvikelse är denna port endast till för att konfigurera det trådlösa nätverket med hjälp av windows connect now och inte för usb-hårddisk eller liknande som Asus valt att lägga in stöd för.

Installationen sker enkelt via den medföljande cd-skivan eller webbgränssnittet. D-Link använder sig utav något som kallas "click'n connect" vilket är en guide som startas från den medföljande cd-skivan.

För de mer avancerade användarna finns givetvis, liksom på de andra routrarna, ett webbgränssnitt att besöka för att göra inställningarna manuellt.

Om vi bläddrar vidare i gränssnittet hittar vi en hel del trevliga funktioner. Det man lagt ner mest krut på i den här routern är den trådlösa delen. Man hittar bland annat Streamengine från Ubicom. Man kan här välja automatisk klassificering av trafik, men även skapa egna regler om man har specifika behov.

D-Link har dock inte nöjt sig med detta utan har även implementerat något som kallas wishi för den trådlösa delen. Wish står för "Wireless Intelligent Stream Handling" och ska ta hand om trafikkritiska applikationer såsom video och telefoni. Man kan här, liksom med Streamengine, välja automatisk prioritering eller skapa egna regler.

Även D-link har tänkt till lite extra och har, liksom Siemens och Asus, lagt till en funktion för så kallat bryggat läge. Detta är något som saknas på de flesta andra av D-Links routrar.