Färgåtergivning

Kartonginställningen för AOC G2460PF är något blå och har en ljus tonkurva, även sedd rakt framifrån. Precis som vi tog upp i föregående kapitel kan det bli ett problem med TN-paneler då hela bilden riskerar te sig extra blaskig baserat på hur de flesta skärmar placerar. Du påverkar detta med Gamma-reglaget och det är Gamma1 som är aktivt från början. Detta är vad reglaget ger för ungefärlig tonkurva när du betraktar panelen rakt framifrån:

Reglage

Motsv. potens

Gamma1

1,8

Gamma2

1,5

Gamma3

2,0

Gamma3-läget är på många sätt det läge som skänker mest kraft till bilden när du sitter förhållandevis rakt på, men det påverkar även återgivningen av skuggnyanser. Bilden sotar igen något vilket syns i mätgrafiken under Gamma Point. Början på grafen faller utanför skalan därför att de allra mörkaste nyanserna av mörkgrått inte finns där. De är alla samma nivå av svart.

Aoc_G2460PF_matning_forslag.jpg
Aoc_G2460PF_matning_rgb-justerad.jpg

AOC G2460PF har ett Shadow Control-reglage. Det står på 50 och ett steg uppåt, till nivå 60 (reglaget stegar 10 åt gången) ger bättre teckning av skuggnyanser. Men det ljusar upp nyanser på tok för mycket. Du förlorar kontrastförhållande och gör bilden gråblaskig. Reglaget skulle ha arbetat i steg om 1 istället för i steg om 10. Då hade det kanske gjort susen.

Kontrastförhållandet är kring 900:1 och panelen mäter nästan som specificerat med andra ord. I fråga om ljusstyrka på belysningen har vi ett möjligt problem:

Brightness

Ljusstyrka

100

360 cd/m2

70

300 cd/m2

21

200 cd/m2

2

160 cd/m2

0

156 cd/m2

Du kan alltså inte sänka ljusstyrkan hela vägen ned till nivåer som fungerar i ett mörkt och nedsläckt rum. Där vill du i vanliga fall vill kliva under 100 cd/m2 eller lägre för att få effektivare svärta och undvika att anstränga ögonen genom att du hela tiden blir bländad. Regleringen av lysdioder är i alla fall flimmerfri och använder inte pulsbreddmodulering (PWM).

Du kan få ned ljusstyrkan genom att strypa bilden signalmässig, alltså flytta gränsnivån för vitt nedåt i skalan med hjälp av Contrast-reglaget. Detta tar förstås och äter upp dynamikomfånget eftersom du inte längre använder 8-bitar och nivåerna 0-255 för att beskriva hela omfånget. Tar vi ned kontrastreglaget till 35 får vi 100 cd/m2 och tar ned kontrastförhållandet till 600:1. Detta med Gamma-inställningen: Gamma1 aktiv.

Kan skruvas till bättre färger

Funktionerna Game Mode och Eco Mode är bara olika varianter av fördefinierade inställningar och flyttar om de övriga reglagen. Men det finns ytterligare detaljer som påverkar bilden och det är Color Temp-inställningen. Läget User (med RGB-reglagen på 100) ger faktiskt mer punsch i bilden med högre kontrastförhållande, 1100:1. Samtidigt klipper det läget nivåer och vitbalansen är lite väl blåcyan.

När vi ändå är där och nosar kan vi inte låta blir att kalibrera det som kan kalibreras. Det vill säga vitbalansen med Color Temp-reglaget på User med RGB-reglagen på 67, 50 och 43. Sedan Gamma3 och Contrast sänkt till 38 för att undvika att ljusa nyanser skiftar allt för mycket i ton. Då ligger faktiskt bilden väldigt bra med enda skavanken att skärmen klipper de allra mörkaste nyanserna och kontrastförhållandet sjunker till 750:1.

Fast AOC G2460PF, denna TN-baserade gamingskärm, prickar efter vitbalansering faktiskt in färgnyanserna väldigt, väldigt bra. Mätmässigt är det nästan perfektion på hur skärmen prickar in nyanser!

Aoc_G2460PF_matning_CC_forslag.jpg
Aoc_G2460PF_matning_CC_rgb-justerad.jpg

Kruxet, för att inte säga ironin? Du kan endast få rätt färger ifall du har huvudet i en exakt position rakt framför skärmen. Och ju närmare du sitter, desto mer fel blir det utanför ett område mitt på skärmen mitt framför ögonen. Sådant är livet med en TN-panel. Huvudet i ett skruvstäd och du kanske kan lita på färgerna du ser.