Anslutningar

AOC G2460PF har fyra bildanslutningar: Displayport, HDMI, DVI-DL samt VGA. Enkla lillebror VQ6 saknar DVI-kontakten och G2460PG-modellen med G-Sync har då endast en ensam Displayport.

Aoc_G2460PF_kontakter_1.jpg
Aoc_G2460PF_kontakter_2.jpg

Med 144 Hz-kapacitet är det Displayport som är den primära anslutningen och som dessutom krävs för Freesync. Det här fungerar nästan problemfritt. AMD:s drivrutiner kan ibland bråka och anse att det inte går att köra hög hastighet genom anslutningen, varpå den tar ned skärmen till 60 Hz.

Med Crimson-drivrutinerna (mer detaljer i nästa avsnitt) verkar drivrutinen inte längre varna för detta. Det hände att grafikkort återställde sig till 60 Hz men fortfarande ansåg att 144 Hz var möjligt. Då förekom det märkliga krascher och fel i grafiken, till exempel extremt tydlig ryckighet med eller utan förskjuten grafik.

120 Hz över HDMI

AOC G2460PF hanterar 1 920 x 1 080 vid 120 Hz över HDMI. Frekvensen 144 Hz fungerar däremot inte, vilket tyder på att skärmens kretsuppsättning är begränsad till 300 MHz pixelklocka över TMDS-signal. Du måste dock skapa 120 Hz-timingen själv, till exempel under inställningarna som finns i Nvidias kontrollpanel. Det går även att aktivera 120 Hz över HDMI via AMD:s drivrutiner och inställningen Custom Resolution. I båda fallen flyter och fungerar det som det ska.

Kör vi DVI fungerar det utmärkt att köra 144 Hz och då förstås med Dual Link-kabel som ett måste. Det följer inte med någon DVI-kabel, tvärtemot vad som står i PDF-broschyren. Hade du tänkt driva skärmen den här vägen, komplettera med rätt sorts DVI-kabel så undviker du det vanligaste misstaget kring DVI och 144 Hz, det vill säga att man använder en Single Link-kabel.

Aoc_G2460PF_amd_hdmi_custom_120hz.PNG

Med AMD:s drivrutiner kan du skapa anpassade upplösningar, vilket gör att du kan komma över 120 Hz med HDMI.

Du behöver också ändra själv till att köra skärmen i högre frekvenser än 60 Hz, då det är vad G2460PF automatiskt väljer. Det är 60 Hz som skärmen meddelar som "föredragen upplösning" till grafikkortet. Med andra ord; in i Windows kontrollpanel, avancerade inställningar och ändra ifall skärmen inte kör i full frekvens.

Skärmen kan vara seg med att känna av aktiva anslutningar och byta ingångar. Till exempel kan den reagera när vi ansluter en kabel och blinka till. Fast den byter inte till den anslutningen automatiskt trots att ingen annan ingång är aktiv eller ansluten. Att byta ingång är manuellt och är meckigt då skärmen har fördröjningar på flera sekunder och ofta inte känner av knapptryckningar.

Nämnvärt är också att möjligheten finns att köra 50 Hz och att bilden då återges på rätt sätt, utan ojämn repetering av bildrutor.