Prestanda

Detta headset fungerar som nämnt med Playstation 4 och på Windows-datorer. Tillgång till ljud, mikrofon, möjlighet att stänga av mikrofonen och justering av mixen av spel- och chattljud finns tillgängligt på alla enheter. Med Sennheisers programvara Gaming Suite får du dessutom möjlighet att göra lite fler inställningar på en Windows-dator, som med de flesta headset med stöd för Windows-datorer med andra ord.

Gaming Suite låser upp möjligheten att anpassa ljudet med en EQ, ändra mellan stereo och simulerat 7.1-ljud, där du kan ställa in egen mängd reverb (extra rumsljud). Jag har alltid varit skeptisk till simulerat 7.1-ljud, och funktionen i detta headset har inte ändrat min åsikt. Jag kan förstå om man gillar det, men jag tycker bara det låter obehagligt, grötigt och konstigt.

EQ.png

Du har även möjlighet att göra en del inställningar för mikrofonen. Det är möjligt att manipulera hur ljudet från din mikrofon låter med funktionen Voice Enhancer. Valen är warm och clear, där den första lägger på lite mer bas medan den andra tar bort bas och lägger på mer diskant. Båda lägen ändrar ljudet lite väl hårt, så jag tror man gör bäst i att låta den vara avstängd.

Du har också möjlighet att förstärka ljudvolymen om dina medspelare tycker du hörs dåligt. Du kan lägga på en voice gate vilket betyder att du definierar en decibel-gräns där mikrofonen inte skickar något ljud förrän den överskrids. Du kan under side tone även göra inställningar för medhörning och hur mycket.

Till sist finns funktionen noice cancellation som låter dig reducera mängden brus du skickar till de du spelar med. Du kan välja mellan off, mid och max. Vad som funkar bäst för dig beror på i vilken miljö du spelar i, du får helt enkelt prova dig fram.

mic.png

Om jag skall försöka ge mig på att beskriva hur ljudet från mikrofonen låter skulle jag kalla det lågupplöst men klart nog för att höras av de man spelar med. Ingen fantastisk mikrofon, men den gör jobbet. Lite väl vass i mellanregistret och du låter lite extra nasal. Den får godkänt, som bäst. Nedan följer ett par inspelade exempel:

Mikrofontest med Noice Cancellation:

Mikrofontest med Voice Enhancer:

settings.png

Men låt oss prata ljud! Det är trots allt Sennheiser vi pratar om och de har ett premiumrykte att se efter, och i kombination med priset finns det stora förväntningar på detta headset. Och de gör mig inte besviken, detta headset låter väldigt bra. Ljudet låter omanipulerat, välbalanserat och kontrollerat. Tajt men fyllig bas och harmoniskt mellanregister. Ska jag ha något att anmärka på vore det att diskanten kanske är en smula återhållsam.

DSCF4097.jpeg

Älskar du att drunkna i bas, vilket är något av en trend bland hörlurar de senaste åren, är detta inte rätt hörlurar för dig. När priserna drar iväg och du söker ljud i premiumsegmentet brukar den typen av ofog försvinna. Du betalar inte för mer bas, du betalar för rätt bas. Hifi handlar om balans, och detta headset har mer gemensamt med Sennheisers Hifi-bakgrund än de moderna Beats-soundet som vissa föredrar.

Du väljer detta headset om ”korrekt” ljud är det du uppskattar. Det gör att detta headset utöver gaming lämpar sig utmärkt till att även användas till att lyssna på musik. Med Bluetooth kan det även göras på språng, även om designen, i kombination med att mikrofonen inte går att ta av, gör att jag helst undviker att bli sedd i det ute på stan.