Eftersom vi inte har tillgång till avancerad testutrustning måste vi dra våra slutsatser om ljudnivån utifrån subjektiva bedömningar. Detta behöver inte vara något negativt, då ljudet från fläktarna har så många fler egenskaper än just ljudtryck som man oftast mäter. Exempelvis kan ett högfrekvent lågt surrande ofta vara mer irriterande än ett lågtfrekvent dito. Dessutom upplevs ofta variationer i ljudnivån som ett stort irritationsmoment.

För att göra jämförelsen meningsfull delar vi in kylarna i tre olika klasser och använder referenser som gränsdragningar. De flesta har hört en 120 mm fläkt som snurrar i 1200 varv i minuten eller Intels standardkylare, så jämförelsen är ofta väldigt lätt att relatera till.

Låg ljudnivå

  • Noctua NH-U12P (12 V/motstånd)

  • Thermaltake V1 (min)

  • Thermaright Ultra-120 Extreme + NH-12P (12 V/motstånd)

  • Zerotherm Nirvana 120 (min)

  • Referens: Noctua NF-P12, 120 mm, 1300 rpm

En låg ljudnivå definierar vi som ett knappt hörbart vindbrus som varken irriterar eller sticker ut från bakgrundsbruset i ett lågmält datorsystem. Bland kylarna med allra lägst ljudnivå märker vi Noctua NH-U12P och Thermalright Ultra-120 Extreme, som båda utrustats med samma typ av fläkt (Noctua NF-P12). Inte långt efter kommer Zerotherm Nirvana och Thermaltake V1 med fläktkontroller inställd på det lägsta läget.

Det är ganska förvånande är att de flesta processorkylare i recensionen faktiskt går att få nästan ljudlösa direkt från fabrik eller med en enkel sänkning av varvtalet. Frågan är hur bra de egentligen presterar med fläkten på låg hastighet.

Normal ljudnivå

  • Asus Silent Knight II (12 V)

  • Scythe Mine (12 V)

  • Thermaltake V1 (max)

  • Referens: Intels standardkylare (12 V)

Normal ljudnivå definieras som ett tydligt urskiljbart vindbrus, men som varken irriterar eller sticker ut från ett normalt datorsystems andra fläktar. Mekaniska oljud och annat ofog platsar således inte i denna kategori. Vanliga datoranvändare har inga problem att stå ut med dessa fläktar.

Här finner vi givetvis Intels standardkylare som följer med alla butiksförpackade processorer från företaget. Närmast denna modell ligger Asus Silent Knight II, Scythe Mine och Thermaltake V1 vid maximal fläkthastighet.

Hög ljudnivå

  • OCZ Vendetta (12 V)

  • Thermaltake Max Orb (alla inställningar)

  • Zerotherm Nirvana (max)

  • Referens: Hårfön

Den högsta ljudnivån definierar vi som ett tydligt urskiljbart fläktljud som både höjer datorsystemets totala ljudnivå och som kan uppfattas som irriterande. I denna kategorin hamnar allt som kan anses vara oacceptabelt, exempelvis mekaniska oljud eller ett ilande surr.

Thermaltake Max Orb är den kylare som låter allra värst av modellerna i recensionen. Ett skriande fläktljud tillsammans med mekaniska skrapningar gör att denna kylare inte platsar i någon dator, någonsin. Detta kan mycket väl bero på att vi fick tag på ett måndagsexemplar, men det tillverkaren skickar är vad vi bedömer.

En bit efter Max Orb kommer ett gäng kylare som har väldigt höga varvtal på den medföljande fläkten. Bland dessa kan vi nämna Zerotherm Nirvana, som maximalt kan snurra i hela 2600 varv i minuten. Detta producerar ett fläktljud som är mycket svårt att stå ut med i några längre perioder.

Utöver denna modell har vi framförallt de processorkylare med mindre fläktar. En liten fläkt betyder att det krävs ett högre varvtal än vad det skulle gjort med en större fläkt för att blåsa ut samma mängd luft. Sambandet mellan ljudnivå och fläktens hastighet är väldigt tydligt.

Scythe Ninja Mini är något svårare att bedöma. Fläktljudet är något mer irriterande än de övriga i kategorin "normal ljudnivå", men passar ändå inte riktigt in bland de mest högljudda processorkylarna. Vi får nöja oss med placera den kortväxta Ninjan någonstans mitt emellan kategorin "normal ljudnivå" och "hög ljudnivå".

Slutligen vill vi passa på att påminna om att en flera av de mer högljudda modellerna faktiskt är avsedda att köras i PWM-läge. Detta innebär att moderkortet reglerar fläkthastigheten efter behov. Under normala förhållanden uppnår man aldrig dessa ljudnivåer utan extrem processorbelastning.

Nu är det dags att titta närmare på hur de åtta processorkylarna presterar med hänseende till kylförmåga. Deltagarna i recensionen är kanske mer olika varandra än någonsin, och frågan är om de mer unika konstruktionerna presterar lika bra som de mer klassiska tornmodellerna.