Program

Flertalet programvaror på marknaden saknar stöd för acceleration via Ion-systemets grafikkort. Beräkningarna hamnar därför på Atom-processorn som dubbelkärna till trots inte har mycket kapacitet att skryta med.

Futuremarks PCMark Vantage ger med hjälp av ett flertal testscenarion en bra bild av systemets kapacitet. Programmet testar allt från hårddisk och webbrendering till spelgrafik och mediakodning.

Asus AT3N7A-I lyckas skrapa ihop ungefär 1 800 poäng. Motsvarande system med Intels grafikkrets GMA 950 istället för Nvidia Ion landar runt 1 400 poäng. Trots att det inte är några bländande siffror visar det att systemet gott och väl klarar av de flesta program och webbsurfande utan problem. Överklockningen har god effekt och skjuter resultatet över 2 000-poängsgränsen med marginal.

Komprimering av film med hjälp av x264 är mycket beräkningsintensivt. Här utnyttjas inte grafikprocessorn alls utan alla beräkningar sker på processorn.

Här märks Atom-processorns begränsade kapacitet tydligt. Asus oklockade Ion-moderkort har väldiga problem och lyckas knappt uppnå 12 respektive 3 bilder per sekund i första och andra passet. Det kan jämföras med ett modernt Core i7-system som utan problem skyfflar runt 70 respektive 25 bilder per sekund.

Filkomprimering med WinRAR är även det i högsta grad CPU-intensivt. Beroende på komprimeringsgrad och filstorlek kan även minnesmängd, minneshastighet och hårddisk spela en avgörande roll.

Åter igen skiner Atom-processorns begränsade kapacitet igenom. Trots att programmet utnyttjar båda kärnorna till det yttersta tar det över åtta minuter att komprimera testfilen. Med överklockningen på plats lyckas vi kapa ner tiden till strax under sju minuter vilket är en rejäl förbättring.