Slutsats

Ser jag tillbaka på min tid som PC-spelare så är det svårt att förstå egentligen vilken enorm utveckling som har skett på området. Inte minst bildskärmar. En stor kritik som länge levde kvar när den nya LCD-tekniken kom och jämförelsen mot CRT, som var den dominanta tekniken i övergången, var att LCD-paneler led av dålig uppdateringshastighet och eftersläpningar. Som extra citron i ögat så var det dessutom en otroligt dyr teknik.

Det är idag inte längre en sanning. En bra bildskärm har alltid varit dyr men idag har milstoplen förflyttats framåt och handlar snarare mer om skärmstorlek, upplösning och funktioner. Denna bildskärm jag testat är för mig ett bra bevis på att det idag inte krävs en fet plånbok för att ta del av en riktigt bra bildskärm för spelentusiasten.

AOC_24G2U_stand_red_detail.jpg

För 2 400 kronor erbjuder AOC en bildskärm som levererar uppdateringsfrekvens på hela 144 Hz, låga eftersläpningar, med hjälp av modern stroboskopteknik, och fantastisk färgåtergivning tack vare IPS-panelen. Typiska svaghetsområden som kontrast är även den bra.

Bra anslutningsmöjligheter och goda inställningsmöjligheter med hjälp av ett bra stativ. Som extra smör i detta moset så ingår även en USB-hubb. Allt detta i 1 920 x 1 080 pixlar över 24 tum.

Designen är tydligt riktad till den spelande demografin men ändå smakfull och inte för överdriven vilket jag tror kan glädja många lågmälda PC-spelare därute. Alla vill inte sticka ut i mängden eller få epitetet spelnörd klistrat på sig.

AOC_24G2U_red_detail.jpg

Även om jag är väldigt imponerad av vilket värde som levereras av AOC i och med 24G2U finns det ett par saker jag är mindre imponerad av och det inkluderar den undermåliga inställningsmenyn, det lite plastiga intrycket som menyknapparna ger samt att min modell har en gul svagt lysande kant längs vänstra kortsidan av skärmen. Eftersom varken över-, under- eller högerkanten lider av samma problem så antar jag att det är specifikt för just detta exemplaret.

För lite drygt ett år sedan testade jag AOC C24G1 som delar många egenskaper med detta exemplaret. De delar många likheter men den största skillnaden är att föregångaren bygger på en VA-panel kontra IPS på denna modellen samt att den var välvd vilket 24G2U inte är.

AOC_24G2U_front_splash2.jpg

Jag ansåg att den modellen var ett utmärkt val och fick guldbetyg av mig. Det är den fortfarande värd, beroende på priset så klart, men AOC har helt enkelt konkurrerat ut sig själva här i och med lanseringen av denna nya skärmen.

När jag testade AOC C24G1 så tyckte jag att det var en riktigt bra spelskärm för priset men denna modellen jag testat idag är bättre i nästan alla avseenden. Det här är helt enkelt en bildskärm som jag utan att blinka hade rekommenderat till vem som helst utom möjligen den som inte gillar tanken på 1 920 × 1 080 pixlar i 24 tum. Utmärkt gamers choice – hatten av.

guld_small.png

Fördelar

  • 144 Hz, snabb och responsiv

  • Utmärkt färgåtergivning och bra kontrastförhållande

  • Design

  • Bra stativ

  • Väldigt bra pris

Nackdelar

  • Krångliga skärmmenyer