Mjukvara och funktioner

ICUE 1.jpg

Corsair använder sig av mjukvaran ICUE för majoriteten av sina produkter. ICUE har sedan sist jag testade en av Corsairs produkter växt i omfång och äter i skrivandets stund upp hela 261 MB primärminne ur mitt system, vilket gör det till en förhållandevis tungdriven applikation. Gränssnittet är dock välutvecklat, lättmanövrerat, tydligt och har en hel del bra funktioner.

Surface calibration.jpg

Corsair Dark Core RGB Pro har 8 programmerbara knappar vilket känns fullt rimligt för en mus idag. Kanske ett par för få för en inbiten MOBA-spelare men fortfarande ett överflöd för en FPS-spelare som jag där endast DPI ändras beroende på vad den används till. Varje knapp är fullt programmerbar till olika funktioner, makron eller hårdvarufunktioner.

20200409_164634.jpg
20200409_164638.jpg
20200409_164650.jpg
20200409_164655.jpg

Förutom funktioner för knapparna används IQUE även till konfiguration av musens belysning, och en myriad av olika ljusinställningar för de nio zonerna hittas här. Var och en av dessa kan konfigureras på ett flertal sätt.

ICUE DPI.jpg

Här hittas även inställningar för DPI, kalibrering av underlag samt hårdvaruprofiler. Upp till tre av dessa profiler kan sparas till musens interna minne. Inställningen för avläsningshastighet, vanligtvis kallad pollingrate, hittas också i ICUE men under fliken settings istället för i inställningar för själva musen. Den här letade jag särskilt efter då jag var nyfiken på om jag skulle märka någon skillnad på den mer vanliga pollingraten om 1 000 Hz som de flesta spelmöss använder, ställt mot de utlovade 2 000 Hz som Corsair menar att Dark Core RGB Pro levererar.

ICUE 2000hz.jpg

Under fliken inställningar hittas även uppdatering av firmware, batteristatus, viloläge samt en möjlighet att direkt stänga av all belysning på musen. När det var dags att testa musen över Bluetooth uppstod två problem. Det första som faktiskt tog längst tid för mig att komma tillrätta med var att musen inte ville para ihop sig med datorn. Efter en del pillande kunde jag med hjälp av tangentbordet söka fram musen i Windows 10 via Bluetooth-inställningarna och para dem där.

Då dök problem nummer två upp. Plötsligt fanns inte mina profiler kvar i musen med inställningar för belysning och DPI. ICUE kunde inte heller längre hitta musen för att göra inställningar eller läsa av batterinivån. Det tog ett bra tag innan jag såg en liten notis längst ner i ICUE som meddelade att mjukvaran inte kan ändra inställningar i Bluetooth-läge. Vid Slipstream-läge går däremot de flesta inställningar att ändra och i USB-läge går samtliga att ändra.

Det finns dock en metod för att kringgå problemet. Genom att skriva över och spara min profil på musen kunde jag till sist i alla fall få rätt på mina DPI-inställningar. Färgerna på belysningen blev dock aldrig som jag önskade och den biten fick jag till slut överge.