Det är över sju år sedan Nvidia gav sig in på den mobilmarknaden med kretsarna Tegra och har sedan dess fokuserat allt mer på områden utanför kärnverksamheten grafikkort. Senast i raden är ett ökat fokus på kretsuppsättningar för bilar, och CES invigs med att Nvidia presenterar bilsystemet Drive PX 2.

Som namnet antyder är det en fortsättning på fjolårets nyheter där systemen Drive CX och Drive PX presenterades. Drive CX är ett system för visualisering för föraren medan Drive PX är ett system för självkörande bilar. Med Drive PX 2 blir detta system avsevärt mer avancerat. Hela tolv processorkärnor används, och de totalt fyra grafikprocessorerna baseras på kommande arkitekturen Pascal.

Hela paketet ska kunna nå imponerande 8 teraflops i beräkningskapacitet, något Nvidia menar behövs för de avancerade beräkningar som självkörande bilar kräver. Drive PX 2 använder sig av två integrerade systemkretsar vid namn Parker, och hela paketet ska dra 250 watt. Den massiva hårdvaran kyls via vattenkylning.

Nvidia Drive PX

Nvidia Drive PX 2

SoC:s

2x Tegra X1

2x Tegra "Parker"

Diskret GPU

Saknas

2x Okänd "Pascal"

CPU-kärnor

8x ARM Cortex-A57 +
8x ARM Cortex-53

4x Nvidia Denver +
8x ARM Cortex-A57

GPU-kärnor

2x Tegra X1 (Maxwell)

2x Tegra "Parker" (Pascal) +
2x Okänd "Pascal"

FP32 TFLOPS

> 1 TFLOPS

8 TFLOPS

FP16 TFLOPS

> 2 TFLOPS

8 TFLOPS

TDP

Saknas

250 watt

Vattenkylning är redan vanligt i eldrivna bilar, vilka med andra ord borde vara ett naturligt användningsområde för Nvidia Drive PX 2 i framtiden. Första bekräftade kunden blir Volvo som under 2017 ska få 100 bilar av modellen XC90 utrustade med Nvidia Drive PX 2.

Källa: Nvidia, Anandtech

► Läs alla artiklar från #ces-2016