Hemelektronik är en bransch med hård konkurrens och låga marginaler. Sedan tyska Mediamarkt etablerade sig i Sverige för 15 år sedan har företaget visserligen lyckats hålla sig kvar på marknaden, till skillnad från konkurrenter som Onoff och Expert, men det är knappt. Mediamarkts svenska filial har konstant gått i förlust, något nya VD:n Magnus Håkansson vill ändra på.

I en intervju med Computer Sweden berättar han om att ett åtgärdsprogram införts under det senaste året, som börjat få resultat. För att nå dit har det bland annat minskats på personal och butiksytor, huvudkontoret har flyttat till Stockholmsförorten Barkarby och det planeras för besparingar på logistiksidan.

Vi har haft jättestora ytor och mycket personal, och det har varit kostsamt, och vi har också haft lite sämre närvaro lokalt i Sverige. Vi var även sena på e-handeln. Nu ska vi minska ytorna, ha rätt produkter, mer service- och tillbehörsförsäljning och fortsätta satsa på e-handeln som har gått starkt det senaste året. – Magnus Håkansson, VD på Mediamarkt i Sverige

På personalsidan har det gjorts en minskning på cirka 10 procent både i butiker och på huvudkontoret. Totalt har företaget cirka 1 000 anställda, men enligt Håkansson har det inte endast handlat om uppsägning utan även att vakanta positioner lämnas tomma.

Det senaste räkenskapsåret har omsättningen ökat med 5,5 procent och nätförsäljning med 27 procent. Håkansson uppger att Mediamarkt delvis tack vare en fortsatt stark marknad är på god väg mot ett nollresultat, och för att fortsätta mot lönsamhet ska företaget bland annat fortsätta satsa mer på e-handel.

Hur ofta handlar du på Mediamarkt?