4K/120 Hz ställer höga krav

4K/120-signal är det som alldeles för ofta och missvisande kallas för "HDMI 2.1". Funktionen för att köra en signal med bandbredd om 4K/120 med RGB-signal eller YCbCr 4:4:4 utan reducerade färger och 10 bitar för HDR kallas för Fixed Rate Link (FRL). Den funktionen kom med HDMI 2.1, men eftersom "HDMI 2.1" kan betyda väldigt många olika funktioner riskerar prat om HDMI-versioner skapa mer förvirring.

Kravet för att köra en 4K/120-signal som ovan är en bandbredd som 40 Gbps. HDMI 2.1-specifikationen säger 48 Gbps, men 40 Gbps är det praktiska taket för den mesta utrustningen med moderna HDMI-anslutningar. Detta räcker för alla existerande praktiska behov av 4K/120-signal. Du kan också köra 4K/120 med äldre HDMI-anslutning, dock med vissa begränsningar. Se längre ned. För att 4K/120 via FRL ska fungera krävs något av följande:

  • En TV som klarar 4K/120 via HDMI FRL (se TV-guiden)

  • En källa som kan skicka 4K/120 via FRL vilket omfattar Playstation 5, Xbox Series X och Series S samt en PC med grafikkort i Geforce RTX 3000-serien eller Radeon RX 6000-serien och nyare

  • Att du har en HDMI-kabel som orkar upp till 48 Gbps bandbredd, vilket är Ultra High Speed-certifierade kablar

  • Att du använder rätt HDMI-anslutning som är förberedd för 4K/120 FRL. Oftast är det endast en eller två HDMI-anslutningar av fyra stycken som fungerar för detta

  • Att du aktiverat FRL-kapacitet i TV:ns menyer, vilket fungerar olika per TV-tillverkare och sällan beskrivs i klartext

  • Om din PC har ett modernt grafikkort med två HDMI-anslutningar är det kanske endast en av dessa vilken har FRL-kapacitet

Det finns inga HDMI 2.1-kablar
Sedan gammalt finns det inte versionsnummer på HDMI-kablar. Men alla tjatar om det ändå och då blir alla förvirrade. Egentligen är det enkelt eftersom kabelns koppartråd och plast inte har några synpunkter på vilka funktioner som finns. Allt som krävs av HDMI-kabeln är att den orkar den bandbredd, antal Gbps, som signalen kräver.

För 4K/120 FRL är det endast en typ av HDMI-kabel som gäller och det är certifierade Ultra High Speed-kablar. Certifierade kablar har en QR-kod och hologram du kan läsa av med en applikation i telefonen, IOS eller Android. HDMI-applikationen bekräftar att tillverkningen av kabeln är certifierad för 48 Gbps, alla existerande HDMI-funktioner samt även att konstruktion är säkrad mot radiointerferens.

Elsäkerhetsverket: "9 av 10 HDMI-kablar uppfyller inte kraven"

HDMI-applikationen också följande så att du kan stämma av att det inte är fusk med etiketten på kabeln du köpt:

  • Varumärket på kabeln

  • Artikelnummer på kabeln

  • Längden på kabeln

HDMI21_kabel.jpg

Kallas HDMI-kabeln för "8K", "Ultra High Speed", "HDMI 2.1 48 Gbps" eller liknande, men saknar QR-kod och Hologram? Då är det inte en certifierad kabel och det är upp till försäljarens goda vilja att allting fungerar, likt att den orkar minst 40 Gbps och att den är byggd för att minska radiointerferens.

Ja, kabeln kan förstås fungera ändå även fast den saknar certifiering. Skillnaden är att du med en certifierad kabel vet att allting är rätt från början. När detta skrivs saknar majoriteten svenska återförsäljare ett utbud av certifierade HDMI-kablar.

Och ja, det kan förstås vara krångel även med en certifierad kabel. Glöm inte att kabelns roll endast är att överföra signalen. Vid krångel finns det hundra och hundra till anledningar till varför man inte får det att fungera. Allt från det som nämns ovan till hur varje enskild pryl fungerar i vardera änden av kabeln. Mycket av frågorna i forumet kring 4K/120 kommer av att produkterna är rätt besvärliga och otydliga med hur man får detta att fungera. Så fortsätt använda forumet!

4K/120 med gamma HDMI
Bandbredden från HDMI 2.0 om 18 Gbps räcker för att köra 4K/120-signal med YCbCR 4:2:0-subsampling och 8-bitars färgdjup. Subsampling om 4:2:0 kan fungera för spel, men mindre bra vid användning som bildskärm då färgupplösningen är reducerad till en fjärdedel. Om du planerar använda HDR ger det ger också sämre bildkvalitet. Men det kan vara ett sätt att få ut ännu mer från din PC innan du har ett grafikkort med FRL-kapacitet.