Nyligen släppte vi nyheten om SweClockers nya utbildningskoncept som kallas SweClockers Shortcut. Mellan den 8 och 12 juli får den som vill förkovra sig i ämnet programmering möjligheten att hänga med SweClockers-mentorn Oscar, när han under fem webbinarier delar med sig av sina kunskaper.

När denna intervju gjordes i slutet av juni var vi i startgroparna att lansera bokningssystemet och de första sessionerna med Oscar. 150 platser i fem olika delar av programmering släpptes den 1 juli och samtliga tog slut på endast två timmar.

Oscar2.jpg

Oscar Olsson har jobbat som utvecklare sedan 1998, och hjälper nu företag att vidareutbilda anställda inom programmering. Han driver företaget happybits och anordnar regelbundet webbinarier inom AI och programmering.

Vem är egentligen denna Oscar som ska utbilda SweClockers-medlemmar i programmering? Vi styrde kosan mot centrala Göteborg för en intervju.

Här berättar han om tanken bakom SweClockers Shortcut, hur schemat kommer att läggas upp och varför han lockas av tanken på att koka ner mycket information till några korta webbinarier.

Vad är SweClockers Shortcut?

– Syftet med Shortcut är att den som aldrig kodat ska få en rivstart i programmering där man lär dig det viktigaste. Vi vänder oss också till den som kanske kodat för länge sedan men vill uppdatera sig om vilka tekniker och språk som används idag. Det hela göra i form av webbinarium på kvällstid.

”Vi kommer göra nedslag i fem olika områden inom systemutveckling”

Vilka delar kommer du prata om?

– Vi kommer göra nedslag i fem olika områden inom systemutveckling. Ett område per dag. Så vi börjar med programmering sedan databasen, frontend, webb och på fredagen blir det mikrotjänster.

Hur kommer strukturen att se ut?

– Först blir det 20 minuters genomgång, sedan har vi tio minuter där deltagarna får möjlighet att ställa frågor. Vill man sedan hänga kvar och labba med stöd från mig så finns den möjligheten i ytterligare en timme. Då finns ju också möjligheten att ställa alla möjliga frågor, om hur man kommer igång, eller om man vill få hjälp med att komma på idéer när man kör fast.

Varför så intensivt?

– Först diskuterade vi om vi skulle låta det gå en vecka, eller ännu längre, mellan varje tillfälle. Men nackdelen med det är att det tar lång tid innan man blir klar. Personligen går jag igång på det korta och intensiva, så jag började fundera på om det gick att göra varje dag, och kom fram till att det ju faktiskt går, så varför inte? Så får man det avklarat på en vecka.

”De fem tillfällena är oberoende av varandra”

Kan man fritt välja vilka av de fem tillfällena man deltar i?

– Absolut, de fem tillfällena är oberoende av varandra så om du redan känner att du har koll på ett moment, till exempel databaser, så kan du skippa den dagen. Om du är nybörjare skulle jag rekommendera att gå alla fem dagar och experimentera lite själv på fritiden. Sedan kommer jag ju vara tillgänglig i en timme för alla möjliga frågor efter varje genomgång.

Berätta lite om dig själv, vad är din bakgrund?

– Jag är uppväxt i Lerum utanför Göteborg och har programmerat sedan jag gick i mellanstadiet, då med Spectravideo. Mina vänner hade en C64, vilket irriterade mig något, då min dator hade mycket sämre spel. Sedan 20 år så har jag jobbat professionellt som utvecklare och de senaste tio åren som frilansare med fokus på utbildning. Jag håller programmeringskurser både för nybörjare och de som redan jobbar med programmering.

”Jag försöker pressa gränsen för hur snabbt man kan lära sig programmera”

Hur kom det sig att du började undervisa i programmering?

– Jag fick i uppdrag att skapa en intensivutbildning i programmering åt Hogia, 2017. Tio personer skulle lära sig programmera på bara 12 veckor, för att sedan bli anställda på Hogia. Flera av dem är kvar och har höga positioner på Hogia idag. Efter detta fick jag möjligheten och hålla ett flertal liknande intensivutbildningar i olika länder och städer. På senare år har jag blivit fascinerad av hur snabbt man kan lära sig programmera och jag försöker pressa gränsen. Det behövs inte fyra år, det behövs inte två år, kanske inte ens 12 veckor.

Är det möjligt att lära sig programmera på bara fem korta tillfällen då?

– Jag tror att det är mycket lättare att lära sig koda än vad många tror, men det finns ett par olika trösklar man behöver ta sig över. Genom att bara lyssna kanske man inte kan lära sig koda, men genom att få den rätta kombinationen av att lyssna på korta genomgångar, där man når essensen ganska fort, och att labba själv med lite stöd, så tror jag att man kan komma långt på fem tillfällen.

”Vi vill utveckla Shortcut med SweClockers community”

Vad är planerna framåt med konceptet SweClockers Shortcut?

– För Edin (SweClockers grundare, reds. anm.) som satte den här bollen i rullning har tanken alltid varit att det här är ett första test som vi sedan kan bygga vidare på om det blir uppskattat. Shortcut är något vi vill utveckla tillsammans med SweClockers community, så förhoppningsvis vill många vara med och testa nu i början, så att vi kan ta konceptet vidare tillsammans.

Det ryktas om att dina katter hjälper dig att bli en bättre kodare. Vad heter de och vad exakt bidrar de med kring din utveckling?

– Katterna heter Mumin och Muso. Mumin kloar mig i ansiktet runt halv fem varje morgon, så hon håller mig ständigt alert. Muso är aktiv på tangentbordet och kan både skicka mejl och kontrollera koden.

SweClockers_Shortcut_Ram.png

SweClockers Shortcut: Programmering v. 28

Visst låter några snabblektioner i programmering som en alldeles perfekt sommaraktivitet? Klicka dig vidare på länken nedan för att läsa mer vad varje webbinarium innehåller. Ställ dig gärna i väntelistan då det kan bli fler platser lediga.

✅ Webbinarier i programmering
✅ 8–12 juli 2024 kväll
✅ Kostnadsfritt
✅ 30 deltagare
✅ Deltag i en eller flera
✅ 30 min + 1 h frågestund

Till Shortcut

Forumet: Passa på att ge Oscar och katterna lite pepp och frågor inför starten nu på måndag i diskussionstråden! 💕