Jag minns ungdomens år, när jag flippade igenom mappar på ftp.sunet.se. Exotiska namn som "Debian" och "Fedora" scrollade förbi, någon slags Linux-Unix-hackervoodoo jag bara hade läst om i PC-tidningar. Det skulle ta lång tid innan jag vågade doppa tårna i Linus Torvalds bassäng, givetvis då i form av Ubuntu.

Lätt att använda, sade de. Bra kompatibilitet, sade de. Några dagar och sudo-kommandon senare hade jag kört över kritiska systemfiler. Lätt att använda var visst inte synonymt med idiotsäkert.

fredrik-rosenvik.jpg

Fredrik Rosenvik är teknikredaktör på SweClockers och självspäkande Escape from Tarkov och Dark Souls-entusiast. Tiden framför datorn får dock hård konkurrens av familjelivet.

Decennier och ett antal användarvänliga distributioner senare har Linux fortfarande inte tagit fart, undanräknat handhållna Android-enheter. Vad som däremot har tagit fart är ryktena om att SteamOS gör sig redo för desktop-debut. Månne är 2025 året gamers världen över blir Linuxanvändare över natt.

Linux har sedan urbergens och enternas tid dragits med ett klassiskt höna och ägg-problem. Varför utveckla spel och drivrutinsstöd för en plattform utan användare, och varför använda en plattform utan spel eller drivrutinsstöd. Många har försökt att bryta cykeln, men än har ingen lyckats. När SteamOS väl släpps, om det nu blir i år eller ej, kommer så äntligen islossningen.

KDE_Plasma_5.23_on_Steam_Deck_Desktop_screenshot.png

SteamOS 3.0. Beta 3.7.5 släpptes för så lite som mindre än en vecka sedan.

Du och jag må vara luttrade i våra sätt och mjukvaror, men säg den 10-åring som faktiskt behöver Windows.

I föregående vecka släpptes betaversionen av Proton 10, ett kompatibilitetslager som låter tusentals Windows-spel fungera i Linuxmiljö. Med Proton har desktop-lanseringen en flygande start, samtidigt som utvecklare och tillverkare får omedelbar tillgång till en publik i miljonstorlek. Här kommer man inte vilja vara sen på bollen och hamna på fel sida av utvecklingen.

Du och jag må vara luttrade i våra sätt och mjukvaror, men säg den 10-åring som faktiskt behöver Windows. Med SteamOS som alternativ är det få föräldrar som vill betala 1 500 kronor för en Windowslicens, och varför skulle de? Spelen kommer att fungera oavsett. Liksom streaming- och produktivitetstjänster.

I kidsens ögon kommer Windows vara det där kufiska operativsystemet man bara stöter på i datorsalen, eller på mormors åldrande Acer-laptop man måste supporta varje gång hon har klickat på länkar i Facebookgruppen om chiliplantor. Eller något man måste lära sig efter att man har fått sin första arbetsdator. Microsoft kan ge ut Windows 12 gratis med inbyggd annonsering, men inget kan stoppa flodvågen när Valve öppnar ventilerna.