Inlägg

Inlägg som Cad_edis har skrivit i forumet
Av Cad_edis
Skrivet av SwedenVirre:

Har du underlag för det? Har försökt leta runt men hittar nada

Lambda över 1 (dvs magert) minskar HC och CO men ökar NOx, det senare huvudsakligen för att en trevägskatalysator inte kan reducera NOx vid syreöverskott (vilket är varför moderna dieselmotorer tvingas använda selektiv katalytisk reducering för att sänka sina NOx utsläpp).

Lambda över 1 minskar också bränsleförbrukningen, vilket är varför detta utnyttjas av vissa moderna bensinmotorer ihop med NOx-lagrande katalysator.

Av Cad_edis
Skrivet av KAD:

NJ450-SXL är SFX-L med dimensionerna 125 mm (W) x 63.5 mm (H) x 130 mm (L).

Prisvärt kan man väl kanske inte kalla det, om man inte kallt räknar med att det ska hålla i en halv evighet eftersom det saknar rörliga delar.

Den högre driftstemperaturen som dessa passivt kylda aggregat har gör att jag snarare skulle räkna med att livslängden blir kortare än normalt, vilket är min erfarenhet av passiva nätdelar. Dessutom, när aggregatet blir som ett litet värmeelement i datorn så brukar det bli de andra fläktarna i datorn som får jobba hårdare istället.

Av Cad_edis
Skrivet av AplAy:

Vissa livsnödvändiga apparater inom sjukvården kan alltså endast lagas av tillverkarnas utskickade reparatörer som i sin tur måste ha med sig något som auktoriserar att de får laga apparaterna annars så vägrar de att tillåtas bli lagade. Exempelvis kan det finnas inbyggda reservdelar i apparaterna som endast kan aktiveras med hjälp av metoden beskriven ovan.

Så vi pratar om att människor kan dö (t.ex. trasig dialysmaskin under användning) för att företags exklusiva reparatörer hade lunchrast och företagens kundsupport vägrade ge auktorisering över telefon. Så nog bannemig ger jag härmed hädanefter mitt stöd för "right to repair"-rörelsen numera när jag först bara trodde att det handlade om bortskämda snorungar med trasiga iPhones.

Här har du ändå tänkt rejält fel. Utförs inte reparationer av medicinsk apparatur korrekt och med rätt delar så finns en stor risk att människor kommer att dö på grund av felaktigt utförda reparationer. Medicinsk utrustning är inte direkt det område där man vill att reparationer utförs av någon utan kunskaper enligt instruktioner de hittat på nätet och med delar från Aliexpress. I dessa fall så finns goda skäl till att alla reparatörer måste ha genomgått tillverkarens utbildning på maskinerna och att enbart original-delar används. Har en tillverkare av medicinsk utrustning dyr och dålig service, byt då till en annan leverantör istället - det är trots allt utrustning som sällan köps av konsumenter.

Av Cad_edis
Skrivet av naaw:

Jo det vet jag. Men det jag inte vet är om det är möjligt att lägga till fler VM än två om man kör standard, eller om det "tar stopp"?

Och om man behöver fler licenser (flera kärnor eller flera VM än vad en standard ger), reggar man alla dessa i Windows (går det ens att regga fler än en nyckel i Windows?) eller ska man bara ha dem liggandes för att kunna uppvisa vid en audit (om man är bolag)

Som jag skrev tidigare så köper du så många Standard-licenser som du behöver. För två VM så köper du en licens, för fyra VM så köper du två licenser osv.

Skrivet av wasabi:

Nja, förstår att det är kanske grå marknad, men om du registrerar med en nyckel och MS server godkänner och aktiverar då ser jag inte att man begått fel i min mening. Eller är det ändå att man skall skrämma människor med Audits etc. för att det är så avtalen är skrivna från MS?

Innan du kan installera Windows så måste du godkänna ett avtal där det står vad som gäller. I avtalet finns en punkt som säger att du måste vara rätt licensierad för att få använda mjukvaran, dvs att du lyckats aktivera mjukvaran innebär inte nödvändigtvis att du är rätt licensierad.

Av Cad_edis
Skrivet av naaw:

Yes, jag håller med om att allt låter väldigt shady från deras sida.

Jag får kanske testa. Behöver ju en datacenter version, eftersom jag kör fler än 2 VM's på den fysiska servern.
De använder ju sig av klarna, så skulle ju kunna ta betalningen därigenom och på så sätt förhoppningsvis undvika att bli blåst på pengar om det skulle visa sig att det inte fungerar.

Gissar att det inte går att lägga till fler VM's än 2 om jag istället köper en standard?

Har en processor med fyra kärnor, så det behöver ju fungera/gå att använda också. Som jag förstod det så var det 2 eller 16 cores man licensiera på windows server 2022 och i alla fall programvaruexperten säger ju att det är 16 cores på deras datacenter licens.
Vet inte riktigt vad som händer om jag kör med en licens för 2 cores om jag har 4 dock..

Den licens som finns hos Dustin är mycket riktigt en licens för 16 processorkärnor, och du får köra 2 st. virtuella maskiner med denna licens. Har du en dator med 32 processorkärnor så får du köpa till licenser för extra kärnor, 16 extra kärnor kostar ungefär samma som en standard licens. Har du färre än 16 processorkärnor så ger det dig tyvärr inga fördelar, utan 16 st. är vad du då måste köpa. Vill du köra exempelvis 8 st. virtuella maskiner på en host med 16 eller färre processorkärnor så krävs alltså 4 st. standard licenser. Förflyttar du dina virtuella maskiner mellan två hostar så måste varje host ha licenser.

Fördelen med Datacenter licensen är att den inte har någon gräns vad gäller antalet virtuella maskiner. Med 16 kärnor så kostar den licensen 50 000 kr exkl. moms, 75 000 kr med 24 kärnor. Normalt sett så köper man den licensen när kostnaden för tillräckligt många standard-licenser blir högre än kostnaden för en datacenter licens. Brytpunkten borde alltså gå vid 12 virtuella maskiner, färre än 12 och Standard är mest ekonomisk, 12 eller fler så bör man satsa på Datacenter.

Därutöver så måste du också köpa användarlicenser, Client Access License eller CAL, en för varje användare som ska använda de funktioner som servern tillhandahåller.

Av Cad_edis
Skrivet av Kaleid:

Inget tips om vad man ska köpa, men undvik TEFLON
https://www.youtube.com/watch?v=9W74aeuqsiU

Som konsument så finns det inga hälsoskäl att undvika teflon. Teflon är inte giftigt och det reagerar ogärna med andra ämnen. Inte heller bryts det ned till några giftiga ämnen under normala användningsförhållanden. Det är dessa egenskaper som gör att teflon också används i medicinska tillämpningar.

I princip så är de non-stick beläggningar som används på stekpannor antingen PTFE eller sol-gel baserade, och de senare brukar ha nackdelen att de tappar sina non-stick egenskaper ganska snabbt.

Av Cad_edis
Skrivet av V8Dragster:

Som jag sa tänk om wankelmotorn hade haft lika lång utveckling som ottomotorn, det skiljer trots allt hel del år mellan dessa motortyper och då hade ottomotorn fått ett rejält försprång samt det är bara en handfull märken som använt sig utav wankelmotorn där mazda gjort det mest och längst, men hade fler vågat satsa samt om oljekrisen på 70 talet ej hade inträffat så tror jag att det hade sett annorlunda ut idag.

Wankelmotorer använder ottocykel, så de är egentligen bara en form av ottomotor men med en deplacementmaskin som är lite annorlunda utformad. Fördelen med detta är att man kan nå en större slagvolym i ett mindre paket, men i övrigt så är det mest nackdelar. Inget som fler utvecklingsår löser då även kolvmotorer kan dra nytta av den teknik som utvecklas på samma sätt som wankelmotorerna drog nytta av den teknik som tidigare utvecklats för kolvmotorer.

Skrivet av mrqaffe:

Vet inte om bränsleceller egentligen räknas som hybrider, det är ju endast elmotorer man använder men bränslecellen har diesel som energibärare och utvinner el via en kemisk process i stället för att elda upp dieseln för att driva en mekanisk process.
Det finns bränsleceller som kan drivas med annat än väte och även om diesel inte är lika bra så är det lätt att få tag på redan idag och systemen är renare än en konventionell dieselmotor.

Att kalla dessa fordon bränslecellselektriska kontra batterielektriska brukar vara det vanligaste, FCEV och BEV brukar vara de engelska förkortningarna på dessa.

Sedan finns det tyvärr inga bränsleceller som kan gå på diesel. Det finns bränsleceller som kan gå på metanol, och det finns de som kan gå på metangas.

Skrivet av Falcon:

Snacka inte om slangar, satan vad trött jag är på det obildade snacket, särskilt vad gäller "E10".

Att bensin-etanolblandningar är mer krävande för elastomerer än såväl ren bensin som ren etanol är väl etablerat, och störst brukar utmaningarna vara vid 20-30% etanol. Detta är förstås inget som kommer att uppenbara sig omgående, men om man genomför tester så kommer man att märka att elastomerer som utsätts för dessa blandningar sväller något mer och de tappar hållfasthet något snabbare. På sikt kan man konstatera ökad risk för sprickbildning.

Skrivet av Zemlan:

Så mycket etanol hade jag inte tankat i en bil som inte är optimerad för E85. Moderna bilar kan kompensera lite så de går ändå pga den elektroniska insprutningen, men inte hur mycket som helst.

Styrsystemen brukar kunna öka eller minska bränsleflödet med upp till 25%, sedan sätter de felkod.

Skrivet av Herr Kantarell:

Det vill jag inte ha. Man kanske borde kolla kolvarna nästa service. Borde det inte bli fetare blandning då den är mer energifattig än vanlig bensin? Tror moderna tändsystem är rätt bra att sätta timings och kompression för att undvika knackningar. Har inte märkt något sånt. Det är ju nån feedback loop med lambda värdet också. Visar om motorn går snålt eller fett.

Etanol innehåller inte bara mindre energi, det har även ett annat stökiometriskt blandningsförhållande (SAFR) än bensin (9 kontra 14,7 kg bränsle per kg luft), således måste bränsleflödet till motorn ökas för att bibehålla samma blandningsförhållande. Det man vanligtvis menar med "fetare" är lägre lambda-tal, vilket alltså är det faktiska blandningsförhållandet dividerat med det stökiometriska; ex. 12,5 kg/kg / 14,7 kg/kg ger ca. lambda 0,85. Slår man i etanol i bränslet så kommer styrsystemet att försöka bibehålla samma lambda-tal som tidigare. En enkel lambdasensor består i princip av en Nernst cell som genererar en hög spänning då avgaserna är syrefattiga jämfört med syrehalten i atmosfären (som används som referens), vid lambda 1 så sjunker spänningen snabbt och vid mager blandning (syre i avgaserna) så är spänningen låg. Detta är vad styrsystemet analyserar. Om styrsystemet tillsätter bränsle enligt fördefinierade värden, men trots det så noterar lambdasensorn att det det finns syre i avgaserna, då kommer styrsystemet att justera upp den multiplikativa faktor som används för att beräkna insprutad bränslemängd. Den multiplikativa faktorn kan normalt sett vara 0,75 som lägst och 1,25 som högst.

Beräkningsgången är i princip denna:
Luftmassflöde från luftmassmätare (eller från en modell som beräknar luftflödet genom motorn), i gram per sekund, delas med antalet förbränningar per sekund för att få mg luft/förbränning. Detta divideras med 14,7 (stökiometriska blandningsförhållandet för bensin) vilket gör att vi får ett grundvärde på hur mycket bränsle som behöver tillsättas. Detta grundvärde multipliceras med ett flertal kompensationsfaktorer, inkl. den multiplikativa adaptionen, vilket ger ett resultat på hur mycket bränsle som ska sprutas in i motorn. Utifrån detta så beräknar sedan styrsystemet hur länge bränslespridaren måste stå öppen för att spruta in denna mängd bränsle och även här finns vissa kompensationsfaktorer, som ex. batterispänning (lägre spänning gör att bränslespridaren öppnar långsammare vilket innebär lägre insprutad bränslemängd vid samma tid som öppen).

Skrivet av JonkenPonken:

Folk överlag verkar inte vara medvetna om att ju högre halt etanol man har i bränslet ju snabbare tvättar de bort de skyddande oljelagren i motorn, ju högre etanolhalt ju mer vatten (kondens) i motorn och ju tätare oljebyten krävs. Mer slitage blir det oxå btw.

Detta testades av Saab och någon ökning av slitaget på kolvar, cylindrar och lager som var signifikant för motorns livslängd kunde inte konstateras. Oljans TBN (Total Base Number) sjunker något snabbare och TAN (Total Acid Number) stiger något snabbare, men skillnaden är inte så stor. Bränsleutspädning av oljan kan vara ett problem med väldigt höga etanolhalter om motorn regelbundet kallstartas utan att den tillåts bli varm.

Av Cad_edis
Skrivet av V8Dragster:

Tänk om wankelmotorn hade haft lika mycket och lång utveckling som ottomotorn då hade med stor sannolikhet inte ottomotorn existerat idag samt problemen med utsläpp ifrån bilar hade garanterat inte legat på samma nivå som den gör idag heller, men om ottomotorn ändå hade existerat så hade båda motortyperna varit i ett så pass utvecklat stadie som man idag bara hade kunnat drömma om, det är iaf vad jag tror.

Jag är kluven gällande om framtiden är i eldrift, i nuvarande stadie har det en lång väg till att bli perfekt eller nästintill och till ett pris som avskräcker majoriteten och räckvidden är för dålig året runt förutom vintern för då är den bedrövlig och vill man dra husvagn eller hästsläp el vanligt släp så kan man inte välja någon av dem "billigare" elbilarna..
Det finns en hel del redan nu som om det används för utvecklingen utav elbilarna hade fått dem både billigare, hållbarare och med en märkbart bättre räckvidd men som vanligt ska det mjölkas en hel del först innan man är där..

Wankelmotorer har problem med höga utsläpp och hög bränsleförbrukning till följd av den taskiga utformningen på förbränningsrummet. Eftersom de inte löste något problem som Ottomotorn inte redan gjorde då tog krav på låga utsläpp och låg bränsleförbrukning i princip död på dem.

Av Cad_edis
Skrivet av DevilsDad:

Nej, det är verkligen inte så kablar fungerar (om de inte har chip i sig, men det är extremt ovanligt).
För strömöverföring är det helt och hållet nätadaptern och enheten som laddas som bestämmer hur mycket ström som går genom kabeln. En dålig kabel kan absolut börja brinna om du kopplar den till något som drar för mycket ström.

Datakablar har helt andra krav på sig. En datasignal driver obefintligt lite ström, det är därför de kan använda så tunna kablar. Det värsta som kan hända är att sändaren och mottagaren inte förstår varandra pga störningar i kabeln. Många moderna enheter kan då sänka överföringshastigheten för att minska risken att det går fel.

För att man ska få ut de högre effekterna så krävs en USB-C kabel med E-marker chip, så det är tvärtom väldigt vanligt med chip i kablarna.

Av Cad_edis
Skrivet av glemmy:

Det börjar bli dags för en ny stor stekpanna, den från Tefal vi har nu ser ut som att teflonet börjar släppa.
Såg reklam för Onyx och det ser intressant ut! Tyvärr hittade jag inget professionellt test.
https://konsumentmagasinet.se/stekpanna-test/

Det är ett rimligt pris, så om de är så hållbara som de utger sig för att vara så verkar det perfekt.

Skillnaden mot konventionella teflonpannor verkar vara att stekytan inte är plan, non-stick-beläggningen ligger i "dalarna" och skyddas på så sätt. Funkar det i längden? De skickar med stålull för rengöring? Borde inte den komma åt beläggningen trots att den ligger i dalarna?

Dessa är så lika HexClad att det nästan måste vara samma tillverkare som ligger bakom dessa. HexClad säger i varje fall att ytbeläggningen i deras pannor innehåller PTFE. Den svarta beläggningen är någon form av TiO2-PTFE gissar jag.

https://hexclad.com/

Av Cad_edis
Skrivet av mrqaffe:

Jag vill att kabeln utvecklar låg effekt för annars riskerar den att bli varm och brinna, det var sånt man lärde sig förr i tiden

Värmeutvecklingen i kabeln är lika vid 48V/5A (240W) som vid 20V/5A (100W).

Av Cad_edis
Skrivet av Baxtex:

Dom hade ju dock kunnat göra det tydligare med bra namn och logotyper. Nu är det mer eller mindre omöjligt att veta vilken spec en kabel har.

För att bringa ytterligare klarhet är logotyperna endast exempel på hur certifieringen ska presenteras. Det står med andra ord tillverkare fritt att precis som idag göra vad de vill med USB-namn och logotyper.

Så idiotiskt att man storknar.

Det finns egentligen krav på märkning, men USB-IF kan enbart kräva dessa om kabeln i fråga ska säljas som en certifierad USB-kabel. USB-IF kan inte hindra någon att sälja kablar med andra märkningar, då lär det krävas lagstiftning. Eftersom USB-C kablar, utom de enklaste modellerna, innehåller ett ID-chip så finns det dock möjlighet att implementera en identifiering i de enheter som ansluts så att användaren får ett meddelande om vilken typ av kabel som anslutits, meddelande om att fel kabeltyp för porten anslutits osv.

Skulle man kräva att alla kablar hade full funktionalitet så skulle tyvärr de enklare laddkablarna bli rätt dyra.

Av Cad_edis

Kontakten är fortfarande bara specificerad till max 5A, det är spänningen som man höjt till 48V från tidigare 20V vilket höjer maxeffekten från 100 till 240W. Så länge spänningen är under 60V så ställs inga särskilda säkerhetskrav och för kontakten så är belastningen lika som tidigare. Högre spänning tenderar dock att ge ljusbågar om kontakten delas då det ligger ström över den, så att ta loss kontakten vid full 240W belastning kan säkert reducera livslängden hos kontakten.

Tyvärr så är kabeltillverkare dåliga att märka sina USB-C kablar, och USB 2.0 är fortfarande vanligt hos vanliga "laddkablar" med USB-C kontakt. Försöker man koppla in en monitor med en sådan så blir det inte mycket till bild.

Av Cad_edis
Skrivet av MsSmith:

Alltså den här skeva världsbilden folk har över "utländska" motsvarigheter och övertron på svenska ditton är på gränsen till löjlig. Om vi bara ska jämföra med nämna Hetzner här eftersom det är ursprungsfrågan så ser deras datacenter ut så här enligt specifikation och googlar man på bilder ser det ut så här.

Här har du OVH som nämndes i trådstarten

https://www.datacenterdynamics.com/en/news/ovh-fire-update-fo...

Av Cad_edis

Bortsett från USB-C modulerna så undrar jag på vilket sätt denna är mer modulär än exempelvis en Dell XPS? Mängden fastlödda komponenter på moderkort respektive löstagbara moduler ser ut att vara ungefär lika. Ok, Dell använder inte färgkodade skruvar och det finns inte etiketter på delarna som förklarar vad de är vilket gör det mer lättskruvat för amatörer men det är inget som gör den mer modulär heller. De XPS jag har skruvat med har heller inte innehållit några limmade komponenter, utan de har varit förhållandevis enkla att ta isär och byta komponenter i, en mejselsats med några få olika bits och Dells egna instruktioner hur man byter delar har varit allt som krävs.

Problemet med modulära produkter är att dessa är beroende av standardiserade interface mellan modulerna; ändras detta interface så kommer de gamla modulerna inte att fungera ihop med de nyare. Om det är något som man gillar att göra i datorer, och särskilt i bärbara sådana, så är det att byta interface. 2,5" diskar med SATA-anslutning ersattes av mSATA som ersattes av M.2 NVMe, DDR3 SO-DIMM ersattes av DDR4 SO-DIMM och snart har vi DDR5 SO-DIMM. På anslutningssidan så har vi olika versioner av USB, Thunderbolt, display-port, hdmi och så vidare. Eftersom interfacen mellan modulerna hela tiden ändras så begränsas fördelarna med den modulära uppbyggnaden till att enkelt kunna byta ett fåtal komponenter till andra av samma generation.

Av Cad_edis

Jag beställde en Intel NUC11 i mars som väntades komma i lager några veckor bort, den väntar jag fortfarande på.

Har du inte fått din dator skickad, och datumet då den väntas i lager är framflyttat så är det troligen så att leveransen är försenad. Hur försenad, ja det är svårt att veta, och det är inte säkert Elgiganten vet detta heller.

Av Cad_edis
Skrivet av Rouge of Darkness:

en stor skillnaden i pris är skillnad i moms tror tyskland har typ 17% eller nå sånt medan sverige har 25%

sen så tror jag svenska aktörer över lag har högre pris generellt pga dyrare driftkostnader att hålla server i sverige el, lokal, internetuppkoppling osv.

Hetzner verkar ju dessutom hosta på vanlig konsumenthårdvara och inte serverhårdvara så lukar som något källarföretag där random person investerat i en snabb internetuppkoppling och har källaren full med datorer som står på dygnet runt och "hyr ut dem".

men har ingen erfarenhet av dem så kan inte direkt uttala mig om skillnader i företagsmetoder mellan hetzner och svenska server företag.

i sverige t.ex är en internetuppkoppling kan vara upp till 5-10x dyrare för ett företagsabonnemang vs för ett abonnemang för en privat person men där abonnemanget för privatpersonen oftast inte i avtalet tillåter någon form av officiell företagsaktivitet via det och dessutom oftast har betydligt sämre support.

Att de utländska är billigare beror nog främst på att deras servrar är monterade i containrar som ställs upp utomhus. Då kan utrustningen monteras i något låglöneland och sedan levereras på plats där containern bara behöver ställas upp och anslutas - således lite behov av lokal högbetald arbetskraft. Sedan är det bara att köra tills de går sönder.

Företag som Microsoft och Google brukar förvisso använda sig av containrar även dem, men de brukar ställas upp inomhus i stora industrilokaler.

Av Cad_edis

Ta bort alla gamla partioner när du installerar. Får du fortfarande Windows 10 Home vid installation så kan man alltid byta licensnyckel i efterhand.

Av Cad_edis
Skrivet av bärplockaren:

Mig veterligen är det ingen enkel procedur att bara ta bort Windows eller om det ens går, då är de nog enklare och göra tvärtom, kopiera över de filer du vill spara istället.

Att ta bort Windows är inget problem, men du kan inte ta bort den Windows installation som du kör på.

Edit: Eventuella småpartioner tar man enkelt bort med diskpart.

Av Cad_edis

Är det inte alltför stora mängder så använd någon molnlösning med offline-synkronisering, OneDrive, Google Drive eller motsvarande. Konfigurera på din gamla dator och flytta filerna dit, låt ladda upp i molnet och konfigurera sedan på din nya dator och den laddar ned alla dina filer.

Det går förstås att kopiera via en SMB-share också om man skulle föredra det, men ovan lösning är egentligen att föredra i de flesta fall för har man väl gjort konfigurationen så slipper man riskera att förlora all sin data pga. en enkel diskkrasch eller en borttappad laptop.

Bärbara datorer har ofta bara plats för en SSD, även om det finns dem som har två eller fler. Så vill man koppla ihop den gamla disken med den nya datorn så behövs vanligtvis en USB-adapter. USB till SATA, USB till M.2 SATA, USB till M.2 NVMe eller USB till mSATA beroende på vad det är för disk.