Inlägg

Inlägg som Cad_edis har skrivit i forumet
Av Cad_edis

Normalt sett så brukar man använda en blandning av avjoniserat vatten, propylenglykol, biocid och korrosionsinhibitor. Med nickelpläterade kylblock så bör man också undvika svavelbaserade biocider.

Av Cad_edis

Denna UPS ser ut att ha 2 st. 12V 7Ah batterier, men vill man veta exakt vilka man ska beatälla så är det bara att ta ut batterierna och mäta. Det brukar vara batterier av AGM-typ särskilt avsedda för höga urladdningar och terminalerna brukar vara av typ F2 (6,3 mm), dvs det du vanligtvis inte hittar hos Biltema.

De APC UPS:er jag bytt batterier på har varit av märke Vision när man tar bort APC-dekalen, men på senare tid har jag gått över till att köra med batterier från Yuasa istället, NPH5-12 respektive REW45-12 i mitt fall. Exakt variant beror som sagt på applikationen, men det är väl lite drygt halva kostnaden jämfört med originalbatterier och REW45-12 ska hålla 6-9 år enligt Yuasa.

Av Cad_edis

Ska man bygga något idag så bör man satsa på borstlös motor då dessa har högre verkningsgrad (mer körtid) och lägre underhållsbehov.

Sedan bör man nog bestämma sig för vilken typ av bil man är intresserad av, vilket underlag har du tänkt att köra den på? Traxxas var inte särskilt vanligt när jag höll på, dessa är lite mer åt leksakshållet (Ready-2-Run) och har rätt plastiga konstruktioner med de för- och nackdelar det innebär. Märken som ex. Associated Electric, Serpent, Schumacher, Yokomo, Kyosho med flera har hållit på länge.

Kan vara värt att kolla efter begagnade bilar också.

Av Cad_edis
Skrivet av nikwhatsup:

Det är arbetet som kostar, inte pumpen. Bara felsökning kostar minst 1800kr hos VW. Det är klart att allt är billigare om man har know-how, tid och intresse. Detta är en så otrolig icke-diskussion.

Hoppas TS hittar och får felet löst. Trevlig kväll!

En mekaniker på en märkesverkstad ska inte behöva mer en timme på sig för att felsöka en trasig spolarvätskepump. Gör man det så bör man nog syssla med något annat istället.

Jag skulle säga att runt en halvtimme för felsökning och byte är rimligt, dvs. ca 700 kr arbete och 500 för pumpen om man går till en verkstad.

Av Cad_edis
Skrivet av nikwhatsup:

Jag är väl medveten om att det säkert går att lösa själv enklare. Men tiden det skulle ta att fixa för mig är absolut inte 10 min. Pumpen sitter bakom kåpan i hjulhuset (säkert fel ord här, som sagt är jag inget proffs). Så 4500 för att slippa lägga lägga tid, ångest för att råka ha sönder något samt kunna skylla på någon annan om det går fel är värt pengarna för mig. Inte lättlurad, lat och ointresserad stämmer dock!

4500:- är inte ett rimligt pris för att byta en spolarvätskepump. Dessa är mycket billiga, från lågprismärken för ca 50-lappen till OEM tillverkare för ca 300. Har svårt att tänka mig att även VW själva tar så mycket mer än 500-600:- för en sådan här pump. Pumparna går i vissa fall att byta genom att enbart lyfta upp bilen då de vanligtvis bara sitter utanpå spolarvätsketanken, i andra fall kan man tvingas demontera lite plastdelar innan man kan komma åt. Inget som en erfaren mekaniker ska behöva lägga timtal på att lösa.

Av Cad_edis
Skrivet av Yoshman:

Ett samägt Arm kommer aldrig kunna göra dessa satsningar, varför skulle dess ägare frivilligt skapa en konkurrent man inte själv kontrollerar? Kvar blir då satsningar på mindre viktiga delar -> vi som konsumenter blir garanterat förlorare om den i dag klart bästa designade ISA stannar hos Apple (och möjligen Qualcomm, den som föredrar Qualcomm över Nvidia kanske ska fundera över sina prioriteringar…).

Dela i sådana fall upp ARM i två delar, där den ena delen kan fortsätta förvalta ISA och licensiering och den andra kan utveckla kretsar i konkurrens med andra bolag

Av Cad_edis
Skrivet av cats:

Helt rätt argumentation av Karlung. Om man slår ut staten bidrag (i form av skattelättnader) per genererat arbetstillfälle (efter driftsättning) på dessa storskaliga serverhallar så finns det många andra alternativ som skulle ge betydligt mer. Tex stora (större?) skattelättnader för storskalig batteriproduktion vilket kan jämföras med ett pappersbruk i personalbehov. Produktion och personal på plats dygnet om året om. Och när det kommer till producerande industriverksamhet så brukar man räkna med att det tillkommer drygt 2st externa arbetstillfällen på varje internt anställd i form av logistik mm.

Och då är inte positiva effekter inom gruvnäringen inräknade om det skulle visa sig att Sverige skulle ha förutsättningar till lokal brytning av något av det som behövs vid denna typ av produktion. Då skulle det bli betydlig fler.

Karlung talar för eget intresse. Det finns som jag ser det ingen anledning att också erbjuda reducerad elskatt (enligt energiintensiv industri) för colocation då dessa är mindre energieffektiva än stora hyperscale datacenter då de senare kan stänga ned servrar när belastningen är låg och tvärtom. En reducerad skatt för colocation skulle enbart resultera i en flytt från on-premises till colocation för att få skatteförmånen detta innebär. Att höja elskatten för stora datacenter skulle heller inte ge några önskvärda resultat, då följden blir att dessa flyttar från Sverige till ex. Norge eller Finland där skatten då är mer förmånlig. Således får vi samma nackdelar, utan några fördelar alls.

Hans jämförelser med Forsmark är ordentligt fel ute. Nej, Microsofts datacenter drar inte motsvarande halva Forsmark (Forsmark är 3 271 MW och 20-25 TWh/år), eller ens en tredjedel av detta. Facebook ligger väl på ca. 150 MW och Microsofts datacenter är antagligen något större än så (finns inga officiella siffror vad jag vet). Enligt Google så förbrukar de ca. 12 TWh el per år för hela sin globala verksamhet, lite drygt ett halvt Forsmark.

Av Cad_edis
Skrivet av Johan.ka:

Problemet är bara att dit inte finns något eknomiskt gångbart sätt att kompensera för CO2 utsläppen. Det går alltid åt mer energi till att binda än du får ut genom att frigöra energin. Så ju mer energi du lägger på att binda energi desto mer kommer efterfrågan att öka. Vilket gör att du kommer att förbruka mer naturgas, vilket måste kompenseras för, vilket driver upp efterfrågan, vilket....

Vattenkraften är inte ensam om stora lokala påverkningar. Fracking kan medföra förgiftat grundvatten, jord, jordskred m.m. Borrning i haven kan medföra stora gas och oljeutsläpp. Andra kraftslag släpper ut stora mängder plast och kemikalier, kräver stora stora gruvor etc.

Alla energislag har negativa påföljder. I det stora hela så anser jag ändå att vattenkraft är en av de bättre sorterna.
Den stora mängden oplanerbar elproduktion som har tillkommit har dock medfört att den körs på ett väldigt destruktivt sätt. Med kraftigt svängande flöden vilket är dåligt för naturlivet och orsakar landerosion etc.

Här måste man inse att klimatförändringar som orsakas av koldioxidutsläppen, och förstås i fallet naturgas, också från metanläckage i sig har en mycket stor påverkan på ekosystem och därmed givetvis också en lokal påverkan. Det är varför NGCC (Natural Gas Combined Cycle) ligger så högt i påverkan på ekosystem vid livscykelanalyser (UNECE Life Cycle Assessment of
Electricity Generation Options). Vilken påverkan vattenkraftverk har varierar också högt påtagligt beroende på lokala faktorer.

https://i.imgur.com/UP22X3F.png

Fracking brukar dock i regel inte ge problem med förorenat grundvatten, gasutvinningen görs vanligtvis på betydligt större djup än där grundvattnet påverkar. Metanläckage till grundvattnet brukar således bero på andra faktorer såsom läckage i borrhålets hölje.

Man kan jämföra olika energislag med hjälp av livscykelanalyser, här nedan påverkan på människors hälsa. Notera att vattenkraften varierar mellan bäst i klassen till sämre än NGCC med CCS beroende på förutsättningar. Vattenkraft, kärnkraft, koncentrerad solkraft, solceller och vind klarar sig alla bra i förhållande till de fossila alternativen.

https://i.imgur.com/7fImQgM.png

Nedan en viktad sammanställning av olika sorters miljöpåverkan. Vattenkraften visar åter sin stora spridning, och vattenkraft, kärnkraft, koncentrerad solkraft, solceller och vind placerar sig bra. Notera också hur förhållandevis dåligt kiselbaserade solceller klarar sig kontra tunnfilmsbaserade, samt att kärnkraften slår alla energislag utom den vattenkraft som har lägst miljöpåverkan. Notera dock att förutsättningarna för koncentrerad solkraft (CSP) är begränsade till södra Europa.

https://i.imgur.com/EyvZCIf.png

Av Cad_edis

Du laddar hem Dells återställningsavbildning för Windows på Dells hemsida och skapar installationsmedia på ett USB-minne. För att ladda hem detta så behöver du datorns service tag nummer. Sedan är det bara att boota från usb-minnet och installera om allt.

https://www.dell.com/support/home/sv-se/drivers/osiso/wt64a

Det går även bra att installera med installationsmedia från Microsoft, men då får man ofta installera en del drivrutiner manuellt i efterhand. Någon licensnyckel för att aktivera Windows är normalt sett inte nödvändig.

Av Cad_edis
Skrivet av HenKenny:

Vad är det för material i själva smycket? Är så dumt så man blir ju intresserad av det rent tekniskt.

Man tycks blanda in toriumdioxidpulver i plasten när man tillverkar dessa. Det finns inget generellt förbud mot torium i konsumentprodukter men det är förstås idiotiskt att använda det på detta sätt, då det dels inte fyller något syfte och då slitagepartiklar från dessa produkter kan spridas i miljöer där människor kan andas in dessa.

Att bära en radioaktiv isotop mot kroppen är inte nödvändigtvis någonting farligt, det beror på hur väl den är innesluten och vilken strålning den avger.

Av Cad_edis
Skrivet av enterthewoid:

Att förvänta sej en standard mellan tillverkare kan vi nog glömma för tillfället men behövs det verkligen? En laptop som ens går att reparerar är ett steg i rätt riktning. Att kunna byta ut delar är mycket bättre än att behöva kasta bort en hel laptop när något går sönder à la Apple (och många andra tillverkare), men men men, lätt tillgång till reservdelar måste ges till konsumenter (utan specialvillkor) och priset på dessa delar måste hållas på en vettig nivå.

Att byta delar är i regel inga problem på de befintliga modellerna heller, bara att följa instruktionerna i servicemanualen, ex: https://www.dell.com/support/manuals/sv-se/xps-13-9310-laptop...

Dock så byter man ofta formfaktor på bland annat moderkort och annat mellan generationerna, så om man köper ett nytt moderkort med fastlödd CPU, GPU mm. så kan man i regel inte montera dessa i sin befintliga dator. Om man kunde standardisera formfaktorn på moderkortet så skulle det vara möjligt att uppgradera datorn genom att köpa nytt moderkort. Att byta enstaka komponenter såsom enbart CPU lär dock inte vara realistiskt.

Av Cad_edis
Skrivet av gnun:

Körde ett teamsmöte på min iPad (2018) och blev chockad över hur mycket bättre den kameran var jämfört med min halvåret gamla Dell jobb-laptop.
Testade lite senare med den enda lösa webcamen vi hade i huset nån skum noname grej sonen köpt med 2560 x 1440 upplösning men kass sensor vid svag belysning så öste på med ljus och insåg att det finns ett skäl att folk sminkas och fixas innan dom är med på tv. Folk över 40 (är 41) ska inte ha mer än max 1080 lite dålig belysning och jag kräver att Teams inför filter som snapchat och instagram!

Jämför man hur tjock en iPad är jämfört med en modern laptop-skärm så är det lätt att förstå denna skillnad. I en bärbar dator så måste sensor och optik vara mycket tunn varvid man kompromissat med bildkvaliteten, fast brännvidd utan autofokus optimerad för normalt arbetsavstånd från kameran brukar vara standard.

Av Cad_edis
Skrivet av henkiii:

Vore kul med en datorfabrik i Svedala! Men är skatten den främsta drivkraften lär den väl hamna i Irland istället.

Fabrikerna lär hamna i östeuropa där lönerna är lägre.

Skrivet av flukke:

Nu finns det ju andra skatter man kan sänka än företagsskatten.

Fram till 2016 betalade Facebook 29 öre/KWh i elskatt, men efter sänkningen för datacenter ligger skatten nu på 0,5 öre per kilowatt. För Facebook innebär detta en årlig besparing i hundramiljonersklassen.

Vi kan också bidra med billig eller kanske till och med gratis mark för att etablera på så det finns metoder för att runda företagsskatten och ändå vara mer attraktiv än andra länder

Med en energiskatt på 29 öre/kWh så hade man aldrig byggt något datacenter i Sverige, nu var den förvisso bara 19 öre/kWh före ändringen av skatteklass men i Finland så var den redan då 8 öre och i Danmark så ligger man på samma 0,5 öre.

Av Cad_edis
Skrivet av Jumpcut:

Det är väl juridiskt ganska svårt för en bank att "ångra" helt legitima transaktioner. Så länge inget annat fel har begåtts så är ju själva transaktionen ok enligt bankens mått även om pengarna hamnade hos en scammer.

Detta går givetvis att göra, men det är förstås bedragare medvetna om så de överför pengarna till andra konton så snart de fått in pengarna på sitt konto, vilket innebär att när det väl upptäcks så finns det inga pengar på kontot att överföra tillbaka.

Av Cad_edis
Skrivet av mikgus:

Microsofts fem största Azure kunder är

eBay
Boeing
Samsung
GE Healthcare
BMW

Inga företag som jag direkt kopplar till sverige

Helt oväsentligt, då Microsofts datacenter vilka är över 200 till antalet, är regionala. Dvs. kunden väljer i vilken region de vill placera sin data och sedan stannar den där (förutsatt förstås att regionen erbjuder önskad tjänst). Amerikanska kunder kommer alltså i huvudsak att använda sig av någon av de nio datacenter-regioner som finns i USA, tyska kunder något av de två datacenter-regioner som finns i Tyskland och så vidare.

Idag är svenska kunder huvudsakligen placerade i region Norra Europa vilket ligger i Irland. Norra Europas regionalpar är då Västra Europa vilket ligger i Nederländerna. Det är förstås fördelaktigt för svenska kunder att kunna ha sin data i Sverige istället för i Irland, ja, i vissa fall så kan det vara krav på att datan ska lagras inom landet. Datacentret i Staffanstorp (Sweden South) blir således regionalpar till datacentret i Gävle (Sweden Central) för de med sådana önskemål.

Av Cad_edis
Skrivet av Haptic:

1500kr styck?! va äre för priser...

Vill påpeka denna btw:

"Sedan 1999 finns en byggstandard (SS 437 01 46) som innebär att alla rum i en villa eller lägenhet ska förses med ett dubbeluttag för nätverk (gäller vid nybyggnation)."
- https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/loka...

1500kr per uttag, om det avser per dubbeluttag, så får betraktas som ett bra pris. Du får knappt två timmar med en elektriker för den summan och därtill så tillkommer ju materiel för jobbet. Dra nätverkskabel, kontaktera och installera uttag, även om det inte är ett särskilt svårt jobb, så tar det en del tid.

SS 437 01 46 har ersatts av SS 437 01 02 och rekommendationen är 1 uttag per 3,75 meter av rummets omkrets. Detta är dock en rekommendation och inget lagkrav. Eftersom det rör sig om en bostadsrätt så förses bostaden med så många nätverksuttag som bostadsrättsföreningen och byggfirman kommit överens om, och i detta fall har man uppenbarligen kommit överens om att alla uttag kostar extra.

Av Cad_edis
Skrivet av pine-orange:

Det låter helt orimligt att det skulle vara snabbare att starta och stoppa olje- eller kolkraftverk än vattenkraftverk, det är ju bara att strypa vattenflödet?

Ett vattenkraftverk är normalt sett dimensionerat för ca. 4000 fullasttimmar per år, dvs. vattenflödet räcker till att köra fullt i ca 4000 timmar eller i genomsnitt 45%. Detta innebär också att Sveriges ca 16 GW vattenkraft producerar ca 7 GW i genomsnitt och därmed ger 65 TWh per år, men detta kan variera med +-10 TWh beroende på torrår eller våtår.

Ett vattenkraftverk kan inte regleras hur som helst eftersom man riskerar torrlägga eller dränka områden nedströms/uppströms från vattenkraftverket. Dessutom är Sveriges maximala elkonsumtion ca 27 GW så den planerbara produktion som finns idag räcker tyvärr inte till.

Skrivet av whisky:

Vattenkraft straffbeskattas inte, men det räknas inte heller som förnybart vilket gör att det inte subventioneras som sol- och vindkraft. Oavsett hur man ser det straffas det som elproduktion gentemot dessa energislag.

Vattenkraft är straffbeskattad såväl som förnybar (givetvis!) och subventionerad. Straffbeskattningen sker genom vattenkraftens särskilda fastighetsskatt och ja, vissa vattenkraftverk erhåller också subventioner.

Skrivet av ingenjören:

Ska man reglera är det vattenturbiner som gäller i Sverige. De är absolut bäst på att parera förändringar i last.
Kärnkraft kan vara med och reglera men bara en liten del, säg max 20-30 % lastminskning vilket då motsvarar ca 200-300 MW minskad effekt per reaktor. Detta är dock inget man vill göra pga slitage mm. Kolkraft har väl sina nackdelar med långsam start och stopp, däremot är ju gasturbiner väldigt snabba. Jag tror nog oljepannor är relativt snabba också. Jag nämner dock inga miljöaspekter här alls.

Är efterfrågan på el stor så är det i regel bara de fossila kraftslagen som har ledig kapacitet över, detta eftersom dessa anläggningar har väldigt höga marginalkostnader. Framförallt oljekondens och gasturbiner har höga marginalkostnader, men anläggningarna är relativt billiga att bygga och ha i standby. Ofta så behöver dock någon betala dessa anläggningar för att stå i standby.

Kärnkraftverk kan för lastföljning i regel reglera ned till 50%, och reglerhastigheten är vanligtvis upp till 5%/min; dvs en 1000 MWe reaktor kan gå ned till 500 MWe och göra detta på 10 minuter. Det finns reaktorer som kan göra detta ännu snabbare, men vanligtvis så reglerar man långsammare än så. Det är dock vanligare att man frekvensreglerar med kärnkraftverk snarare än lastföljer, och för detta så handlar det bara om effektregleringar på några enstaka procent.

Miners har likt kraftverk kostnader som är fasta respektive rörliga. Fasta kostnader är kostnader för bland annat hårdvara, lokaler och personal medans kostnader för el är rörliga. Så länge intäkterna från miningen är tillräckliga för att betala kostnaderna för elen så kommer man alltså av ekonomiska skäl inte stänga ned verksamheten i syfte att spara el. Det är bättre att ha små intäkter för att betala de fasta kostnaderna än inga intäkter alls, vilket blir fallet om man stänger ned.

Av Cad_edis
Skrivet av JonkenPonken:

Nu är det ett antal år sedan jag tog del av informationen max 100 oktan och står fast vid det då jag inte finner nån källa som påstår annat.

Max RON 102 är det som gäller, det är enkelt att verifiera genom att läsa det tekniska reglementet för F1. Nu på senare år så verkar man dock ha tagit bort maxgränsen, så det finns idag bara ett minivärde för (RON+MON)/2.

Skrivet av JonkenPonken:

På 80-talet så var det ingen restriktion gällande bränslet och det var då de flesta hade mellan 1400 hk och 1500 hk vid kval (oftast vid själva tävlingen så hade man dragit ned turbotrycket så bilarna endast hade typ 700-800 hk) https://www.youtube.com/watch?v=6ztibWb2eyQ

Jodå, det fanns restriktioner för bränslet även på 80-talet, som den nämnda RON 102 gränsen. Det man kom på då var att bränslen som har ett oktantal om RON 102 kan trots samma oktantal ha olika knackmotstånd vid verkliga förhållanden i en F1 motor. De höga varvtal och höga cylindertryck som man hade i F1 motsvarar helt enkelt inte förhållandena vid mätning av oktantalet enligt Research metoden.

I boken “Alpine & Renault: The Development of the Revolutionary Turbo F1 Car 1968-1979” så finns en interjvu med Jean-Claude Fayard, vid Elf som beskriver detta.

Skrivet av Alpine & Renault: The Development of the Revolutionary Turbo F1 Car 1968-1979:

“I had been put in charge of the development of the fuels that year and we worked very closely with the Renault team to develop the products further and provide something special for the turbo engine, which, up to that time, was using standard high-ocaten fuel. Up to this point André Duval, our engineer responsible for the commercial fuels, had selected the best chemistry for our product from the refinery at Feyzin to meet the regulations in force in F1 as regards to octane limits, but, unfortunately, the turbo cars seemed to have a problem, with many failures, burnt pistons, etc.”

“I made my first attempt to formulate a special fuel when I managed to convince the various people in charge in Elf and Renault that by carrying out an analysis of how the octane levels affected an engine, I found a way of improving the octane rating within the limits of the rules, and improving detonation within the combustion chambers while alleviating the dreaded ‘pinking’ that was so common in the turbocharged engine. I eventually found a solution which consisted of adding a small proportion of toluene to the fuel. This was within the regulations and Renault gave its agreement to proceed with the modification.”

“In 1980, I was asked to take complete responsibility for the supply of the Renault team’s lubricants and fuels and we created a small specialist team at the research center in Solaize. From 1978 to 1983, we developed about forty formulations of fuels which were tried or used in the Renault turbo cars. We evolved the product by using more and more toluene, along with other hydrocarbons whilst keeping with the regulations of 102 RON, in the knowledge that with pure toluene we could get a RON of more than 120”

“While working on the fuel formulations I also experimented with water injection and discovered its incredible influence on the reduction in octane rating of the engine. At some percentages this injection of water into the air intake just before the fuel jets , and after the turbo had compressed the air, reduced the requirement for higher octane by more than ten points. Bernard [Dudot] went on to use this technology in later engines. However, in 1984, the authorities in charge of Formula 1 decided to ban water injection, so we had to return to chemistry to formulate our fuels, which began to contain high percentages of aromatics. We found a new family of hydrocarbons which, with these aromatics, again allowed us to adjust the octane rating to suit the regulations. These fuels contained a strong proportion of mesitylene [trimethyl-benzene] and they had a boiling point of 150°C, but with a combustion capability even higher than that of toluene”

“We had found the ultimate weapon, a RON that met the regulations (102) but which would be the equivalent in a conventional fuel of more than 110 RON. The Engines liked it! We improved it even further with a heat exchanger which warmed the incoming fuel with the water of the cooling system. It is with this type of fuel that the engines at the end of the turbo years had such enormous power output. We called it Forumulation No. 99”

Exakt hur mycket effekt man hade i motorerna varierade under åren. Renault EF1 hade runt 510 hk i början 1977, och BMW började någonstans runt 550 hk några år senare (Brabham var vid de första testerna långsammare med BMW motorn än med en Ford-Cosworth DFV trots högre toppfart). Renault EF15B från 1986, den första motorn med pneumatiska ventilfjädrar, hade i kvalutförande strax över 1200 hk. I racetrim så kunde man plocka ut ungefär 1000 hk som mest. De bästa motorerna det året var egentligen Honda, TAG/Porsche och Renault; BMW var egentligen bara snabba i kvalen och då pratar vi privat-stallen vars BMW-motorer byggdes av Heini Mader Racing Engines i Schweiz. Works stallet, Brabham-BMW var ute på ökenvandring med den liggande motorinstallationen i Gordon Murrays BT55 i form av BMW M12/13/1. BMW drog sig ur F1 i slutet av 1986 och de kvarvarande motorerna köptes upp av dator-leasing företaget Megatron.

Den "stående" motorn BMW M12/13 som användes i bland annat Benetton gav 850 hk i race trim vid 3,6 bar, och observera nu att detta är 3,6 bar absolut, dvs 2,6 bars övertryck. Detta var ungefär vad bromsbänkarna hos Heini Mader Racing Engines klarade av, och enligt Heini Mader så ökade motoreffekten hos BMW motorerna med 26 hk vid varje 0,1 bars ökat laddtryck. Vid kvalet till Italiens Grand Prix 1986 så ska laddtrycket på Gerhard Bergers Benetton-BMW ha registrerat 5,7 bar absolut (5,5 bar enligt vissa källor), således 850+(5,7-3,6)*260 = 1396 hk. Nu får det dock beaktas att detta laddtryck enbart uppnåddes väldigt kort, och motorn i fråga havererade också innan kvalvarvet var över.

1987 så infördes pop-off ventiler och ett maximalt laddtryck om 4,0 bar absolut vilket satte stopp för kvalmotorer med extrema laddtryck. 1988 så sänktes maximalt laddtryck till 2,5 bar absolut vilket sänkte motoreffekterna ytterligare. Honda RA168E drev McLaren till bägge titlar det året och den gav 685 hk på ett bränsle bestående av 84% toluen och 16% n-heptan. Maxstorleken på bränsletanken sänktes också för 1988 till 150 liter vilket gjorde bränsleförbrukningen väldigt viktig eftersom man inte fick tanka bilarna under loppet. SAE 890877 "Honda Formula One Turbo-charged V-6 1.5L Engine" beskriver utvecklingen av den motorn bra om man är intresserad.

Skrivet av JonkenPonken:

BMW´s 4-cyl 1.5 l på närmare 1500 hk använde man begagnade motorblock och detta för att ett motorblock som redan använts och klarat påfrestningarna inte hade några sprickor. Helt nya oprövade motorblock kunde visa sig inte klara påfrestningarna och sånt vill man helst inte se när det vankas tävlingsdags.

Att man använde begagnade motorblock är en seglivad myt. Ulrich Baretzky som jobbade på BMW som ansvarig för turbo och inloppssystem på deras F1 motor från 1983, fick en fråga om detta vid en intervju. Han kunde inte förstå vart detta påstående kom ifrån. Man hade förvisso testat att bygga en motor på ett begagnat motorblock, men denna havererade ganska omgående i provbänk.

Skrivet av JonkenPonken:

Är inte bara V8 2.4l som du syftar på som varvade närmare 19k-20k utan fanns V10 som var typ lika varvvilliga.

Man varvade aldrig lika mycket med V10-motorerna som de senare V8-motorerna.

Av Cad_edis
Skrivet av JonkenPonken:

Antar de fortfarande kör med max 100 oktan som man gjorde förr i tiden (menar ej turboeran nu).

F1 är så strypt på så många sätt så man undrar verkligen vad en ostrypt F1:a klarar.

RON 102 är max (så också på 80 och 90-talet), men de gamla sugmotorerna hade inga som helst problem med knackningar så det var inte alltid man utnyttjade detta. Det fanns andra parametrar som var viktigare, såsom hur snabbt bränslet brann. Med en borrning på ca. 98 mm och en slaglängd på ca. 39 mm i kombination med varvtal uppåt 20 000 rpm så krävdes mycket snabb förbränning samtidigt som detta snabba förlopp, i kombination med kompressionsförhållanden som inte var mycket över 13:1 innebar att knackningar var ett icke-problem. Kompressionsförhållandena som gick att nå var i princip begränsade av geometriska faktorer; den korta slaglängden och de uttag som behövdes i kolvtoppen för att kolvarna inte ska kollidera med ventilerna kring övre dödläge gjorde det svårt att nå högre utan att nackdelarna tog överhanden. Dessa motorer hade också ventillyft på 15-17 mm, och spelet mellan kolvtopp och ventiler kunde handla om tiondelars mm.

Av Cad_edis
Skrivet av klirre:

Förklara gärna varför du inte tror det stämmer, gärna med källor.

Det är några år sen jag fick lära mig dessa grejerna, men informationen jag tog med mig var att oktantalet för bensin beskriver hur svårt bränslet har att självantända under tryck. Detta för att förhindra spontan självantändning i en ottomotor, även kallat knackning.

Oktantalet kan mätas på två sätt, RON och MON, där RON är standarden vi använder i Europa och MON används i bl.a. Nordamerika.

För diesel mäter man istället cetantal, som enkelt beskrivet är inversen av oktantalet. Ett bränsle med högt oktantal har lågt cetantal.

Det är i princip korrekt att oktantalet enbart mäter knackmotstånd, dock är knackning en självantändning hos endgaserna under förbränning. Från det att tändstiftet tänder blandningen tills dess att flamfronten rört sig hela vägen till cylinderns periferi så tar det lite tid. Under detta förlopp så frigörs också värme vilket ökar trycket i cylindern, denna tryckökning "komprimerar" endgaserna vilket i sin tur gör att de värms upp. Detta startar reaktioner i endgaserna vilket slutligen leder till att de självantänder om inte flamfronten anländer före, och då kan man få en mycket snabb energiförgörelse lokalt. Så snabb att man får en lokal tryckökning vilken kan ge upphov till chockvågor. Det är dessa som orsakar det knackade ljudet.

Oktantal mäts en testmotor med variabel kompression från Cooperative Fuels Reasearch, i den så kan man testa ett bränsle, mäta knackintensitet och sedan växla till ett referensbränsle. Vid oktantal mellan 0 och 100 så används n-heptan (oktantal 0) och iso-oktan (oktantal 100) som referensbränsle. Vid oktantal över 100 så används iso-oktan + TEL som referens.