Inlägg

Inlägg som Cad_edis har skrivit i forumet
Av Cad_edis

Microsoft fasade ut stödet för publika webbplatser i SharePoint för ett antal år sedan, dvs alla användare som ska komma åt en webbplats i SharePoint måste autentiseras. Enbart filer kan delas publikt, givet att det tillåts av inställningarna på organisationsnivå.

Av Cad_edis

Det är synd att S10 med keramisk baksida aldrig fick någon efterföljare i senare S-modeller. De verkade hålla väldigt bra i alla "drop tests" som jag såg, utan att man för den delen ersatte glasbaksidan med billigare plast. Förvisso inte fel med plast i billigare modeller, men för telefoner med prislapp över 10 000 kr så saknar jag något lite mer exklusivare. Även hårdare aluminiumlegeringar samt ev. andra material i telefonens "ram" skulle vara intressant, ex. Apple sägs överväga titan i vissa framtida modeller (och man använder förstås även rostfritt stål i vissa modeller).

Av Cad_edis
Skrivet av Starric:

Trodde verkligen att marknaden var mer uppdelad än att Kingston stod för så stor del av kakan. Och intressant att de flesta av de som är med på listan är märken man aldrig hört talas om. Var är Corsair, Crucial och G.Skill mfl?

Crucial är inte en tillverkare utan ett varumärke som ägs av Micron.

Skrivet av D.:

Intressant att Kingston är så stora, hade inte koll på det även om jag visste att de var bland de största.

Jobbar själv mycket med OEM-datorer från Lenovo, Dell och HP. Men väldigt sällan de haft Kingston-minnen, med tanke på att de ska ha så stor andel. Oftare varit Micron, Samsung och Ramaxel, ibland andra märken också.
På servrar kan det däremot vara vanligt med Kingston.

Kingston är också en kontraktstillverkare, så man tillverkar utöver moduler med eget varumärke också minnesmoduler som kan vara märkta som "Dell", "HP' m.fl.

Kingston tillverkar heller inte själva minneskretsarna, vilka kan vara Micron, Samsung eller andra

Av Cad_edis
Skrivet av Buddaz112:

Finns Youtube som förklarar att glaset från gorilla genomgår en molekylär process i vattenbad som härdar glaset och det är det som gör der hårt. De vill ej visa vilket råmaterial själva glaset är tillverkat. Hemligt.

Så hemligt är det inte. Gorilla Glass är ett kemiskt härdat aluminiumsilikatglas från Corning. Glaset innehåller också alkalimetallen natrium och den kemiska härdningen fungerar genom att natriumet i glasets yta byts ut mot kalium när glaset vid hög temperatur passerar genom ett flytande kaliumsalt. Kalium är en större atom än natrium vilket innebär att man bygger in tryckspänningar i glaset när trycker in den stora kaliumatomen på natriumatomens plats. Glas är ett sprött material och det som kännetecknar spröda material är att de drabbas av sprickutbredning vid dragbelastningar som ligger långt under materialets sträckgräns. Genom att bygga in tryckspänningar i glaset så kan sprickbildningen motverkas.

Skrivet av Anders9110:

Det LG säger är att deras platsglas är lika hårt som härdat glas så i princip så har LG överkommit den största nackdelen för platsglas för mobiltelefoner.

Så bra lär det dessvärre inte fungera i praktiken. Hårda ytbeläggningar på plast för att göra detta mer reptåligt är inget nytt, på ex. bilstrålkastare av polykarbonat (ex. varumärken som Lexan, Makrolon) så använder man sedan länge hård silikon som ytbeläggning. Någon som har jämfört en lite äldre strålkastare av plast med en av glas vet att den av plast inte alls är lika reptålig och beständig som den av glas. Den hårda ytbeläggningen kan liknas vid ett tunt lager is på vatten; när substratet är så mjukt så räcker det inte att lägga på ett väldigt tunt skikt av ett hårt material eftersom substratet kommer att ge vika.

Skrivet av Anders9110:

Ingen aningen vad polyamid är.

Polyamider är plastsorter som innehåller amidgrupper, PA 6, PA 6.6 är exempel på vanliga polyamider, dessa två är kända under varumärket Nylon. Användningsområden är allt från stekspadar, PC-kylfläktar till gavlar i bilkylare.

Av Cad_edis
Skrivet av arowe17:

Köpa en TPM-modul? Finns väl som passar i typ USB eller?

Nej, inte som USB. Har du inte en CPU med TPM inbyggt så gäller det att ha ett uttag på moderkortet för en TPM-modul, då kan man installera en TPM modul som är avsedd för just ditt moderkort.

Av Cad_edis
Skrivet av CubaCola:

Problemen med el på natten - Om jag inte minns fel så blåser det mindre på natten än på dagen. Då borde vindkraftverken få mindre kapacitet.
Det är betydligt mindre sol på nätterna dessutom
Och nu vet jag inte om det är likadant i Sverige, men såg Vattenfall skrev om sin vattenkraft i Tyskland att man pumpar tillbaka vattnet man släppt ut på natten till sina reservarer, då elen är billig..... vilket borde betyda att vattenkraftverket inte ger någon jätteenergi på nätterna.
Så om alla börjar använda el på nätterna borde det nog betyda höjda elpriser på nätterna om man betalar per timma (har dock aldrig sett någon göra detta)

Det finns dock ett helt gratis sätt att värma upp ett hus / lägenhet.
Det är att bjuda över personer på fika, eller pratstund.
Ju fler människor som avger värme hemma, desto varmare blir det utan att det går åt en enda KwH.
Men problemet här är ju att man kanske inte vill bo i "kollektiv" varje dag på vintern

Pumpkraftverk har vi i princip inte i Sverige. Tillgång till billig el nattetid beror också mycket på användningen av kolkondens som är långsam att reglera, och sådan har vi inte i Sverige. Här så står istället den snabbreglerade vattenkraften för en betydande andel av elproduktionen vilken normalt sett regleras ned under natten. Nattetid så är det kärnkraften, under vinterhalvåret i kombination med mottryckskraft (huvudsakligen fjärrvärmeverken), som levererar el nattetid medans vattenkraften sparas till dagen.

I takt med att kärnkraftverken blivit färre så har man dock hamnar i en situation där sommaren är väldigt svår att klara, då de kvarstående kärnkraftverken ställs av för revision och mottryckskraften inte ger så mycket (fjärrvärmeverken styrs efter värmelasten på det lokala fjärrvärmenätet).

Av Cad_edis
Skrivet av Hajnyckel:

AMD och Nvidia (troligen Intel med då jag antar att de har koll på marknaden) vet nu om att det går att sälja hårdvara till fantasipriser, tänker på grafikkort framförallt. Då TSMC's N5 nod är 50% dyrare än N7 nod och med denna höjningen på N5 och N7 noder på 10% ytterligare så skulle jag inte alls bli förvånad om nästa generation grafikkort's rekommenderat pris ligger på samma nivå som korten ligger på i handeln idag. Så jag är inte så värst förvånad av denna höjningen och fruktar att det kan komma flera.

N5 sägs kosta runt $17 000 per wafer, N7 strax över $9000. Så en GPU på 610 mm2 tillverkad med N5 kostar kring $240 per styck. Så 10% prisökning på det är runt $24.

Av Cad_edis
Skrivet av Luftkyld:

Fler aktörer behövs, inte färre.

Små aktörer tenderar att ha högre kostnader vilket får till följd att utvecklingen naturligt går till färre och större aktörer, då de större aktörerna helt enkelt är konkurrenskraftigare och kan ta marknadsandelar och/eller köpa upp mindre aktörer. Detta innebär förstås oftast lägre priser för konsumenterna. Med lite tur så är dessa aktörer någorlunda jämnstarka och i alla fall tre till antalet.

Av Cad_edis
Skrivet av Meurik:

Första problemet jag reagera på var följande:

I stora delar av Sverige så kommer man absolut ner i -20 eller lägre under vintermånaderna. I norra Sverige är det absolut kört med denna enhet. Sen är det även allt vanligare med varma sommardagar på 30+ grader, i vissa tillfällen uppemot 40 grader.

Det fungerar nog utmärkt för de allra flesta ska du se, det är trots allt sällan en enhet som är direkt fastskruvad på en husvägg når temperaturer under -20 grader.

Den högsta temperatur som är uppmätt i Sverige är mig veterligen 38 grader.

Av Cad_edis
Skrivet av Ykalon:

SSD går fortfarande ner i pris per TB, priserna på mekaniska diskar står i princip stilla. Har sett priser på 1500 för en 2 TB SATA SSD. Kan få en NVME 2 TB för 1800. Jag kommer helt fasa ut mina mekaniska diskar.

Det är 750-900 kr/TB. Senaste mekaniska jag köpte gav jag 218 kr/TB för. Viss skillnad alltså.

Därtill så tenderar större SSD ha betydligt sämre priser. 8 TB SSD går att hitta för runt 900 kr/TB men större SSD än så brukar innebära högre pris per TB.

Av Cad_edis
Skrivet av henkiii:

Tror inte det var jättelänge sedan vi blev av med vår multiseat AutoCad, 2019 eller 2020. Som dessutom var en "köpt" variant med uppgraderingsavtal eller hur det var. Otroligt surt att bli av med den.

I övrigt kan jag ju inte annat än att hålla med.

Att formatskifta nedåt var inget vår organisation vågade prova på, vi biter i det sura och de få som kan motivera en heltidslicens får den.

Vi använder faktiskt flera cad-mjukvator enkom av kostnadssjäl. Där ELarna har sin egen variant som är både billigare och fortfarande erbjuder samtidiga användare.

Att även sällan-användare någolunda enkelt kan korrigera enklare fel, ändringar eller bara rita något enkelt som annars skulle fri-handas höjer ju den sammantagna kvaliten av dokumentation.

Men även den mjukvaran börjar gå mot subscription only ifrån att ha varit köp av version X, vilket känns lite dystert.

Jag förstår ju att utvecklarna behöver betalt för att uppdatera mjukvaran m.m, men det känns som fokus skiftas mot att låsa in kunderna i dyra krångliga avtal istället för att erbjuda det bästa.

Adobe var ju tidig med subscription only och de absolut flesta är ju fast i Microsofts subscription hell med.

Kan inte annat än hoppas att det otyget straffar sig i längden.

Multiuser med lokal licensserver försvann nog för drygt ett år sedan. Hade man subscription på detta så erbjöds man två personliga licenser för samma pris som alternativ. Köpta licenser brukade man kunna byta in mot rabatt på subscription, eller så kunde man behålla den köpta licensen men supportavtalen för att få uppgradera gjordes stegvis dyrare. Det var dock flera år sedan möjligheten att köpa programmen försvann.

Autodesk har dock inga begränsningar på hur många gånger man får flytta den personliga licensen mellan användare, så har man ex. en licens och fyra användare så kan man flytta licensen via deras admin-portal till den användare som behöver den, det måste dock göras manuellt. Likaså är synkronisering av användare mot AzureAD enbart tillgänligt för storkunder med typ 50 licenser eller fler vilket gör att användarna själva måste hålla koll på sina inloggningsuppgifter för att kunna starta programmen.

Av Cad_edis
Skrivet av MacAllan:

Man behöver alltså en dator för att komma åt datorn
Vilken funktion fyller då denna lösning?

Att komma åt sin arbetsdator från var man än är löser man ju med VPN och då är det en fysisk dator som företaget har bättre kontroll över än en virtuell maskin som kontrolleras av MS.
Det är ju inte heller någon super dator precis så jag kan inte se vilken fördel det skulle vara, men jag har säkert missat något.

VPN har nackdelar. Det kräver en ganska bra uppkoppling om man exempelvis ska arbeta med större eller ett stort antal filer då dessa måste överföras till den dator som man arbetar på. Även program som är beroende av stora databaser såsom affärssystem blir lätt väldigt sega om man kör via VPN. Därtill så har man faktiskt sämre kontroll över filer och data med fysiska datorer, inte bättre. Med virtuella skrivbord så kan man lägga filservrar i samma datacenter varvid inga filer eller data behöver lämna datacentrets väggar. Tappar den anställde bort sin "terminal", eller om den blir stulen så finns det inget av värde på den. Därtill så kan företaget lättare skydda sig mot att anställda tar med sig data de inte ska ha.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Man behöver en terminal av något slag. Denna kan vara en vanlig pc, mac, linux, mobiltelefon & surfplatta.
Användning av en dator i molnet finns miljontals anledningar till, vanligast är såklart server. Men det kan endast vara så att man ha ett litet företag med en dyr programvara som typ Autocad som kostar runt 50 000kr/året. Genom att lägga den på en vm som alla kommer åt, så kan folk dela denna dator lokalt.
Alla företag är inte så stora så man har egna vmare exsi miljöer och absolut inte så stora så de har flera isolerade så de även kan släppa in kunder på dem.
-Alla dessa säkerhetshål i Intel, Amd och andra processorer som ständigt rapporteras gör att det inte är helt säkert att låta andra köra vm på samma hypervisor.

Autocad ligger runt 20 000 kr per år men licensieras per användare, så det är inte möjligt att dela programmet på detta sätt utan att man tecknar en licens per användare. Äldre licensformer för Autocad tillåter inte körning på virtuella maskiner enligt användaravtalet. Detta brukar vara regel snarare än undantag när det gäller lite dyrare program.

Skrivet av issue:

Det här är ju sånt som skulle kunna ersätta min jobblaptop.
Redan på tiden med Lumia 950xl så köpte jag den officiella dockan till mobilen och kopplade in skärm,tgb samt mus och använde mobilen som en tunn klient.

Tror många företag faktiskt skulle kunna ersätta datorer och den administration som medföljer genom att ansluta till en vdi med t.ex. mobilen

Att använda mobilen är i regel inte särskilt praktiskt, men man kan köpa ex. en enklare bärbar dator eller tunn klient. Nackdelen med att ansluta med något annat än en Windows dator brukar dock vara att man behöver en Windows-licens för sin VDI instans, medans den omfattas av "terminalens" licens om denna är en Windows dator. Det Microsoft förlorar på gungorna brukar de ta igen på karusellerna...

Av Cad_edis
Skrivet av mrqaffe:

USA hade otur när de tänkte bestämde sig för hur elnätet skulle fungera, Edison ville ha DC medan vi på denna sida Atlanten byggde elnät enligt Tesla och ASEA vilket gör att elnätets sista sträckor i USA använder halva spänningen och ofta inte 3 fas jämfört med oss och alla kommer väl ihåg den gamle tysken Georg Ohm, han räknade ut att effektförlusten blir 4 ggr så hög om strömmen är dubbelt så hög, prylar i USA har alltså mycket större förlusteffekt än här. Vad gäller datornätdelar så är det därför olika krav på dem även för 80 Plus klassning om de ska användas i USA eller Europa, troligen är det omöjligt att klara de högsta kraven på verkningsgrad i USA just pga deras lägre nätspänning som i sig gör att förlusterna blir 4 ggr högre på nätsidan.

Kolla på 80 PLUS klassade nätdelars verkningsgradsiffror så så framgår problemet USA har pga sin nätspänning ganska tydligt och de behöver verkligen jaga verknigsgrad för det innebär alltså 4 ggr så höga förluster i eldistributionsnätet som här.
https://en.wikipedia.org/wiki/80_Plus

Att man har halva spänningen sista sträckan innebär bara att man behöver använda kraftigare kablar sista sträckan.

I själva verket så är nätförlusterna i USA av samma storleksordning som i Sverige, dvs ca. 5%. Amerikanska elnät använder sig givetvis också av växelström precis som i Sverige, fast 60 Hz istället för 50 Hz som här.

Hade man börjat bygga elnätet idag så hade möjligen DC varit ett bättre alternativ, men när elnäten byggdes så var AC i princip enda alternativet

Skrivet av anon56869:

samtidigt slurpar facebooks server i sig ett par hundra megawatt och notar står du och jag för.

Svårt att förstå hur dells datorer kan dra betydligt mycket mer än andra. Är väl i princip samma hårdvara. De måste ha riktigt usla specialdesignade moderkort och psu.

Eller är det starten till att man försöker banna desktops?

Färdigbyggda datorer brukar ha strömsnålare grejor än hembyggda, men det finns inga krav på hembyggda ännu.

Sedan betalar givetvis Facebook sin egen el precis som alla industrier, och den elskatt man betalar är densamma som för annan elintensiv industri. Tröttsam myt det där.

Av Cad_edis
Skrivet av hölmiz:

Jo jag vet, men sådan adapter med spänningskonverter borde ändå att ordna i ett kompakt, enkelt och hyfsat billigt format.

Corsair har en för sina modulära nätaggregat för 20 euro.

https://www.corsair.com/eu/en/Categories/Products/Accessories...

"Klumpen" innanför kabelstrumpan är antagligen en spänningskonverter.

Skrivet av superegg:

Visst är det bra med framsteg, men allt handlar väl bara om 24 pin, hur blir det då med SSD,HDD som kräver 5 volt ska man koppla in det på moderkortet.

Precis, så fungerar det redan på färdigbyggda datorer från ex. Dell, HP med flera, samt förstås även servrar. Har moderkortet ex. 4 sata-anslutningar så har man också ett strömuttag för dessa på moderkortet att ansluta en strömkabel till som klarar att strömförsörja fyra diskar.

Jag hade dock gärna sett en kabelfri lösning med "card edge power connectors" likt man hittar på servrar istället för en ny 10-pins kontakt. Billigare, renare och betydligt mer lättskruvat.

PSU med "card edge power connector"
https://aws1.discourse-cdn.com/digikey/original/2X/6/61b36633...

Matchande kontakt för moderkortet
https://www.te.com/usa-en/products/connectors/pcb-connectors/...

Av Cad_edis

Alla tillverkare av färdigbyggda datorer har väl i princip övergett den närmast antika ATX standarden för länge sedan när det gäller strömförsörjning, och gått till 12V-only lösningar. Hade ju varit trevligt om man hade kunnat komma överens om en 12V standard som även tillverkare av färdiga datorer kunde följa.

Av Cad_edis
Skrivet av Dockland:

Skriv det i originalinlägget då.

Skriver man att den ska användas till CAD så går MacOS i princip bort direkt, då ingen av de vanliga CAD-systemen kan köra på MacOS. Är det dessutom en en M1 så blir det än värre.

Skrivet av Skrotnisse92:

Alltså CAD är ett helvete på datorer med små skärmar, du vill ha minst 15tum eller extern skärm. Eller bara sitta i en datorsal.

Viktigaste kraven för en studentdator bör vara vikten. Allt över 1.5kg bör anses som tungt.

Carbon X1 eller möjligen en dell XPS kanske? 1.2kg är ju rimligt.

Begagnat är väl sämsta rådet i hela tråden. Man får fina rabatter som student, och köper man något över lägsta prisklass så håller den hela studietiden på 5år.

Macbook är utmärkt till ingenjör, i princip bara cad mjukvara som inte alltid stödjer mac. Det är ju inte direkt ovanligt med mac för ingenjörsstudenter.

Begagnat är inte alls något dåligt råd om det ger möjlighet att införskaffa en dator med mycket RAM och en professionell GPU i Quadro-serien framför konsument GPU i Geforce-serien vilket är svårt att få in i TS budget. Beror dock lite på vilket CAD-system man vill köra.

Av Cad_edis
Skrivet av mrqaffe:

Plastmaterial är starkare och lättare om det konstrueras rätt och det brukar man anse som en fördel mot metall och glas men ibland kan ju miljön påverka materialvalen men det ä-r ju inte relevant för en telefon.
Problemet är att badning inte alls innebär samma sak som att sänka ner telefonen i vatten för den rör sig och trycket vid badning är flera gånger högre än vid nedsänkning och det är ju det som folk har svårt att fatta.

Plast är möjligen lätt genom sin låga densitet, men plast är betydligt svagare och har framförallt en betydligt lägre styvhet än ex. aluminium. Plast är också väldigt mjukt vilket innebär att det väldigt lätt repas, till skillnad från ex. alkali-aluminiumsilikatglas, vilket också erbjuder en styvhet jämförbar med aluminium och en väldigt hög tryckhållfasthet (draghållfastheten är givetvis begränsad pga. sprödbrott).

Aluminium är därtill en mycket bra värmeledare, vilket gör att den kan användas för att leda bort värme från chippet.

Skrivet av mrqaffe:

Det var nog mest för att Apple försämrade telefonerna och visade att de ändå kunde säljas dyrare och högre pris tolkar ju många som "premium" i stället för bondfångeri.

Steve Jobs krävde att man skulle kunna ha telefonen i fickan tillsammans med ex. nycklar och småmynt utan displayen repades, något som krävde att glas användes. Gamla tiders plastskärmar slipper vi som tur är idag.

Skrivet av Leffe_B:

Ingen som kommer ihåg Ericsson r310? Man skruvade fast bakstycket/batteriet. Minns inte hur vattentät den var, det var ju inte så stor konkurrens på området då.

Busenkelt annars att mekaniskt få något tätt med en o-ring om man kan skruva och få lagom tryck mot tätande yta. Du kan t.o.m. göra dubbla o-ringar och då är det garanterat inga problem med hög ipklass. Sen att det är dyrare än att limma är en annan femma.

Tror grundproblemet är att designen optimerats i flera generationer till att bli billigare att tillverka med färre delar och moment i produktionen. Då hamnar vi i läget vi är i idag.

Konstruktionerna blir garanterat allt mer optimerade för "Bob", Bob som i Blind One-armed Builder. Blind och enarmad är då alltså vad en industrirobot är. Skruvar är därtill ett problem i sig; om de ska vara lätta att ta isär så kommer de också att lossna då man inte vill att de ska lossna. Lyssna gärna på Sandy Munro vars konsultbolag sysslar med att riva isär nya bilar och granska deras konstruktion, efter att tidigare ha jobbat på Fords avdelning för skruvade infästningar så tycks han inte vara särskilt förtjust i skruv.

Skrivet av Eric Hjalmarsson:

S21 har en baksida i plast, delvis för att hålla priset nere, så det är absolut inte otänkbart att även S22 kommer med en baksida i plast precis som S5 gjorde.

S21 är dock tillverkad i aluminium med en limmad baksida av plast som har få likheter med S5. Trots det så ger den inte samma kvalitetskänsla som modellerna med glasbaksida.

Skrivet av norrby89:

Problemet är idag att produkter tillverkad på ett sånt sätt att man slänger större delar av dom istället för att bara laga det som är trasigt. Lite som om du lämnar in bilen då bromsarna är dåliga, sen måste du byta, skivor, länkarmar och halva framvagnen bara för att du har dåliga bromsklossar. Är precis just det som pågår när det kommer till elektronik och även nu elbilar.

Liksom företag så som Apple, tesla, Dell och många fler gör detta aktivt, dom väljer att konstruera komponenter på sätt att om det väl går sönder efter säg 4-5 år så tjänar dom pengar på antingen extremt dyra lagningar eller i hopp om att helt enkelt sälja nytt igen då det blir för dyrt för att laga.

Nämn gärna ett exempel på en bil där man man måste byta "skivor, länkarmar och halva framvagnen" för att man har dåliga bromsklossar? Jag skulle hävda att det du påstår är en skröna, likaså att tillverkare konstruerar saker avsett att gå sönder efter 4-5 år. Oftast ser man bara sådana påståenden från personer som inte har någon erfarenhet av att konstruera saker.

För det första så är produkter idag i regel tillverkade för att hålla, inte för att repareras. Detta brukar i innebära vissa kompromisser vad gäller möjligheterna att enkelt ta isär för att kunna reparera, men för en produkt som oftast håller så är detta inget större problem. Det andra gäller önskad livslängd kontra kostnad. Produkter konstrueras i regel för att klara krav på en viss felintensitet under en förväntad livslängd till så låg kostnad som möjligt. I regel så är inte kunderna villiga att betala extra för bättre hållbarhet än så och det är i så konstigt egentligen. Har man inte sönder sin telefon eller dator själv så håller den i regel längre än vad man normalt brukar den.

Av Cad_edis
Skrivet av smygolf:

Mineralolja har en flampunkt långt över 100 grader så den anses inte vara brandfarlig.

En flampunkt runt 140 grader verkar vara vanligast, så då är det tillåtet att ha hemma. Dock fortfarande brännbart och detta är inget man vill få demonstrerat i sin bostad om man har ex. 20 liter i en tank.

Skrivet av Eros:

Det är exakt den vätskan jag tänkte på innan också, från 3M, men är detta då Olja eller vatten liknande? Sätt att det är extremt dyrt med denna av nån anledning.

Novec 7100 eller 649 (1230) verkar vara de vanligaste rekommendationerna för tvåfas elektronikkylning (1230 är samma sak som 649 men med lägre renhet och egentligen avsett som brandsläckningsvätska). Novec 7100 är metoxi nonafluorbutan med en kokpunkt på 61 grader och en densitet på 1,52 g/cm3 och Novec 649/1230 är perfluoro(2-methyl-3-pentanone) med en kokpunkt på 49,2 grader och densitet på 1,61 g/cm3.

Novec vätskor är alltså fluorerade kolföreningar, likt kolväten men istället för väte så innehåller de fluor. De är alltså varken oljor eller vatten och uppför sig inte likadant som olja eller vatten. Om du sänker ned elektronik i Novec och sedan tar upp elektroniken så kommer vätskan att rinna av och sedan blir delarna nästan omgående helt torra utan något kladd eller behov av rengöring. Novec gillar inte heller att lösa upp andra saker som ex. plaster; lika löser lika och Novec är helt olikt allt du hittar i en dator.

En video som demonstrerar lite egenskaper hos Novec:
https://www.youtube.com/watch?v=cR4Mutf1kQg

Billigaste alternativet verkar vara kinakopior på Novec 1230 som går att köpa via Alibaba:
https://www.alibaba.com/product-detail/Perfluoro-2-methyl-3-p...

Av Cad_edis
Skrivet av Eros:

Vet ej vad du menar med kylblock. Jag tänkte köpa akvarium (glas) och använda en vattenpump till akvarium och slangar som ska gå till en radiator som kyls ner via fläkt, och en radiator som ska gå in i en liten hink med "kylarvätska och annat som gör kallt".

Så på min fråga innan angående radiator, om det ska va järn, aluminium, koppar och så vidare. Vilket är bäst för att minska att det blir ledande.

De här planerna tycker jag du ska lägga på hyllan, för ett akvarium fyllt med brandfarlig olja är inget man bör eller ens får ha hemma i bostaden om det är tillräckligt många liter.

Det man kan göra är att använda 3M Fluorinert eller Novec som kylmedium, då dessa inte utgör någon brandrisk. Men det kommer att bli dyrt.

Av Cad_edis
Skrivet av Massy:

Ingen större skillnad på om det kommer direkt från Kina eller mellanlandar på Jula/Rusta/Kjell o Co/Clas Ohlson va?

Senast det var käbbel om det här klagade man på att de inte var bra för miljön att handla paket på ex Aliexpress. Det är fel av ett par anledningar.

1. Vare sig du köper varan direkt från Kina eller i svensk butik så har den transporterats hit.
2. Du släpper ut lika mycket/mer koldioxid när du tar bilen 8km för att handla samma vara i svensk butik.
3. Du släpper ut lika mycket/mer koldioxid när du åker och hämtar ut ditt paket på ombudet än hela transporten från Kina till ombudet.

Det är på samma idiotiska nivå som när Carl Bildt gick ut och skröt om att Sverige minskat sina utsläpp för x:te året på raken. Inte så svårt när man flyttar produktionen utomlands. Om man räknade med svenskarnas import, dvs utsläpp för de produkter svenskarna köpt men där utsläppen skett utomlands, så hade utsläppen ökat.

Har vi räddat miljön om vi tar en bit av norrland, producerar allt där istället för utspritt i landet, kallar det "produktionsland" och sen säger att "Sverige har inga utsläpp! Fyfan för produktionsland som släpper ut så mycket!!!!"

Mitt största problem med att det varit som det varit det senaste är: det har tagit längre tid (veckor) med förtullning etc INRIKES än hela resan hit... Förr kunde man få hem grejerna på ca 2 veckor, nu tar det allt som oftast 4+...

Jo, det är faktiskt stor skillnad om varan transporteras direkt från Kina eller via en importör i Sverige.

Köper du varan i Kina så packas den individuellt och skickas sedan i regel med flygfrakt då köparen inte vill vänta ett par månader på att få sin beställning.

Köper du istället varan via en importör så har varan i regel skickats hit tätt packade i containrar, transporterade av bränslesnåla containerfartyg. Detta har ganska stor påverkan på utsläppen från transporterna, eftersom den individuella paketeringen innebär att man till stor del transporterar luft och packningsmaterial snarare än varor, och att flyget har betydligt större utsläpp i förhållande till den transporterade godsmängden än containerfartyg.